Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής “Εννέα Περάσματα” της Μαρίας Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Γιώργος Λαιμός, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Κωνσταντίνος Πολίτης

25 ΜΑΙΟΥ 2022 ΕΚΑΛΗ ΚΛΑΜΠ

Μια ξεχωριστή ποιοτική βραδιά έζησαν, όσοι βρέθηκαν πρόσφατα στην υπέροχη, κατάμεστη αίθουσα του Εκάλη κλαμπ, όπου παρουσιάστηκε η τέταρτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Ταπακτσόγλου-Μπούλη “ΕΝΝΕΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ” από διακεκριμένους ανθρώπους της πνευματικής ζωής.

Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη
Τζένη Σακοράφα, Γιώργος Λαιμός, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Κωνσταντίνος Πολίτης, Γεράσιμος Ζώρας, Σοφία Μωραιτη

Ο γνωστός και καταξιωμένος Δημοσιογράφος ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ αναφερόμενος στην ποίηση της Μαρίας. Η βραδιά αυτή κατέδειξε κάτι ιδιαίτερα  σημαντικό για την εποχή μας, ότι και στις μέρες μας γράφεται ποίηση με αξιώσεις, με ποιοτικό λόγο βγαλμένο από βαθύ στοχασμό και με δυνατότητες να γίνεται οδηγός σκέψης, συμπεριφοράς, αναζητήσεων και σύλληψης των ουσιαστικών νοημάτων της ζωής.

Τάσος Αρνιακος με την σύζυγό του,
Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Η συλλογή “ΕΝΝΕΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ” περιλαμβάνει 61 ποιήματα, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μετάβαση σε έναν πιο όμορφο κόσμο, με αισιοδοξία, με ωραία συναισθήματα, αλλά και με ρεαλιστική προσγειωμένη  συνταγή .

Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη
Ασπασία Λαιμού

Απλώς η ποιήτρια παντρεύει το συναίσθημα με τη ρεαλιστική ματιά και ανεβάζει το επίπεδο της ενόρασης του υπαρκτού, του γήινου κόσμου, αλλά και του σύμπαντος.

Καθ. Δρ. Tonis Breidel, Καθ. Δρ. Βασίλειος Γαιτανης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Δηλαδή μας ταξιδεύει με ένα πανέμορφο άρμα προς το μέλλον, έχοντας ως εφόδια γερά  γκέμια  στα άτια και ανεξάντλητες δυνάμεις που εκπηγάζουν από στέρεες αρχές και ιδέες.

Γιώργος Λαιμός
Η αίθουσα Ekali club

Η Μαρία συμπληρώνει “Ήταν μια υπέροχη βραδιά..όταν συνάντησε η Ποίηση τη Μελωδία και γεννήθηκε η Μαγεία που μας ταξίδεψε..μέσα από τα Εννέα Περάσματα.. σε άλλες διαστάσεις ονειρικές…που κρύβονται βαθειά μέσα μας..και τη μοιράστηκα με αγαπημένους φίλους της καρδιάς που με τίμησαν με την παρουσία τους.”

Πιάνο Γιώργος Λαιμός
Τσέλο Μιχάλης Πορφύρης

ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Οι σπουδαίοι ομιλητές της εκδήλωσης, έδωσαν το πραγματικό στίγμα της ποιοτικής έκφρασης της Μαρίας, αιτιολογώντας τα μηνύματα και τα νοήματα των στίχων.

Γεράσιμος Ζώρας

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΩΡΑΣ: Καθ. Φιλοσοφικής  Ε.Κ.Π.Α Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Μοντέρνα ποίηση αλλά κατανοητή. Στο ποίημα ΒΡΟΧΗ ΠΕΡΣΕΙΔΩΝ  η φωνή της ποιήτριας μετατρέπεται σε παρακλητική κραυγή Ιέρειας για εξύψωση από το Γήινο χοϊκό στοιχείο σε εκείνο το Υπερκόσμιο Η υψηλότερη πάντως μορφή γνώσης, για να διαβεί κανείς τη μυστική Πύλη, επιτυγχάνεται διαισθητικά και διορατικά, κυρίως  όταν όπως τονίζεται σε ποιήματα της, λειτουργεί με καταλυτικό τρόπο η αγάπη.

Σοφία Μωραιτη

ΔΡ. ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΑΙΤΗ: Γεν. Γραμματέας Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η Μαρία είναι ο ευαίσθητος άνθρωπος που αισθάνεται την ανάγκη της απολύτρωσης μέσα από την δημιουργία των στίχων της που υμνούν  την ζωή, την γνώση και τον έρωτα. Η ποίηση της είναι τέχνη, δύναμη και διανόηση και ο Λόγος της αγγίζει τον Ήλιο φτιάχνοντας αρμονικά γέφυρες με το { Επέκεινα }!

Οι στίχοι της, πίνακες ζωγραφικής με υπέροχα χρώματα, οι λέξεις της γεμάτες μελωδία και αρμονία προσκαλούν τον αναγνώστη σε ένα απολαυστικό ταξίδι μέσα στους δικούς της χώρους και χρόνους, στα δικά της περάσματα που οδηγούν προς τον κόσμο των ιδεών και γι’ αυτό την ευχαριστούμε!

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, Ποιητής, Θεατρολόγος, Κριτικός Λογοτεχνίας.

Εννέα (μυστικά, μυητικά, σιωπηλά) περάσματα σε άλλες διαστάσεις, σε άλλους κόσμους αιθέριους, φωτεινούς, εξαγνισμένους, δια του πυρός, δια του ύδατος, δια του ανέμου, μακριά από την χθόνια βαρύτητα της Γαίας. Κυριαρχεί ο μυστικός αριθμός εννέα. Η Ένατη Πύλη, εννέα τα μέρη αυτού του εξαιρετικού βιβλίου.

Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη
Κωνσταντίνος Πολίτης, Ασπασία Λαιμού
Κωνσταντίνος Πολίτης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, Πολιτικός Μηχανικός

Προλόγισε, συντόνισε και σχολίασε με το μοναδικό ιδιαίτερο του τρόπο, την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής. Θέτοντας θέματα προς σκέψη σε βαθύτερα νοητικά επίπεδα.

Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη
Κωνσταντίνος Πολίτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΙΜΟΣ Μουσικοσυνθέτης

Μας μάγεψε παίζοντας στο πιάνο δύο υπέροχα συμφωνικά του κομμάτια, συνοδευόμενος από τον τσελίστα Μιχάλη Πορφύρη.

Φώτης Παπαζήσης, Κατερίνα Λαιμού, Γιώργος Λαιμός, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Κωνσταντίνος Πολίτης

Κατάθεση ψυχής η άποψή του: Έπαιξα στο πιάνο γιατί ήθελα να συμμετάσχω με δύο κομμάτια της Ψυχής μου στην ιερή στιγμή της ποίησης από όπου αυτή προέρχεται, πόσο μάλλον από μια ψυχή που έχει φως, δίνει φως και μας γεμίζει με φως όχι μόνο ( Εννέα Περάσματα ) αλλά περισσότερα και σημαντικότερα.

Γεράσιμος Ζωρας,
Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη
Κωνσταντίνος Πολίτης

Η Μαρία είναι ένας περιστροφικός φάρος, που πριν ακόμα της πεις σε ποια κατεύθυνση θέλεις να φωτίσει για να ανακαλύψεις τον λαβύρινθο της ψυχής σου, το έχει ήδη κάνει με κάποιο ποίημα της ακόμα και όταν δεν το χρειάζεσαι. Και αυτό γιατί διαβάζοντας τις ποιητικές της συλλογές ανακαλύπτεις πόσα πράγματα νόμιζες πως ήξερες και πόσα άλλα δεν προλαβαίνεις να μαθαίνεις.” ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΙΜΟΣ

Φωτογραφίες απο την Bookia.gr https://www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=5f289d6e-af35-47a2-bfc3-4e75cf4c5db1#.YodU2rzYe6Y.facebook

Κωνσταντίνος Πολίτης
Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη
Γιώργος Βασιλογεώργης