Νικολακάκη Ευαγγελία

“Vintage” ομαδική έκθεση στην ArteVisione

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεταπρωτοπορίας, όπως συμβατικά ορίζεται η σύγχρονη εποχή, είναι το pastiche, το συνονθύλευμα, δηλαδή, παλαιότερων μοτίβων, που απενεχοποιημένα επανέρχονται και εκλεκτικά σταχυολογούνται, στο πλαίσιο του μορφοπλαστικού πλουραλισμού ως εικαστικού ζητούμενου.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
Διοργάνωση: Νίκος Χιωτίνης
Εγκαίνια 04/06/2021, 3-9 μ.μ.
Διάρκεια 04/06 έως 17/06/2021

Ο νόστος, λοιπόν, για την παράδοση- ως πρόκριμα της μετανεωτερικότητας -είναι εκείνος που ουσιαστικά νομιμοποιεί την αισθητική του vintage σε όλο το φάσμα του υλικού πολιτισμού, από την αρχιτεκτονική και την υψηλή τέχνη, έως τη μόδα, το styling και το interior design. Ό,τι παλιό δεν είναι απαραίτητα μουσειακό, απαρχαιωμένο, καταδικασμένο νομοτελειακά στην αποσύνθεση, αλλά ξεφεύγει από την εντροπία του και καρμικά μετεμψυχώνεται, φέροντας πάντα κάτι ιερό από το ήθος και την ακεραιότητα του παρελθόντος, που πάντοτε, αυτόματα σχεδόν, ταυτίζεται με το ανόθευτο της γλαυκής μας θύμησης.

“Μόνο ο χρόνος, άλλωστε, καθαγιάζει” όπως έγραφε ο Baudelaire.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό και κοινωνικό site polismagazino.gr


Βιογραφικό: Νικολακάκη Ευαγγελία

ΣΠΟΥΔΕΣ
Απόφοιτος Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με βαθμό πτυχίου άριστα στο τμήμα ζωγραφικής. Επιβλέπων καθηγητής ο κ. Χρόνης Μποτσογλου. Παρακολούθηση στο εργαστήριο γλυπτικής με καθηγητή τον κύριο Τρανό. Έτος αποφοίτησης 2006

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2005: Ατομική έκθεση στο Δήμο Ρεθύμνου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων καλοκαίρι 2005
2008: Συμμετοχή στην έκθεση ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗ 2 ΤΟΥ Επιμελητηρίου εικαστικών την Τεχνόπολη Γκάζι
2008: Ομαδική έκθεση στην Φορτενζα Ρεθύμνης τεσσάρων νέων καλλιτεχνών στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου
2009: Συμμετοχή στην έκθεση Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ του Επιμελητηρίου εικαστικών, Τεχνόπολις Γκάζι
2010: Ομαδική έκθεση του δικτύου εικαστικών Ηρακλείου με τίτλο “Σιωπες” στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Μαιος 2010
2011: Ομαδική έκθεση του δικτύου εικαστικών Ηρακλείου με τίτλο “Οριο”στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Μάιος 2011
2012: Ομαδική έκθεση του δικτύου εικαστικών Ηρακλείου με τίτλο “Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ” στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου Ιούνιος 2012
2013: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Δήμο Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου. Αύγουστος 2013
2014: Ομαδική έκθεση του μουσείου εικαστικών τεχνών Ηρακλείου Κρήτης
2015: Συμμετοχή στην έκθεση “COLORS OF GREECE” in the Hamptons Νέα Υόρκη Αυγουστος Σεπτέμβριος 2015
2017: Έκθεση ζωγραφικής τριών καλλιτεχνών στον χώρο τέχνης “Ισόγειο ” στην Κηφισιά με τιτλο “Το αειθαλες ” Μάρτιος 2017

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ:
OASIS DEI SOGNI (Silloge poetica) Sofia Skleida. Εξωφυλλο
Εσένα αγκαλιαζω (ποιηση) Παπαδατσαρακη Γεωργία. Εξωφυλλο και εικονογράφηση. Εκδοσεις Βεργίνα
Ιακώβο αρλεκινος (παραμύθι) Παπαδατσαρακη Γεωργία. Εξωφυλλο και εικονογράφηση. Εκδόσεις Βεργίνα
Κρίνα γυναικας (ποίηση) Παπαδατσαρακη Γεωργία. Εξώφυλλο
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2002-2019 | http://europass.cedefop.europa.eu Σελίδα 1 / 1

Vintage

Πώς αναμοχλεύονται τα χρώματα και τα αρώματα του χθες, με το πλαστικό του σήμερα. Ένας κήπος, ένα γεράνι ένας ουρανός! Αυτός είναι ο έρωτας!Τώρα ασφυκτιά χωρίς ορίζοντα. Που είναι αυτός ο χαμένος Παράδεισος; Η αποξένωση απο την επικοινωνία… Πόσο κοντά, πόσο μακριά! Η αναπόληση στην παιδικότητα και στο όνειρο και η σκληρή πραγματικότητα έρχονται σε σύγκρουση. Τόσο μαζί και τόσο μόνοι. Ατενίζοντας… απο ένα παράθυρο το εχθές.

Νικολακάκη Ευαγγελία


V for Vintage. Ένας φόρος τιμής σε αφηγήματα που ενεργοποιούν οικειοποιητικούς μηχανισμούς στα ξεκούρδιστα κυτία του υποσυνείδητου. Αποκτήματα, κάποτε χρηστικά ή αγαπημένα, τυπωμένα σε ξεθωριασμένο κλικ πολαρόιντ, ενεργήματα μνήμης που στροβιλίζονται σε position arabesque υπό το οξειδωμένο ηχόχρωμα μιας γραναρισμένης σονάτας του Bramhs. Κάθε τι υλικό και άυλο που παρέρχεται και ανακαλείται ως υπόμνηση, ξορκίζοντας σαν πηγή παραμυθίας την απώλεια. Η ηδυπαθής έκφραση ενός art nouveau μοντέλου σε cart postale της εποχής, που περνά μέσα από το instantane στην αθανασία, όπως, αντίστοιχα, πιο ανεπιτήδευτα, τα αμήχανα βλέμματα στα πρόσωπα των καλεσμένων σε οπτικό τεκμήριο μιας οικογενειακής γιορτής. Η βελούδινη ταπετσαρία ενός βιενέζικου καναπέ με ξυλόγλυπτο ερεισίνωτο, ένα πορσελάνινο λαβομάνο, φαγωμένοι καβάλοι από κοτλέ παντελόνια, ίσως μια ντισκομπάλα ή μια συλλογή από αυτοκόλλητα panini με τους ήρωες μιας σαπουνόπερας των 80s, η μυρωδιά ακόμα αγιοκλήματος και γιασεμιού σε κάποιο θερινό σινεμά με ασπρόμαυρη προβολή και παγωμένη γκαζόζα ανά χείρας. Θραύσματα μνήμης που ίσως να μυρίζουν ναφθαλίνη, σκονισμένα σε μιαν αποθήκη, στοιβαγμένα δίπλα σε έναν κάδο ανακύκλωσης, εκλεκτικά όμως, όσο και παράδοξα, ενοποιημένα με το παρόν. Ένα memory boom σε αντικείμενα αταίριαστα, υβριδικά, ετερογενή, που επανέρχονται στο παρόν σαν οφθαλμαπάτη, αναμοχλεύονται σαν χωροχρονικό απείκασμα στη χρονομηχανή του Προύστ και αναπόδραστα, αναβαπτίζονται.

Vintage, λοιπόν. Ηomage σε μία συναισθησία ηδονικά χτισμένη από τα λάφυρα του παρελθόντος, το άλμα πάνω από τη φθορά στην άνιση αναζήτηση του χαμένου μας χρόνου, την οποία η παρούσα εικαστική έκθεση εντέλλεται να εικονοποιήσει. ..

Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
ΜΑ Ιστορίας Τέχνης – Μέλος της ΕΕΙΤ

ArteVisione
5 Πηλίου, πλ. Κολιάτσου 112 55 Αθήνα Δευτερα Τετάρτη 12:00-16:00
Τρίτη Πέμπτη 15:30-20:00
Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο Κυριακή κλειστά
ή κατόπιν ραντεβού