Οι τεντζερέδες της Μαρίας: Βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Εκμεκτσίογλου από τις εκδόσεις Πεδίο

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Μοναδικές κλασικές συνταγές από την καρδιά της Πόλης και της Μικράς Ασίας στο τραπέζι μας

Περιγραφή βιβλίου

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η μαγειρική για τη ζωή μας. Τι σημαίνει η συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ένα γεύμα με τον άνθρωπό σου. Μια ανάπαυλα για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις τον καθημερινό «μαραθώνιο». Έχει βιώσει η ίδια τι σημαίνει αυθεντική κουζίνα. Τι νιώθει ο καθένας από εμάς όταν απολαμβάνει ένα καλό φαγητό.

• Οι γεύσεις γεννούν συναισθήματα. Ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Δημιουργούν δεσμούς. Χαρακτηρίζουν μια κοινότητα, μια κουλτούρα. Είναι πολιτισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας.

• Οι γεύσεις ξυπνούν μνήμες. Συνδέονται με εικόνες και ήχους. Τη μητέρα και το πατρικό μας σπίτι. Τα καταστήματα της παλιάς γειτονιάς. Τους τόπους που έχουμε επισκεφθεί. Τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει.

• Οι γεύσεις σε ταξιδεύουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε κάθε γωνιά της Γης. Σε κάθε σημείο του χρόνου. Συνδέουν το σήμερα με το χθες και το αύριο. Αποτελούν «γέφυρα», μια πραγματική υπερταχεία που μηδενίζει αποστάσεις.

Για κάθε Έλληνα οι συνταγές της Πόλης, της Μικράς Ασίας δεν είναι απλώς απόλαυση. Είναι αυτό που είμαστε. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Ο τρόπος που κινούμαστε. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε. Στις συνταγές και στα αρώματα της Ανατολής της Μαρίας Εκμεκτσίογλου τα συστατικά κάνουν τη διαφορά. Η μείξη τους. Η τέχνη του δημιουργού.

Καλή όρεξη σε όσους βάλουν τις συνταγές αυτού του βιβλίου στο τραπέζι τους.

Για να «χορτάσουν» την ψυχή τους και να ταξιδέψουν το μυαλό τους…

Βιογραφικό

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Έζησε 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο τα τρία της παιδιά, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Αν και ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, τελικά την κέρδισε ο κόσμος της γαστρονομίας. Εδώ και 21 χρόνια λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη το εστιατόριό της «Maria’s», το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων της χώρας.

Διδάσκει «Γαστρονομία και ιστορία τροφίμων» στο Πανεπιστήμιο Okan της Τουρκίας. Είναι μέλος του Γαλλικού Συλλόγου Γαστρονομίας «Chaîne des Rôtisseurs», του συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου», καθώς και του Chef Club της Ελλάδας, ενώ ανήκει και στο διοικητικό του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας.

Βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων: Γεύσεις και Αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου, Άρωμα Κανέλας, Οι μεζέδες των αναμνήσεών μου, Τα Ερωτικά Μπαχαρικά, Στην Ελλάδα με τη Μαρία.

Επί σειρά ετών παρουσίαζε στην ελληνική τηλεόραση τις εκπομπές «Από την Πόλη έρχομαι» (Γαστρονομικό οδοιπορικό), «Από την Πόλη στην Ανατολή» (Γαστρονομικό οδοιπορικό), «Kitchen Health» (Παραδοσιακή κουζίνα με υγιεινές πρώτες ύλες), και στην τουρκική τηλεόραση την εκπομπή «Η Μάγισσα των Γεύσεων».

ISBN: 978-960-635-566-0, Ημ. Έκδοσης: 2023, Σελ.: 176, Λ.Τ.: 22,00 €