Σοφία Παγώνη: “Η καθημερινή μου πρόκληση είναι να έρθω πιο κοντά στο “μέσα μου” στον σκοπό της ζωής μου”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Η επαφή μου με την τέχνη ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία Ο πατέρας μου είχε τον κινηματογράφο του χωριού και εγώ χωμένη σε κάποιο κάθισμα (κάποιες φορές κρυφά) δεν έχανα τα μιούζικαλ της εποχής. Επίσης η μητέρα μου και η μεγαλύτερη αδελφή μου ζωγράφιζαν πανέμορφα. Έτσι, για εμένα ήταν μονόδρομος. Στα 18 άρχισα να σπουδάζω χορό και ζωγραφική.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα αθεματικά έργα μου θα μπορούσα να τα εντάξω στο Abstract Expressionism και τα θεματικά στο Surrealism and Spirituality

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από όσα συμβαίνουν στη ζωή, στην Ελλάδα, στον κόσμο, στο περιβάλλον, στις μικρές ή μεγάλες ψυχές που ορίζουν ή ορίζονται. Αντλώ από τη χαρά, τη λύπη, από το γέλιο και το δάκρυ, από τον πόνο, την μοναξιά, το φόβο και την αγάπη και ζωγραφίζω, βάζω μέσα ένα κομμάτι του εαυτού μου, με στόχο την κάθαρση, την ελπίδα το φως.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Στα αθεματικά έργα μου, ίσως να έχω επιρροές από τους μεγάλους του είδους όπως: Hans Hofmann, Willem de Kooning, Franz Kline. Στα Θεματικά, την απάντηση την βρίσκω στα λόγια του Kandinsky, ο οποίος έκανε τη διάκριση ανάμεσα στην τέχνη που έχει ως στόχο το υλικό αγαθό, την ανταμοιβή, μια τέχνη που δεν έχει μέλλον και ανήκει μόνο στην εποχή της και την άλλη τέχνη, την πνευματική: «Η άλλη τέχνη, ικανή να εξελιχθεί, βασίζεται επίσης στη δική της πνευματική εποχή, αλλά δεν είναι μόνο ηχώ και καθρέφτης της, αλλά περιλαμβάνει μία προφητική ζωογόνο ενέργεια που δρα ευρεία και σε βάθος».

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η καθημερινή μου πρόκληση είναι να έρθω πιο κοντά στο “μέσα μου” στον σκοπό της ζωής μου. Να αγγίξω ψυχές, να επιδράσω θετικά σε περισσότερους ανθρώπους, να έρθουν πιο κοντά στο δικό τους “μέσα”. Να καταφύγουμε στις ποιοτικές μας ικανότητες, να ανακαλύψουμε το εύρος και την ποικιλία του τι είμαστε ικανοί να αισθανόμαστε και να ενσυναισθανόμαστε.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα… μέσω της τέχνης καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, αποκτάς μια ευαισθησία λυτρωτική, ανοίγεις το μυαλό σου, ελευθερώνεσαι από κοινωνικές αγκυλώσεις, εν τέλει, ζεις μια καλύτερη ζωή»
Ένα χρόνο τώρα, και ποιος ξέρει μέχρι πόσο ακόμα, κάθε μορφής τέχνη έχει παγώσει. Η τεχνολογία θριαμβεύει!
Στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο δεν «χωράει» η τέχνη. Την τεχνολογία, οι νέοι, την παίζουν στα δάκτυλα, σε λίγο και οι γεροντότεροι θα παίρνουν μέσω e banking την σύνταξή τους.
Μόνο η τέχνη έχει την δύναμη να βγάλει τη νεολαία από την απομόνωση της ψηφιακής ζωής, να δημιουργήσει ανθρώπους με «υψωμένα μυαλά. Αυτός είναι και ο ρόλος που καλείται να παίξει σήμερα η τέχνη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η ασταμάτητη δημιουργία, με στόχο την ατομική βελτίωση, την αποκάλυψη της πραγματικότητας, της αλήθειας που υποκρύπτεται σε όλα τα πράγματα, σε όλα όσα συμβαίνουν.

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/