Συνέντευξη του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Έργα παντού κόντρα στο γκρίζο της εποχής!

Kύριε δήμαρχε, σε μια εποχή που οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη προχωρά σε εγκαίνια δημοτικών έργων, όπως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και η βιβλιοθήκη στο Ασβεστοχώρι, η δημοτική βιβλιοθήκη στην Πυλαία και το δημοτικό γυμναστήριο Φιλύρου. Ποιο είναι το μυστικό;

Να ξεκινήσουμε από δύο παρατηρήσεις. Πρώτον ότι, οι μειώσεις των κονδυλίων του κράτους προς τους δήμους συνεχίζουν να είναι μεγάλες. Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια στα κονδύλια προς τους ΟΤΑ το μαχαίρι ξεπέρασε το 60%. Και για να μιλάμε με αριθμούς, έτσι ώστε να το κατανοεί και ο κόσμος, θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Τα ετήσια κονδύλια που αφορούσαν μόνο τις ασφαλτοστρώσεις στον πρώην δήμο Πανοράματος έφταναν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 περίπου τα 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Σήμερα για όλο τον καλλικρατικό δήμο, δηλαδή το Πανόραμα, την Πυλαία, το Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και την Εξοχή, το ποσό έχει μειωθεί στις 250.000 ευρώ! Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στην αυτοδιοίκηση, που μετά τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής, όπου θρηνήσαμε τόσες ανθρώπινες ζωές, μπήκε στο κάδρο των ευθυνών από την πολιτεία.

Σε μια τόσο γκρίζα και δύσκολη για την εικόνα των ΟΤΑ εποχή, ο δήμος μας δίνει τη δική του μάχη. Αποδεικνύοντας αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και όραμα. Είμαστε νοικοκύρηδες, αναζητούμε εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις και έτσι πορευόμαστε. Και πορευόμαστε με έργα, όπως δείχνουν οι πολλές νέες υποδομές που εγκαινιάσαμε πρόσφατα. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πυλαίας, η πρώτη που δημιουργήσαμε στην περιοχή, όπου φιλοξενούνται 3.000 βιβλία και μια πλούσια λαογραφική συλλογή, το Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου, ένα τεράστιο έργο-κόσμημα για την παιδεία και τον αθλητισμό της περιοχής, συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ και το νέο κτίριο στο δημοτικό του Ασβεστοχωρίου, όπου λειτουργεί η Βιβλιοθήκη και η Σκηνή Θεάτρου, ένα έργο που κόστισε συνολικά 1.400.000 ευρώ.

Θετικές ειδήσεις λοιπόν παρά τις περικοπές. Με μοναδικό στόχο την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στους οποίους στεκόμαστε δίπλα.

-Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνετε τις συζητήσεις με τους πολίτες σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου. Ποιος είναι ο απολογισμός από τα φετινά «συζητώ με τον δήμαρχό μου»;

Πολύ θετικός για μια ακόμη χρονιά! Αυτή η άμεση μορφή δημοκρατίας, στην πράξη παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα και αυτές οι συζητήσεις κάνουν καλύτερες τις διοικήσεις, αλλά και τους πολίτες, γιατί μαθαίνουν τις δυσκολίες στην άσκηση της διοίκησης. Και πραγματικά ανανεώνουν την καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ διοίκησης και δημοτών. Άλλωστε πώς μπορεί ένας δήμαρχος να λειτουργεί αν είναι απομονωμένος από τους συμπολίτες του; Όλα αυτά τα χρόνια που οι δημότες με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, ο άμεσος διάλογος μαζί τους δίνει ζωή σε αυτή τη σχέση και κίνητρο σ’ εμένα να προσπαθώ όλο και περισσότερο.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη μαγεία της αυτοδιοίκησης, που λειτουργεί με αμεσότητα στα τοπικά ζητήματα και ταυτόχρονα μακριά από κομματικές εξαρτήσεις. Οδηγός μας είναι μόνο οι συμπολίτες μας και τα πραγματικά προβλήματα στις κοινωνίες μας που δυστυχώς πολλαπλασιάσθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Φέτος έγιναν συζητήσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου μας, συζητήσεις που διήρκεσαν πολλές ώρες και όπου απαντήθηκε μέχρι και η τελευταία ερώτηση του κάθε δημότη. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν όλες οι ερωτήσεις, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις των συμπολιτών μας, έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις όπου είναι δυνατόν, καθώς στις συναντήσεις ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι με σημειώσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, αλλά και γραμματεία για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης.

-Και το «15195», η γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη; Πως πηγαίνει; Διαβάσαμε ότι έγινε και ηλεκτρονικό.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την υπηρεσία. Το «15195» έγινε «πρότυπη υπηρεσία» σε όλη την Ελλάδα καθώς ήδη το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να το υλοποιήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα και σε άλλους δήμους της χώρας! Δε σας κρύβω μάλιστα ότι πολλοί δήμοι μας έχουν ζητήσει την τεχνογνωσία για να το υλοποιήσουν και αυτοί, αλλά τελικά έκαναν πίσω γιατί το εγχείρημα είναι δύσκολο. Ενώ σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε φέτος με τους δημότες τα θετικά σχόλια ήταν συνεχή.

Στα εφτά χρόνια λειτουργίας του «15195» έχει διαχειριστεί πάνω από 200.000 αιτήματα δημοτών από όλες τις δημοτικές ενότητες και η ανταπόκριση των πολιτών είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα αυξανόμενη. Το κυριότερο βέβαια «συν» της υπηρεσίας είναι ότι, το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που λαμβάνονται λύνεται, γεγονός που επιβεβαιώνει τη χρηστικότητα του συστήματος, όπως επίσης και ότι όλοι οι πολίτες που επικοινωνούν με το «15195» δέχονται τηλεφώνημα από το δήμο για να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι την ικανοποίηση του αιτήματός τους. Κάτι μοναδικό και πρωτοπόρο ακόμη και για δήμους ευρωπαϊκών πόλεων!

-Δύο λόγια για τον ηλεκτρονικό ekalikratis. Τι περιλαμβάνει;

Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, όπου ο κάθε πολίτης κάνοντας κλικ στο e-15195.pilea-hortiatis.gr, με δωρεάν εφαρμογή στο κινητό του, μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Το ξεκινήσαμε πέρσι το Νοέμβριο και η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει γίνει ήδη ιδιαίτερα αγαπητή στους δημότες, ιδιαίτερα σ’ αυτούς των νεώτερων ηλικιών που είναι εξοικειωμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αρκεί να σας πω ότι έχουμε ήδη καταγεγραμμένα 800 ηλεκτρονικά αιτήματα!
Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στους δημότες να επικοινωνούν διαδικτυακά με τη δημοτική τους αρχή, να αναφέρουν, να παρακολουθούν και να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Είτε πρόκειται για ένα ογκώδες αντικείμενο που πρέπει να απομακρυνθεί, για ένα χαλασμένο κάδο ή μια καμένη λάμπα ηλεκτροφωτισμού, οι πολίτες μπορούν με πολύ απλές κινήσεις να καταγράψουν το αίτημά τους, να τραβήξουν φωτογραφίες που τους αφορούν, να τις αποστείλουν ηλεκτρονικά στο δήμο και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αιτήματός τους, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους.
Επίσης καινούρια εφαρμογή είναι το
«e-services», με την οποία ο πολίτης μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικά πάνω από 80 είδη δημοσίων εγγράφων. Από το πιστοποιητικό γέννησης και τη βεβαίωση μονίμου κατοικίας μέχρι τη ληξιαρχική πράξη, άδεια δόμησης και την άδεια στάθμευσης αναπηρικού οχήματος.
Είμαστε πράγματι υπερήφανοι γι’ αυτές τις υπηρεσίες, που βραβεύτηκαν στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στο φετινό διαγωνισμό
«Βest City Awards 2017». Βραβεύσεις που αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις ότι ο δήμος παρακολουθεί στενά τις δυνατότητες που δίνει η νέα ψηφιακή εποχή και οι τεχνολογικές εξελίξεις και ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για αμεσότερη επικοινωνία και ταχύτητα στη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, για ευκολότερη επαφή των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση και πάνω απ’ όλα για ποιοτική εξυπηρέτηση.

-Σημαντική και η εξέλιξη με το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Σταγειρίτη.

Εδώ ο δήμος μας αξιοποίησε για άλλη μια φορά ένα “παράθυρο ευκαιρίας” που άνοιξε με την πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ κεντρικής Μακεδονίας, υποβάλλοντας τεκμηριωμένη πρόταση. Γιατί θεωρούμε ότι σε μια εποχή που οι χρηματοδοτήσεις από την ελληνική πολιτεία συρρικνώνονται δραματικά, εμείς πρέπει να ανιχνεύουμε και να αξιοποιούμε άλλα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία. Είτε για να πετύχουμε αναπτυξιακούς στόχους, είτε για να δημιουργήσουμε νέες εστίες πολιτισμού, είτε όπως στην περίπτωση του ρέματος Σταγειρίτη να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά μια περιοχή. Με τη διευθέτηση του ρέματος πετυχαίνουμε έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την αντιπλημμυρική προστασία της αστικής περιοχής της Πυλαίας και ενισχύουμε την ποιότητα της ζωής των δημοτών μας.

Η πρόταση, που εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.912.000 ευρώ και θα αφορά στοχευμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο ρέμα Σταγειρίτη από την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την περιφερειακή τάφρο.
Έτσι θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η περιοχή και λύνεται ένα πρόβλημα που λόγω των φετινών έντονων βροχοπτώσεων είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των πολυκατοικιών που βρίσκονται πίσω από τον ιερό Ναό του Αγίου Χριστόφορου, αλλά και για τον ίδιο τον Ιερό Ναό.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ρέμα του Σταγειρίτη δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται σε μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων, που υλοποιήσαμε τα τρία τελευταία χρόνια, όπως το τεράστιο αντιπλημμυρικό δίκτυο στην Πυλαία, που κόστισε πάνω από 6.000.000 ευρώ, αλλά και στο Τρίστατο και τα Πυλαιώτικα, που έλυσαν σοβαρότατα πλημμυρικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες τον δήμο μας.

-Θετικά νέα έχουμε και στο βόρειο κομμάτι του δήμου. Με τη δημοπράτηση της αποχέτευσης και με αεριοδότηση του φυσικού αερίου σε Φίλυρο, Χορτιάτη και Εξοχή.

Έχετε δίκιο, γιατί πρόκειται για δύο σημαντικά βήματα που εκσυγχρονίζουν τις περιοχές και τις βγάζουν από την ορεινή απομόνωση.

Η αποχέτευση των οικισμών του Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου, είναι ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελούσε για πολλά χρόνια αίτημα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Το έργο, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προϋπολογισμό 9.000.000 ευρώ, φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέα υλοποίησης το δήμο μας. Μπήκε ήδη σε ράγες υλοποίησης, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 2 ½ χρόνια.
Καλά νέα και για το Φίλυρο και το Χορτιάτη όπου αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η αεριοδότηση του δικτύου, ώστε να επωφεληθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, που θεωρείται ως το οικονομικότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον και καλύτερης ποιότητας αέριο.
Στο δήμο μας αναπτύχθηκε δίκτυο μήκους 122 χιλιομέτρων, οι πολίτες αγκάλιασαν με θέρμη το μέτρο όπως δείχνουν και οι 1.400 αιτήσεις που έγιναν, ενώ και ο δήμος αξιοποίησε τη συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνδέοντας όλα τα δημοτικά κτίρια του Φιλύρου και του Χορτιάτη με το φυσικό αέριο.

 

-Να τελειώσουμε με τα Χριστούγεννα, μια εποχή όπου ο δήμος παρά την κρίση φορά τα γιορτινά του. Τι θα περιμένουμε φέτος;

Ο δήμος μας έδινε πάντα μεγάλη σημασία στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Με τους έφιππους Αγιοβασίληδες, που καθιερώσαμε ήδη από τον πρώην δήμο Πανοράματος, αλλά και με ένα πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζαμε με λάμψη αλλά και ευαισθησία και με εκδηλώσεις, που είχαν στο επίκεντρο τους τα μικρά παιδιά, αλλά και σε απόλυτο σεβασμό με τις δυσκολίες που περνά σήμερα η ελληνική κοινωνία, την έλευση του Θεανθρώπου.

Φέτος είχαμε το παραδοσιακό άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου και στις έξι δημοτικές μας ενότητες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες των πολιτιστικών τμημάτων του δήμου μας, πολλές παραστάσεις στο πνεύμα των ημερών, παραστάσεις κουκλοθέατρου στα σχολεία του δήμου, αλλά και χριστουγεννιάτικο κινηματογράφο.

Το 2017 θα ενισχύουμε τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη με σειρά πρωτοβουλιών, με την έκδοση δωροεπιταγών για τους άπορους, ενώ θα ενισχύσουμε τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες, καλώντας τους δημότες να αγοράσουν από τον τόπο τους και συμμετέχοντας με όλα τα πολιτιστικά σχήματα στις πρωτοβουλίας που θα γίνουν στα εμπορικά κέντρα των πόλεων.
Με την ευκαιρία εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και το περιοδικό σας και κάθε επιτυχία στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε να βοηθήσετε την κοινωνία μας, τους ανθρώπους μας, τους επαγγελματίες και την τοπική μας αγορά.