Νίκη Λατινάκη: “Τα βιβλία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ταξιδευτές. Τα βιβλία δίδασκαν και θα διδάσκουν την οικουμένη. Πρέπει να ταξιδεύουν…”

“Το όνειρο σαράντα χρόνων να ταξιδέψουν οι λέξεις μου και να βρεθούν κάτω από τα μάτια των αναγνωστών, έχει πραγματοποιηθεί, χάρη στην “τρέλα” του Δημήτρη Χριστοδούλου του εκδότη της ontime Books”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Από μικρό παιδί ίσα που έπιανα το μολύβι. Όμως όλο κάποιοι πιτήδειοι μου  τα κατέστρεφαν. Εδώ στην ξενιτιά άρχισα να μαζεύω τις ‘μουτζούρες μου’ και να τις βάζω σε μια σειρά.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; “Αγάπη και σεβασμός”. Αν αγαπάμε και σεβόμαστε πρώτα τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση όλα τα πλάσματα που υπάρχουν πάνω στην μάνα Γη, η κόλαση που ζούμε σήμερα θα γίνει ένας παράδεισος.  

“Οι Άγγελοι του NHS” της Χανιώτισσας συγγραφέα Νίκης Λατινάκη στα βιβλιοπωλεία της Αγγλίας και των ΗΠΑ
The Angels of NHS

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί. Τώρα που με ρωτάς συνειδητοποιώ ότι όταν η κάρδια μου χτυπά ανάλογα με ό,τι με βασανίζει, τρέχω και βρίσκω διέξοδο μέσα στις λέξεις. Ίσως είναι οι φιλενάδες που εμπιστεύομαι.  

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Μμ. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Συνήθως μιλάω με πράξεις. Αλλά αν πρέπει να πω κάτι, αυτό είναι ότι είμαι μια γκρινιάρα ρομαντική, που πιστεύει και ονειρεύεται ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.  

Πώς βλέπετε το βιβλίο στο μέλλον; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εμένα το όνειρο σαράντα χρόνων να ταξιδέψουν οι λέξεις μου και να βρεθούν κάτω από τα μάτια των αναγνωστών, έχει πραγματοποιηθεί, χάρης στην “τρέλα” του Δημήτρη Χριστοδούλου του εκδότη της on taim Books. Αν το δεύτερο όνειρο μου, δηλαδή οι λέξεις μου να αγγίξουν και να ζεσταίνουν τις καρδιές των αναγνωστών αυτό θα φανεί στο μέλλον.

Πιστεύετε ότι υπάρχει  ενδιαφέρον; από τους Έλληνες; Ναι. Πιστεύω ότι σήμερα διαβάζουμε περισσότερο από το παρελθόν. Βοηθάει και η τεχνολογία σε αυτό, αν και εγώ είμαι του παραδοσιακού βιβλίου.  

https://www.amazon.co.uk/dp/B09MZVBK31?fbclid=IwAR2VO-crwsjchmIfOtzZC4nGxloK9PD1O20hiAlEfmbRM6bMBUbeYdmSqJI

Ποίηση ή μυθιστόρημα; Μυθιστόρημα. Με την ποίηση δεν εχω ασχοληθεί καθόλου. Είναι λίγες οι φορές που εχω διαβάσει ποίηση.  

Μια φράση από ένα βιβλίο σας… “Η αγάπη η καλοσύνη, η ζεστή αγκαλιά, δεν έχουν σύνορα, θρησκεία, καταγωγή, η γλώσσα. Είναι ίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της μάνας Γης.”

Γιατι να εκδοθεί ένα βιβλίο στο εξωτερικό; Μα οι λέξεις, τα βιβλία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ταξιδευτές. Τα βιβλία δίδασκαν και θα διδάσκουν την οικουμένη. Πρέπει να ταξιδεύουν γιατι έτσι καταρρίπτονται όλες οι φοβίες, οι ρατσιστικές αντιλήψεις. Τα βιβλία είναι οι πιστοί μας φίλοι. Εκτός ότι γλυκαίνουν τη μοναξιά, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε τι έλεγε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης. “Ο άνθρωπος όσο ζει μαθαίνει.”

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στόχοι θα έλεγα. Ναι πάντα βάζω στόχους. Μου δίνουν δύναμη και αισιοδοξία. Πρώτος στόχος είναι να τελειώσω το τρίτο μου βιβλίο, μιας και το πρώτο για δικούς μου λόγους δεν είμαι έτοιμη να το “ελευθερώσω.” Μετά έχει ο Θεός. Βλέποντας και κάνοντας.  

Μια ευχή για τα Χριστούγεννα; Θα πω τα  τετριμμένα. Καλά Χριστούγεννα με υγεία ειρήνη και αγάπη για όλο τον κόσμο.  

Αλλά θα ευχόμουν όλοι μας, να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε την ευχή της Μητέρας Τερέζας. “Δεν μπορούμε όλοι οι άνθρωποι να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Μπορούμε όμως  να κάνουμε μικρά με πολύ αγάπη.”

Εύα μου σε ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. Να έχεις μια όμορφη μέρα. Με εκτίμηση Νίκη Λατινάκη.