Ντίνα Παραδείση: “Χειρονομία και Συμβολισμός” αποτελούν τον τρόπο που εμπνέομαι, εκφράζομαι και δημιουργώ

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορώ να επικοινωνώ και να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου… Βασικός μου στόχος είναι να κάνω τον θεατή να “νιώσει”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Η Τέχνη κι ειδικότερα η ζωγραφική και η γλυπτική με συναρπάζουν και με γοητεύουν. Ακολουθώ την Τέχνη και αυτή με ακολουθεί καθόλη τη διάρκεια της ζωής μου. Θεωρώ συναρπαστικό το γεγονός ότι ένα έργο αποκτά υλική υπόσταση από έναν/μία καλλιτέχνη και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και όταν αυτός/ή σταματά να δημιουργεί. Η θεματολογία μου είναι συγκεκριμένη, αλλά την προσεγγίζω αφαιρετικά χρησιμοποιώντας ποικιλία χρωμάτων, υφών, ανόργανων υλικών που “ζωντανεύουν” και που εκφράζουν τα συναισθήματα μου συμβολικά, στοχεύοντας επιπλέον να προκαλέσουν συναισθήματα στους θεατές. “Χειρονομία και Συμβολισμός” αποτελούν τον τρόπο που εμπνέομαι, εκφράζομαι και δημιουργώ.

Ποιά θέματα απασχολούν το έργο σας; Πως και από τι εμπνέεστε; Τοπία, κίνηση, ρευστότητα, άνθρωποι και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι τα κύρια θέματα των έργων μου. Εμπνέομαι από την ανάγκη να εκφράσω συναισθήματα δικά μου και πραγματικά γεγονότα που βιώνω σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Κατά τη δημιουργία ενός έργου μου, τα συναισθήματα που με διακατέχουν είναι περισσότερο αυτά της ικανοποίησης, της απόλαυσης, της έκστασης και της χαράς. Δεν έχω νιώσει μέχρι τώρα αγωνία κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ή για το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι η αγωνία του καλλιτέχνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την δημιουργικότητά του, ιδιαίτερα όταν η αγωνία εστιάζεται στη σύγκριση του με άλλους καλλιτέχνες.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Οι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει την αισθητική μου είναι πολλοί από παλαιότερα έως σύγχρονα ρεύματα ζωγραφικής. Ωστόσο, καθοριστική είναι η επιρροή που δέχομαι από την καθημερινή επαφή μου με παιδιά Προσχολικής Εκπαίδευσης, τους υπέροχους μαθητές μου, που η “ματιά” τους δεν έχει αλλοιωθεί από κοινωνικές συμβάσεις και παραμένει αγνή, ελεύθερη και πηγαία.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Για εμένα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορώ να επικοινωνώ και να μοιράζομαι τα συναισθήματα μου. Επιδιώκω μέσω των υλικών που χρησιμοποιώ, να επιτρέπω στο θέμα να πλησιάζει τον θεατή, αλλά και στον θεατή να θέλει να αγγίξει το θέμα. Βασικός μου στόχος είναι να κάνω τον θεατή να “νιώσει”.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Καθώς η Τέχνη μπορεί να διαμορφώσει και να επηρεάσει την αισθητική του κοινωνικού συνόλου, θεωρώ ότι διαχρονικά αλλάζει τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης δεχόμενος τις προσλαμβάνουσες της εποχής του, τις μετουσιώνει σε εικαστικά έργα και αφήνει το στίγμα του στο ιστορικό γίγνεσθαι, που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο.

Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα. Πρόσφατα συμμετείχα σε ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στην έκθεση “Χειρονομία και Συμβολισμός” στη γκαλερί LUMINOUS EYE και στην έκθεση “The SKG Bazaart” στη γκαλερί MYRO GALLERY.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να δημιουργώ και να εξελίσσομαι με επαγγελματισμό αλλά και να συστηθώ σε μεγαλύτερο κοινό παρουσιάζοντας περισσότερα έργα μου. Σύντομα θα μπορεί κάποιος να επισκεφτεί διαδικτυακά τα έργα μου στο προσωπικό μου site.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 28 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
https://www.facebook.com/events/1229170437968014
Instagram: #gesturalsymbolism

Bio: Παραδείση Ντίνα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, τα τελευταία 30 χρόνια κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκπαιδευτικός στην προσχολική εκπαίδευση και δηλώνει γοητευμένη με την ζωγραφική από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Τα έργα της είναι αφηρημένες εικόνες εμποτισμένες με συμβολικό νόημα και αέναη κίνηση, φορτισμένα με συναισθήματα. Αποτυπώνει σε καμβάδες την ρευστότητα του κόσμου μας χρησιμοποιώντας χρώματα, ακρυλικά και λάδια μαζί με πετρώματα, υφάσματα και κόλλες. Τα χρώματα κυλάνε στον καμβά ενώνονται και διαχωρίζονται με στόχο να υπονοηθεί η ρευστότητα και η αλληλεξάρτηση των στοιχείων που συνθέτουν μια μη ρεαλιστική μα ταυτόχρονα υπαρκτή πραγματικότητα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στα Χανιά και στη Μύκονο.

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr