Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης;

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Τα παλιά χρόνια οι επιφανείς Έλληνες που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του, έκαναν πολλά καλά για την πατρίδα. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Εθνικοί Ευεργέτες. Κάποιοι -πολύ λίγοι-  ευτυχώς το συνεχίζουν ακόμα και σήμερα και όλοι μας ξέρουμε ποιοι είναι.

Και για να ξέρουμε να διαχωρίζουμε τα πράγματα, υπάρχουν Εθνικοί Ευεργέτες που βάζουν το χέρι στην τσέπη τους και προσφέρουν δεκάδες κοινωφελή ιδρύματα και έργα – και υπάρχουν και οι άλλοι που προσφέρουν βάζοντας το χέρι όχι στην δική τους τσέπη, αλλά στις τσέπες άλλων.

Προσφέρουν έργο με δωρεές και χορηγούς. Θα το αναλύσουμε κι’ αυτό το θέμα κάποια στιγμή, γιατί σήμερα θέλω να δούμε και να μάθουμε ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης.

Όλοι ξέρουμε το πλανητάριο και το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Τον Ευγένιο Ευγενίδη τον ξέρουμε;

Ο Ευγένιος Ευγενίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο 22 Δεκεμβρίου 1882 – επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – και πέθανε στο Vevey (κοντά στο Montreux) της Ελβετίας, 21 Απριλίου 1954. Ήταν γιος του Αγαπίου Ευγενίδη, ανώτατου δικαστικού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και της Χαρίκλειας Αφεντάκη. Είχε επίσης και μια νεαρότερη αδελφή, την Μαριάνθη, σύζυγο Γεωργίου Σίμου.

Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή στη Κωνσταντινούπολη και μετά το τέλος των σπουδών του, άρχισε να επιδίδεται σε ναυτιλιακές εργασίες. Στα 20 του βρήκε δουλειά σε μια Βρετανική ναυτιλιακή εταιρία, στην Doro’s Brothers όπου διακρίθηκε για την εργατικότητα και την ιδιαίτερη σκέψη του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα προσλήφθηκε ως γενικός διευθυντής στο ναυτιλιακό πρακτορείο Reppen και πριν τα 30 του έφτασε να διευθύνει την σουηδική εταιρεία “Χομ Λάιν”. Κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, φθάνοντας κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του να έχει αναπτύξει και να διευθύνει όλες….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την συνέχεια εδώ: