Γεωργία Γρηγοριάδου: “we shape reality”

Τι σημαίνει για εσάς ο τίτλος “we shape reality”; Προσαρμογή της καθημερινότητας στις ανάγκες μας και στις επιθυμίες μας.

Τι είναι η χαρακτική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η τέχνη γενικά, είναι για μένα ένα μέσο έκφρασης της δημιουργικότητας . Εξωτερίκευση μιας εσωτερικής ενέργειας, συναισθημάτων και εκτόνωσης. Άλλες φορές έχει εικαστικό αποτέλεσμα και άλλες χρηστικό. Άλλες είναι απλώς ένας πειραματισμός υλικών.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Η έμπνευση έρχεται από παντού. Από ένα κομμάτι σβηστά που γίνεται σφραγίδα, μέχρι τα καρτελάκια των ρούχων. Απο ένα παλιό περιοδικό ή τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Από ένα διήγημα ή μια ταινία στην τηλεόραση. Ένας καλλιτέχνης πιστεύω ότι δεν έχει μια σταθερή πηγή έμπνευσης, ούτε πρέπει να τον περιορίζει αυτό. Αντίθετα, εμπνέεται από κάθε τι που συμβαίνει ή βλέπει γύρω του, από κάθε τι που κάνει ή δεν κάνει.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Με τον Θεόδωρο Στάμο (που δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή). Το έργο του «Ατέρμονα Πεδία».

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της χαρακτικής; Η χαρακτική δεν με περιορίζει. Ασχολούμαι με κάθε μορφή τέχνης, ανάλογα την διάθεση και την έμπνευση ή τα υλικά που βρίσκω ενδιαφέρον. Πολλές φορές υπάρχει συνδυασμός μέσων, όπως η ζωγραφική και το κολάζ με την χαρακτική.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να ζώ σε άλλη εποχή. Η εποχή που ζούμε, με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιλογής των εκφραστικών μέσων και υλικών, δίνει απεριόριστες δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης και πειραματισμού. Δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Είναι το πνευματικό του παιδί. Όταν μεγαλώσει (ο καλλιτέχνης) και δημιουργήσει κάτι νέο, πιο φρέσκο και πρωτότυπο, μπορεί να το αποχωριστεί. Άλλες φορές εύκολα και άλλες δύσκολα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον εκτός από το να συνεχίσω το project «Art in a box» και να βρίσκω χρόνο να δημιουργώ.