Νότα Κυμοθόη: “ο λόγος, όπου δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις, γράφεται με χρώματα…”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από μικρό παιδί με ξυλομπογιές και μαθήτρια στο Δημοτικό σχολείο ζωγράφιζα τα σκηνικά για τις θεατρικές παραστάσεις στις εθνικές επετείους και στο τέλος της χρονιάς.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνης αν δεν έχεις γεννηθεί δεν γίνεσαι, όσο κι αν προσπαθήσεις.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Καλλιτέχνης = Κάθοδος αθανάτου λόγου λόγος ιερός τέχνης έλευσις χρόνος νους ηλίου σωτήριος. Ζω και γράφω και ο λόγος της ψυχής μου με το λόγο της γλώσσας γραφής μου γίνεται βιβλία λογοτεχνίας. Ο λόγος οπού δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις γράφεται με χρώματα στις επιφάνειες μουσαμά, χαρτιού, ξύλου, μετάλλου, υφάσματος…

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Αισθάνομαι ως ηφαίστειο κι επιθυμώ να πω γράφοντας ή ζωγραφίζοντας αυτά όπου είναι μέσα μου κόσμος δικός μου. Αυτόν τον κόσμο θέλω να τον δείξω θαρρετά στους άλλους. Η τέχνη διδάσκει και τέρπει. Γι’ αυτό και έχει ιερή υποχρέωση ο δημιουργός να την δείχνει με εκθέσεις, να επικοινωνεί με τους θεατές της. Ο Καλλιτέχνης για εμένα, αν δεν έχει κάτι ξεχωριστό να πει, ας μην εκθέτει τον εαυτό του μάταια με αντιγραφές. Οι αντιγραφές, δεν είναι καλλιτεχνία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Αισθάνομαι απλός δημιουργός, αλλ΄ ιερός εργάτης της γραφής με χρώματα και λόγο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να δείξω στους θεατές έργα μοναδικά μέσα από τα οποία θα έλκουν ευχαρίστηση οι αισθήσεις τους και θα δημιουργούν μια ψυχική ανάταση στους χώρους οπού θα τοποθετηθούν.

Νότα Κυμοθόη, λογοτέχνης και ζωγράφος, http://artnotakymothoe.blogspot.com