Παναγιώτης Φωτιάδης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Παναγιώτη Φωτιάδη.

Γενάρη του 1957 έμελλε να γεννηθεί στις παρυφές του Ολύμπου των Πιερίων, στην εξοχή Πιερίας. Μετά το δημοτικό και Γυμνάσιο της Κατερίνης επορεύθη στην Αίγινα και στον Πειραιά.

Τελειώνοντας την 28μηνη στρατιωτική Θητεία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη σε χώρους εικαστικούς όπως : Ζωγραφική συντήρησης έργων τέχνης και εργαστήρια κατασκευής καλλιτεχνικών εικόνων και κορνιζών. Επιχρώσεις εκκλησιαστικών τέμπλων με παραδοσιακό τρόπο, εμπνευσμένο απο τα βάθη του χρόνου, κοντά σε μεγάλους ζωγράφους και συντηρητές έργων τέχνης και μύστες της παραδοσιακής τέχνης απορροφά τις γνώσεις και εμπειρίες.

Σήμερα βρίσκεται στα Πεύκα επι της λεωφόρου Παπανικολάου 128. Παντρεμένος με τη Σταυρούλα, αποκτά ένα γιό και μια κόρη.

Μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζωγράφων Θες/νίκης και Βορείου Ελλάδος και αργότερα του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης όπως είναι στη σημερινή του μορφή, όπου και λαμβάνει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Έλαβε μέρος σε μεγάλη διεθνή έκθεση το 2000 στο Λονδίνο όπου είχαν επιλεγεί 5 έργα απο κάθε Κράτος συνόλου 55 Κρατών. Τοιχογραφίες του κοσμούν ξενοδοχεία της Κρήτης, Ρόδου, Αθήνας και αρχονταρίκια μοναστηριών. Συντήρησε εικόνες, τέμπλα και προσκυνητάρια σε Άγιο Όρος, μοναστήρια και εκκλησίες στον Ελλαδικό χώρο.

Πολλά ταλέντα της ζωγραφικής έχουν γνωρίσει τα μυστικά και τους κανόνες που διέπουν την τέχνη και κατάφεραν να ξεδιπλώσουν το προσωπικό τους ταλέντο στο εργαστήρι του Παναγιώτη Φωτιάδη. Διατηρεί το ατελιέ του επι της Λ. Παπανικολάου 128 στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης και δέχεται καλλιτέχνες και φίλους της τέχνης.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.