Πάνος Στεργίου: “Υπάρχω μαζί με τη μουσική σε όλες τις φάσεις της ζωής μου”

Καλώς ήρθες στο polismagazino. Λίγα λόγια για εσένα και για αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλώς σας βρήκα! Είναι μεγάλη μου χαρά να με φιλοξενείτε στο polismagazino! Είμαι ο Πάνος Στεργίου, είμαι solo artist, και παίζω κυρίως alternative rock.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα σου; Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκινάει από την πολύ παιδική μου ηλικία, όπου είχα και τα πρώτα rock ακούσματα. Ξεκίνησα να μαθαίνω κλασσική κιθάρα, κατόπιν έπιασα την ηλεκτρική και άρχισα τα πρώτα μου “γρατζουνίσματα”. Μεγαλώνοντας άρχισα να σχηματίζω μπάντες, να κάνω lives και να δισκογραφώ.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μουσική ανάμνηση που μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου ήταν το “Losing My Religion” των αγαπημένων μου R.E.M. Με θυμάμαι πιτσιρικά να το τραγουδάω όλη μέρα!

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Δεν υπήρξε κάποια καθοριστική στιγμή. Η μουσική ήταν πάντα μαζί μου, -ή για την ακρίβεια- εγώ υπάρχω μαζί με τη μουσική σε όλες τις φάσεις της ζωής μου. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια περίοδο στη ζωή μου που η μουσική να είναι απούσα. Είτε ως ακροατής είτε ως δημιουργός. Πορευόμαστε χέρι – χέρι εδώ και 33 χρόνια!

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Μουσικές επιρροές έχω πάρα πολλές και από ετερόκλητα μουσικά είδη. Ακούω σχεδόν τα πάντα. Κυρίως όλα τα είδη και τα “παρακλάδια” της rock και της metal μουσικής. Αλλά μπορώ να ακούσω και ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική. Οι μη μουσικές επιρροές μου προέρχονται από τον χώρο της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Όχι, δεν με τρομάζει ούτε η επιτυχία, ούτε η αποτυχία. Γραφώ μουσική πρώτα για μένα, σαν μια διαδικασία αυτοψυχανάλυσης και κατόπιν αυτό το δίνω στο ακροατήριο. Έστω και ένας άνθρωπος να ταυτιστεί με τη μουσική μου και να του αρέσει, για μένα αυτό αποτελεί επιτυχία. Δεν δίνω, δηλαδή, στην επιτυχία το χαρακτήρα της ποσότητας, αλλά αυτόν της ποιότητας και της ουσιαστικής αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Το “Know Thyself” είναι ο δεύτερος δίσκος μου και κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή από εμένα, στις 5 Ιουλίου 2019. Μουσικά, το album συνδυάζει το alternative rock με κάποιες πιο pop rock μελωδίες. Οι στίχοι του εστιάζουν στην εσωτερική ενδοσκόπηση και στην αυτογνωσία, ενθαρρύνοντας τους ακροατές να γνωρίσουν τον εαυτό τους σε βάθος, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις ζωές τους και τις κοινωνίες τους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το CD μου σε digital μορφή, μπορεί να το κάνει στο https://panos-stergiou.bandcamp.com/ ή να μου στείλει μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook για φυσική κόπια CD: https://panos-stergiou.bandcamp.com/

Μουσική και στίχοι είναι δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Η σύνθεση του δίσκου (μουσική και στίχοι) καθώς και η ηχογράφηση των οργάνων έγινε αποκλειστικά από εμένα, με μόνη εξαίρεση την ηχογράφηση των drums που έγινε από τον Μάριο Σκαλτσά. Γενικά μου αρέσει να δουλεύω μόνος μου το υλικό μου χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Βέβαια, αυτό τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο, γιατί όταν χρειάζεται να πάρω μια απόφαση είμαι εγώ και ο εαυτός μου και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές δεν συμφωνούμε!

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Αρχικά εστιάζω στην προώθηση του δίσκου μου “Know Thyself” σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πολύ σύντομα θα αρχίσω να συνθέτω και τα τραγούδια για τον επόμενο δίσκο μου. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για αυτή την όμορφη συνέντευξη!

https://www.facebook.com/Panos.Stergiou.Music/

https://www.youtube.com/channel/UC1N4vfPKjDorz8o2fu0jPzA

https://panos-stergiou.bandcamp.com/

https://store.cdbaby.com/Artist/PanosStergiou (Artist Page)

https://store.cdbaby.com/cd/panosstergiou (“Know Thyself” Download)

https://itunes.apple.com/us/artist/1473079996

https://open.spotify.com/artist/3QbEhQBs8pdgC68W00rZCS?si=KP-kvOMKQYaDyQ1ka5VYtQ

https://www.youtube.com/watch?v=e3B3lDPf1_c