Από τις 23-26 Νοεμβρίου 2017 η 2η Art Thessaloniki Fair στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκουν την καλύτερη έκφραση τους σε ένα μεγάλο εκθεσιακό γεγονός, όπως η 2η Art Thessaloniki Fair, που τοποθετείται πλέον στον διεθνή «χάρτη» ανάλογων διοργανώσεων και διοργανώνεται από τις 23-26 Νοεμβρίου 2017, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

300 καλλιτέχνες από 30 γκαλερί, που προέρχονται από 10 χώρες, καθώς και 5 μουσειακές εκθέσεις, συνθέτουν το περιεχόμενο της 2ης Art Thessaloniki Fair.

Η έκθεση διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης κ. Παντελή Τσάτση.

Η φετινή Art Thessaloniki έχει ως Τιμώμενους Καλλιτέχνες τον Κώστα Τσόκλη από την Ελλάδα και τον Γερμανό Wolf Vostell, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos από την συλλογή Ζ.Π., με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, καθώς και «Οι Ασκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης», με την επιμέλεια του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.

Η Σύγχρονη Διεθνής Χαρακτική βρίσκει την θέση της στην Art Thessaloniki από την συλλογή του Γιώργου Κητή, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά, ενώ η έκθεση-αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου αξιοποιεί την συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Παράλληλα στην Art Thessaloniki και συνεχίζοντας την δραστηριότητά μας μετά το γεγονός ότι η Κίνα ήταν Τιμώμενη Χώρα στην 82η ΔΕΘ, στα πλαίσια του Ελληνο-Κινεζικού project θα υπάρξει στον χώρο του Open Art Lab, η από κοινού έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi, με θέμα τον διάλογο Ελληνισμού και Βουδισμού.

Στην έκθεση υπογραμμίζω ότι υπάρχει και συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, με την επιμέλεια του Επ. Καθηγητή Γιώργου Λιαμάδη, ενώ υφίσταται και συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Art Thessaloniki αποτελεί μία πολυεπίπεδη έκθεση με πολλαπλή σημασία τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας, όσο και στο επίπεδο της εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης των επισκεπτών της περσινής 1ης Art Thessaloniki, εκ των οποίων πολλοί ήταν ξένοι, άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη της έκθεσης σε θεσμό πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και προλείανε το έδαφος για τη διοργάνωση μιας ακόμα πιο διεθνοποιημένης έκθεσης την φετινή χρονιά.

Η διεθνοποίηση της έκθεσης βρίσκει την αποτύπωση της στο γεγονός ότι φέτος θα την επισκεφτούν συλλέκτες, αγοραστές έργων τέχνης και γκαλερίστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ρωσία, τις Βαλκανικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Στόχος μας είναι η Art Thessaloniki εκτός από την επέκταση της εξωστρέφειας της κάθε χρόνο, να μπορεί να συγκεντρώνει και δράσεις, που θα είναι καρπός συνεργασίας με φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και με θεσμούς πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η 2η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και πολυάριθμων φορέων της πόλης.