Ομαδική έκθεση, “Κιβωτός Αναμνήσεων” Γκαλερί Chalkos, Art-Thessaloniki 22-25 Νοεμβρίου 2018 pavillion 10 – booth 17

“Δεν καταλαβαίνεις την αξία της στιγμής μέχρι να γίνει ανάμνηση”
Dr Theodor Seuss Geisel.

Με την οµαδική έκθεση «Κιβωτός αναμνήσεων» σε επιμέλεια Γιώργου Ταξιαρχόπουλου η Chalkos Gallery δίνει το στίγμα της στην 3η Art-Thessaloniki για το 2018.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Ιωάννης Αστερίου, Βίκυ Βασιλείου, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Τάσος Νικάκης, Σάκης Παπαγιάννης, Γιώργος Ταξίδης, Βασιλεία Τάτση, Αστέριος Τόρης, Μιχάλης Τσαμπάζης, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Μαργαρίτα Τσουλουχά, Δήμητρα Χανιώτη.

“Οι αναμνήσεις είναι για τον άνθρωπο συστατικό στοιχείο της ύπαρξης του. Αναδύονται από τις αισθήσεις ως εικόνες με σάρκα και οστά, ως οντότητες. Συχνά αποτελούν το έναυσμα για εικαστική δημιουργία και προετοιμάζουν το έδαφος για την ψυχολογική και νοητική ανέλιξη του ατόμου.
Από την άλλη μεριά, η “κιβωτός” είναι ένα δοχείο που διαφυλάσει ζωικές οντότητες κατά την χριστιανική παράδοση, αναμνήσεις κατά την αναφορά του γνωστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη όταν κατασκεύασε το ομότιτλο έργο του.
Τι μπορεί να είναι ο άνθρωπος δίχως τις αναμνήσεις του; μια άγνωστη εικόνα εποχής… Η ψυχή και το μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου βάλονται από την σχεδόν επιδημική αύξηση εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ τα τελευταία χρόνια στην τρίτη κυρίως ηλικία. Στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής ασθένειας η εικαστική Τέχνη περιλαμβάνεται στις κλινικές ως θεραπευτική δραστηριότητα των ασθενών και συνταγογραφείται” γράφει στον κατάλογο της έκθεσης ο επιμελητής.

H (CU) Chalkos gallery είναι ανερχόμενη γκαλερί έργων τέχνης της Θεσσαλονίκης. Ιδιοκτήτης της ο Κώστας Παρχαρίδης, ξεκίνησε το πολιτιστικό εγχείρημα του στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν τρία χρόνια και συνεχώς αναπτύσεται και εκπλήσει ευχάριστα με τις επιλογές του. Σκοπός της γκαλερί να αναδείξει και να φέρει στην πόλη την Τέχνη ως έναν θετικό τρόπο ζωής για τους πολίτες κόντρα στα σημεία των καιρών, αλλά και ως μία διέξοδο ασφαλέστερης επένδυσης στην κρίση.

∆ιάρκεια έκθεσης: Art-Thessaloniki, 22-25 Νοεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo στην Θεσσαλονίκη, περίπτερο 10, booth 17.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Ταξιαρχόπουλος