Μια όμορφη εκδήλωση με ποίηση, που ανυψώνει τη ζωή και της δίνει νόημα

Κωνσταντίνος Πολίτης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Γιώργος Πολυράκης

Ηλιάδα Κοκαρίδα, Κωνσταντίνος Πολίτης, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Γιώργος Πολυράκης

Χρήστος Θεοδωσάς, Κωνσταντίνος Πολίτης, Μαρία Ταπακτσόγλου – Μπούλη, Μιχάλης Γωνιωτάκης

Το να γράφεται στις μέρες μας καλή ποιοτική ποίηση, σημαίνει ότι κρύβεται σπουδαία πηγή έμπνευσης.

Γιώργος Πολυράκης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μιχάλης Γωνιωτάκης

Το κείμενο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς

Μια ξεχωριστή ποιητική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν πρόσφατα στην αίθουσα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε η ποιητική τριλογία της Μαρίας Μπούλη – Ταπακτσόγλου από διακεκριμένους ανθρώπους της πνευματικής ζωής.
Η βραδιά αυτή κατέδειξε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή μας: Ότι, δηλαδή και στις μέρες μας γράφεται ποίηση με αξιώσεις, με ποιοτικό λόγο, βγαλμένη από βαθύ στοχασμό και με δυνατότητες να γίνεται οδηγός σκέψης, συμπεριφοράς, αναζητήσεων και σύλληψης των ουσιαστικών νοημάτων της ζωής.

Χρήστος Θεοδωσάς, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη, Γιώργος Πολυράκης

Η ποιητική τριλογία της Θεσσαλονικιάς Μαρίας Ταπακτσόγλου – Μπούλη σε καλαίσθητα βιβλία με τους τίτλους “Βροχή Περσίδων”, “Νοσταλγοί της Εδέμ” και “Ιχνηλάτες Ονείρων” περιλαμβάνει πάνω από 180 ποιήματα, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την μετάβαση σε έναν πιο όμορφο κόσμο με αισιοδοξία με ωραία αισθήματα, αλλά και με ρεαλιστική – προσγειωμένη “συνταγή”. Απλώς η ποιήτρια “παντρεύει” το συναίσθημα με την ρεαλιστική ματιά και ανεβάζει ποιοτικά το επίπεδο της ενόρασης του υπαρκτού, του γήινου κόσμου, αλλά και του σύμπαντος. Δηλαδή μας ταξιδεύει με ένα πανέμορφο άρμα προς το μέλλον, έχοντας ως εφόδια γερά “γκέμια” στα άτια και ανεξάντλητες δυνάμεις, που εκπηγάζουν από στέρεες αρχές και ιδέες.

Άγγελος Κολοκοτρώνης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Εξαιρετικοί οι ομιλητές

Οι σπουδαίοι ομιλητές της εκδήλωσης έδωσαν το πραγματικό στίγμα της ποιοτικής έκφρασης της Μαρίας Μπούλη, αιτιολογώντας τα μηνύματα και τα νοήματα των στίχων.
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας ποιητής, θεατρολόγος και κριτικός λογοτεχνίας εδραίωσε το θεωρητικό υπόβαθρο του συγκεκριμένου ποιητικού έργου με αναγωγές στις αναζητήσεις της ποιήτριας, αλλά και με εξύμνηση του ρόλου της ποίησης στη ζωή μας θυμίζοντας τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν: “Από όπου κι αν έχω περάσει διαπίστωσα ότι πέρασαν πρώτα οι ποιητές…”

Γιώργος Πολυράκης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Ο πολυβραβευμένος Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης εξήρε το ποιητικό ταλέντο της Μαρίας Μπούλη και τόνισε ότι είναι πολύ διαφορετικός ο βασανισμός για την γραφή ποίησης από το να γράφει κανείς διήγημα ή μυθιστόρημα. Διότι στην ποίηση υπάρχει τεράστιος περιορισμός σε λέξεις, σε χώρο και χρόνο, ενώ στο μυθιστόρημα ο χρόνος της γραφής είναι απέραντος και πολύ πιο μεγάλες οι δυνατότητες του συγγραφέα να μεταδώσει τα μηνύματά του. Έτσι το να γράφεται στις μέρες μας καλή ποιοτική ποίηση, σημαίνει ότι κρύβεται σπουδαία πηγή έμπνευσης.

Κωνσταντίνος Πολίτης, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Ο Κωνσταντίνος Πολίτης πολιτικός μηχανικός, αφού δήλωσε πρώτα ότι μιλάει ως ερασιτέχνης αναγνώστης, υπό την έννοια του εραστή τέχνης, ξεδίπλωσε με συναρπαστικό τρόπο τις εντυπώσεις του από την ανάγνωση των βιβλίων, περιγράφοντας παραστατικά το πως “ταξίδεψε” από την πραγματικότητα στον κόσμο του σύμπαντος, αλλά και έχοντας επίγνωση των πτυχών των γήινων αξιών, με ανάλυση των μηνυμάτων, που προσέλαβε από κάθε ποίημα.

Νίκος Δημαράς, Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη

Αποσπάσματα ποιημάτων απήγγειλαν με αισθαντικό τρόπο η ηθοποιός Ηλιάδα Κοκαρίδα και η ποιήτρια.

Τον συντονισμό είχε ο έμπειρος δημοσιογράφος Άγγελος Κολοκοτρώνης, που με λογοπαικτικά ευρήματα και ευχάριστη διάθεση έδωσε έναν διαφορετικό ποιοτικό τόνο στην εκδήλωση.

Στο τέλος η Μαρία Ταπακτσόγλου – Μπούλη με έκδηλη συγκίνηση ευχαρίστησε τους παρισταμένους και τόνισε: “Είναι μια μαγική συνταγή ευτυχίας να μοιράζομαι τη βραδιά παρουσίασης της Ποιητικής Τριλογίας μου με αγαπημένους φίλους της καρδιάς σε μια κατάμεστη αίθουσα. Εξαίρετοι ομιλητές μας ταξίδεψαν στα μυστικά μονοπάτια της ποίησής μου ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο! Ευχαριστώ ολόψυχα όσους με τιμήσατε με την παρουσία σας!”

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών, Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

Στιγμιότυπο από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα