Ο Jason Revok στον χώρο τέχνης “Δύο Χωριά” της Μυκόνου

Στην έκθεση “Descending” τα νέα έργα του Jason REVOK ερμηνεύουν την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα αποτυπώνοντας την ως μιας απρόβλεπτη σπείρας χάους και δυσλειτουργίας που κινείται καθοδικά.

Η πολιτιστική πλατφόρμα “Δύο Χωριά” φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Jason REVOK στο μόνιμο χώρο της γκαλερί στη Μύκονο. Η έκθεση Descending (Κατήφορος) περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής από τη γνωστή σειρά των σπειρογράφων του καλλιτέχνη. Η έκθεση διερευνά τα σπειροειδή μοτίβα των έργων και μέσω αυτών, την τρέχουσα στιγμή στην κοινωνία μας. Ο REVOK αντιλαμβάνεται την κοινωνία σε μια φθίνουσα πορεία, παραδομένη σε μια πτωτική σπείρα χάους, αναταραχής και συντριπτικής αρνητικότητας.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jason (REVOK) Williams είναι γνωστός για τα ταπεινά υλικά του, τα βιομηχανικά του εργαλεία, την εφευρετικότητα, το διάσημο γκράφιτι παρελθόν του, τα έργα του ως performer, και κυρίως για την κλίση τους προς τον μινιμαλισμό και την μετα-ζωγραφική αφαίρεση. Ο REVOK δεν εστιάζει στην κίνηση, στην ένταση ή στο ρυθμό των έργων του όπως άλλοι μινιμαλιστές καλλιτέχνες, ούτε στις νέες τεχνικές που εφευρίσκει ή στα μη εικαστικά εργαλεία που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία των έργων. Η κινητήρια δύναμη πίσω από την πρακτική του REVOK είναι η διερεύνηση της αυθεντίας (authorship) του έργου τέχνης, το στίγμα του έργου στο χώρο και η διαρκής μετεξέλιξη που προκύπτει από την ένταξη του στο περιβάλλον και την αλληλεπίδραση του με τον χώρο. Έναν χώρο διαρκώς μεταβαλλόμενο, σχηματιζόμενο στα όρια της δημιουργίας και της απώλειας, έναν χώρο κυκλικό ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, που επαναλαμβάνεται απεριόριστα ξανά και ξανά σε μια ατελείωτη λούπα.

Μέσα από τη δημιουργική του διαδικασία, ο REVOK παρατηρεί αμερόληπτα και από απόσταση αυτόν τον κύκλο καταστροφής και αναγέννησης που κινείται αργά και σταθερά προς αυτό που θα είναι, επιστρέφοντας σε αυτό που ήταν πάντα, καθώς βρίσκεται σε διαρκή επανάληψη, σε μια ατελείωτη λούπα. Ο REVOK αναπαράγει έτσι την οπτική μίας «υπερ-οντότητας», υιοθετεί την οπτική ενός θεού που βλέπει το σύμπαν από απόσταση και το αντιλαμβάνεται ως ένα συνεχές πέρασμα από το χάος, στο σχήμα, στο χάος.

Τεχνικά, ο REVOK συνθέτει ξύλινες κατασκευές με γρανάζια και δαχτυλίδια που αφήνουν τα σημάδια τους στους καμβάδες του. Σημάδια-ίχνη μίας φυγόκεντρης τυχαιότητας, ενός πυρηνικού κέντρου που μας προσελκύει συνεχώς και διαρκώς μας ξεφεύγει. Αυτά τα σημάδια δημιουργούν κυκλικά έργα, ατελείωτες γοητευτικές σπείρες σε κυκλικούς καμβάδες. Παράλληλα ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σπρέι (αερογράφο) για να προσθέσει ατέλειες (dripping) που σκοπίμως, θα διαταράξουν την αρμονία των έργων. Έτσι ο θεατής τους γίνεται κοινωνός της οπτικής γλώσσας που δημιουργείται μέσα και γύρω από τον χώρο του έργου.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.