Η εκδήλωση Tapis Rouge και η διοργανώτρια Στελλίνα Τρωιάνου

Με θέα την ηλιόλουστη πλατεία Αριστοτέλους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που τόσο αγαπάει με υποδέχτηκε η κυρία Στελλίνα Τρωιάνου, με την οποία μιλήσαμε για την εκδήλωση Tapis Rouge που διοργάνωσε, για τη Nouvelle Amicale στην οποία είναι πρόεδρος καθώς και για το γενικότερο όραμα της.

Νίκος Ράκκας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Στελλίνα Τρωιάνου, Λάζαρος Ορφανίδης, Sandrine Mouchet (Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη), Στελλίνα Τρωιάνου (Πρόεδρος της Nouvelle Amicale)

«Μπορείς να προσφέρεις κάθε μέρα, δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο» λέει η ίδια, ωστόσο στις εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνει δεν λείπει το στοιχείο του μεγάλου. Περίτρανα αυτό φάνηκε και στο Tapis Rouge που έλαβε χώρα από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 16 Μαΐου στο πολύχρωμο κτίριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης σε συνεργασία του συλλόγου Nouvelle Amicale, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Διογένης Μαριόλας, Μαρία Καραγιάννη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού), Θέδα Καϊδόγλου, Στελλίνα Τρωιάνου, Νάσος Ανδρεόπουλος, Στελλίνα Τρωιάνου, Διογένης Μαριόλας

Ρωτώντας την για το concept πίσω από την έκθεση αυτή, είπε: «Η κεντρική ιδέα ήταν το κόκκινο χαλί του φεστιβάλ Καννών που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο και η στυλιστικές δημιουργίες καλλιτεχνών που φοράνε οι καλεσμένοι πάνω σε αυτό. Ήταν βέβαια και μία εξαιρετική ευκαιρία να συνευρεθούν καλλιτέχνες στο ξεκίνημα της καριέρας τους μαζί με ήδη καταξιωμένους σχεδιαστές. Συνήθως κάθε σχολή μόδας κάνει τη δική της πασαρέλα και έκθεση γι’ αυτό θέλησα να δοθεί η ευκαιρία για προβολή σε πιο ευρύ φάσμα κοινού, σε πρόσωπα και φορείς όπως το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Προξενείο. Η συνεύρεση των δημιουργών αυτών είναι πολύ σημαντική σε μία εποχή που η πληροφορία περνάει σε δευτερόλεπτα μπροστά από τα μάτια μας σε ιστορίες των social media».

Είναι κατανοητό πως ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι εύκολο να στηθεί και η κυρία Τρωιάνου συγκινημένη δήλωσε πως οφείλει να ευχαριστήσει τα άτομα που βρέθηκαν να βοηθήσουν σε αυτό. «Ο κύριος Νάσος Ανδρεόπουλος καταξιωμένος σχεδιαστής, συνοψίζει αυτό που ήθελα να γίνει.

Είχε παραχωρήσει δημιουργία του σε προηγούμενη εκδήλωση που κάναμε το 2018 και όταν του πρότεινα να συμμετέχει και φέτος απάντησε: «Με τα χαράς θα συμμετέχω μαζί με καινούργιους σχεδιαστές. Δεν ξεχνώ πως κάποτε ξεκίνησα και εγώ ως καινούργιος σχεδιαστής.» Φυσικά ο κύριος Ράκκας Νίκος που επιμελήθηκε το στήσιμο της έκθεσης και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Με τους κατάλληλους φωτισμούς κατάφερε να καμουφλάρει τις όποιες ατέλειες μπορεί να είχε το κτήριο.

Ο κύριος Λάζαρος Ορφανίδης ανέλαβε το στήσιμο των ρούχων, ένας επαγγελματίας άνθρωπος με προσοχή στην λεπτομέρεια, ακόμη και στην φορά του χεριού της κούκλας-μανεκέν. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή της κυρίας Τζένης Πρίτσινα από την Im-export η οποία εμπορεύεται κούκλες βιτρινών με συνεργασία με κάποια από τα καλύτερα καταστήματα της πόλης. Δικοί της άνθρωποι έφεραν στο χώρο οι ίδιοι τις κούκλες οι οποίες φόρεσαν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών. Η σχολή μόδας PANSIK και οι μαθητές της που ξενάγησαν το κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης»

Παράλληλα με την έκθεση νυχτερινών δημιουργιών των 20 σχεδιαστών επάνω στο κόκκινο χαλί που στήθηκε στο χώρο του Παλαιού Βρεφονηπιακού Σταθμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, την ατμόσφαιρα κινηματογράφου πλαισίωσε η μουσική υπόκρουση με συνθέσεις από ατάκες βραβευμένων με Χρυσό Φοίνικα ταινιών του κύριου Γιώργου Βεροιώτη ειδικά για την έκθεση. Σε κινηματογραφική αίθουσα του λιμανιού προβλήθηκε η ταινία «Το τρίγωνο της θλίψης» του Σουηδού σκηνοθέτη Ruben Östlund η οποία μιλάει για τον κόσμο της μόδας και τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών το 2022 χωρίς να σταματάει εκεί η σχέση του με το Φεστιβάλ καθώς διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής φέτος.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη, γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη συνειδητοποιώντας κανείς πως από το 2016 που η κυρία Τρωιάνου τελεί πρόεδρος της Nouvelle Amicale έχουν διοργανωθεί πολλές τέτοιες εκδηλώσεις. Μία από αυτές ήταν η έκθεση φωτογραφίας από κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά και επαγγελματίες φωτογράφους που είχαν απαθανατίσει το Παρίσι πάντα με σύμπραξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το 2018 με έμπνευση ρούχα εμβληματικών Γάλλων σχεδιαστών όπως ο Dior, η Chanel ο Lacroix και άλλοι, έγινε έκθεση ρούχων δημιουργιών 40 καλλιτεχνών νέων και καταξιωμένων. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαρτογραφηθεί ευρέως το ταλέντο που υπάρχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έκθεση-αρωμάτων αυτή τη φορά- έγινε το 2019 όπου η κυρία Ζωή Κουμπή παραχώρησε πάνω από 700 μπουκάλια αρωμάτων από την προσωπική συλλογή της. Μέσα από παράλληλα δρώμενα όπως προβολή ταινιών και αφισών οι επισκέπτες μπορούσαν να μάθουν για την ιστορία της γαλλικής αρωματοποιίας. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από επαγγελματίες φωτογράφοι, μετά από ανοικτή πρόταση και πρόσκληση της Nouvelle Amicale μέσω του Facebook 150 περίπου άνθρωποι φωτογραφήθηκαν με το άρωμά τους και έστειλαν την φωτογραφία τους οι οποίες και αποτέλεσαν παράλληλη έκθεση.

Στην ερώτησή μου για το ποια είναι η διαδικασία μιας τέτοιας εκδήλωσης από την αρχή μέχρι το τέλος, με ενθουσιασμό που δεν κρύβεται στον τόνο της φωνής της η κυρία Τρωιάνου ανέφερε: «Πρώτα συλλαμβάνεται η ιδέα. Πάνω σε αυτήν διαβάζω και κάνω έρευνα για το πώς μπορεί να εμπλουτιστεί και έτσι σκέφτομαι σε ποια άτομα μπορώ να απευθυνθώ γι’ αυτό. Έπειτα κοστολογείται η εκδήλωση και ξεκινάει η επικοινωνία με πιθανούς χορηγούς. Αφού επιλεχθεί ο χώρος, συνήθως αυτός είναι που καθοδηγεί και το πώς θα στηθεί η εκδήλωση. Όλο αυτό Χρειάζεται πολύ προσωπική δουλειά την οποία καταβάλω και μ´αρέσει. Χωρίς να πιέζω ανθρώπους για να συμμετέχουν, εκτιμώ την προσφορά και την συνέπεια τους. Η ανταπόκριση του κοινού έχει υπάρξει μεγάλη, κάποιες φορές ίσως και μεγαλύτερη απ’ όσο μπορεί να καλύψει το catering ή οι φωτογράφοι μας. Έτσι όμως ανοίγουν οι ευκαιρίες γιατί γνωρίζοντας τους ανθρώπους, τους εκτιμάς μέσα από τη δουλειά τους για το επίπεδο, τη συνέπεια και την καλλιέργεια τους».

Προερχόμενη η ίδια από οικογένεια δικηγόρων, έχοντας φοιτήσει στο Καλαμαρί, με σπουδές στη Νομική Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακά στο Παρίσι, πέρα από την δικηγορία πάντα ασχολούνταν με τις δράσεις για την πόλη. Το όραμα της είναι η κοινωνική πολιτική. «Δράση με άμεση συμμετοχή των συμπολιτών όπου θα νιώθουν δική τους την πόλη. Να δώσω βήμα για ευκαιρίες, χαρά και εμπειρίες σε όλους τους ανθρώπους, γιατί η προσφορά είναι χαρά και σ’ αυτόν που την δίνει. Με ενδιαφέρει η πόλη μας και να μην την βλέπουμε με μία οπτική μόνο».

Ευχαριστώ πολύ τον φωτογράφο κύριο Πάνο Κονιό για το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης Tapis Rouge.

Bio: Η Μαλβίνα Μπάρδη έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ζει στη Θεσσαλονίκη από πέντε ετών. Από μικρή της άρεσε η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία, τα οποία περιορίστηκαν στα εφηβικά της ημερολόγια και τις σχολικές εφημερίδες στις οποίες ήταν αρχισυντάκτρια. Το επαγγελματικό της ταξίδι ήταν βασισμένο στην διδασκαλία ξένων γλωσσών, στο εμπόριο και το marketing για να καταλήξει στα εικοσιοκτώ της χρόνια πίσω από γραφεία γραμματειακής υποστήριξης διπλωματικών αρχών. Πέρα από ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και αλβανικά. Κλασική περίπτωση αυτού που λέμε «ανήσυχο πνεύμα», η ίδια υποστηρίζει πως ευτυχώς γράφοντας μπορεί τουλάχιστον να διορθώνει τα σαρδάμ που την προφταίνουν όταν μιλάει.