Κλέαρχος Λουκόπουλος “Πολυσυνθέσεις”

Η P gallery | sculpture σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης

την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00μ.μ. – 22:00μ.μ.

Ο Κλέαρχος Λουκόπουλος γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1995. Ανήκει στη γενιά των Ελλήνων γλυπτών οι οποίοι ξεκινώντας από την παραστατική απεικόνιση οδηγούνται στην αφαίρεση. Η μετάβαση αυτή γίνεται σταδιακά, και παράλληλα με την αλλαγή των υλικών που χρησιμοποιεί. Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 και μετά εγκαταλείπει τη χρήση του ασβεστόλιθου και του μαρμάρου, και στρέφεται στην επεξεργασία του μετάλλου, με μια σειρά έργων όπου συναισθήματα και έννοιες, όπως της ισορροπίας και της κίνησης, ήδη επικρατούν επί των τελευταίων ιχνών παραστατικής απεικόνισης.

Η μετάβαση στην αφαίρεση ολοκληρώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 60, με μια σειρά έργων από σφυρήλατο μέταλλο που χαρακτηρίζονται από την έντονη δομικότητα και την αυστηρή πλαστικότητα. Οι γεωμετρικές συνθέσεις με παραλληλεπίπεδα και κύβους αποδίδονται με μουσικότητα. Το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς είναι εκείνο που αποκαλύπτει τον πραγματικό όγκο των γλυπτών. Παρόλο που εγκαταλείπει την παραστατικότητα, τα έργα του βασίζονται στις ανθρώπινες διαστάσεις. Η μνημειακότητα είναι εμφανής ακόμα και στα μικρής κλίμακας έργα, αφού το βάρος και η στερεότητά τους αποκαλύπτονται απ’ όλες τις πλευρές θέασης, με τη βοήθεια του φωτός.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και ύστερα, ο γλύπτης ενσωματώνει στα έργα του «θραύσματα» αντικειμένων ή και μορφών, σε συνθέσεις οι οποίες, χωρίς να αναιρούν τον πυρήνα της προηγούμενης δημιουργίας του, συχνά αποκτούν και ένα χαρακτήρα υπαινικτικό όψεων της σύγχρονης πραγματικότητας.
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα της «αφαιρετικής» πορείας του Κλέαρχου Λουκόπουλου, ο οποίος -παρόλα αυτά- διατηρεί πάντοτε στενούς δεσμούς με την παράδοση. Με αφετηρία την κυκλαδική τέχνη, το αρχαίο δείγμα αφαιρετικής απόδοσης του ανθρώπου και των στοιχείων του κόσμου, δημιουργεί γλυπτά με διαχρονικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα.

Διάρκεια έκθεσης: 6.3.2020- 23.5.2020.
Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-19:00, Τετάρτη & Σάββατο 11:00-15:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεπτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.pgallerysculpture.com

P gallery | sculpture
Κουμπάρη 6, 10674 Κολωνάκι, Αθήνα
+30 2103635632
[email protected], [email protected]
http://www.pgallerysculpture.com