ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: “Ο πιο διάσημος μουσικός μέχρι ένας μουσικός του δρόμου, όταν επικοινωνεί την αλήθεια του, παράγει ένα μικρό θαύμα”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.

Πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς μουσική παιδεία. Η μουσική και το διάβασμα διευρύνουν το μυαλό, δημιουργούν κριτήριο, σκεψη και φωτίζουν την ψυχή.

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Οι άνθρωποι σε ολα τα μήκη και τα πλάτη της γης είμαστε ένα. Η μουσική είναι ο καλύτερος πρέσβης συναισθηματων για να μοιραστούμε αγάπη. Η μουσική, οι ήχοι, οι ρυθμοι και οι μελωδικές γραμμές καταργούν φυλές και χρώματα και γίνονται μια αγκαλιά για όλην την ανθρωπότητα.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμαζω κάθε μουσικό που παράγει ψυχή. Ο πιο διάσημος μουσικός μέχρι ένας μουσικός του δρόμου, όταν επικοινωνεί την αλήθεια του, για μένα παράγει ένα μικρό θαύμα. Τρέφω τεράστιο σεβασμό στους καλλιτέχνες που αποκαλυπτονται μέσω της τέχνης τους.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η μουσική μπορεί να είναι μια αλλά εχει διαφορετικά χρώματα, και χαρακτήρες. Οσο περισσότεροι είναι οι μουσικοί τοσο μεγαλύτερο το μοίρασμα που υπάρχει. Πρέπει να υπάρχουν πολλοι μουσικοί. Είναι υγεία ψυχική

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη όπως το νερό που πίνουμε. Μόνο πολυτέλεια δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω. Οφείλουμε να εκπαιδευουμε μουσικά τα παιδιά μας για να γίνουν ολοκληρωμενοι άνθρωποι άσχετα αν ενα παιδί έχει ταλέντο η όχι.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Ένα παιδί δίνει δείγματα απο πολύ μικρό. Ο ρυθμός αρχικά, ο τρόπος που θα χτυπήσει τα χεράκια του σε ένα μουσικό άκουσμα, κατόπιν ο τρόπος που θα τραγουδήσει τα πρώτα του τραγουδακια, είναι αρκετά δείγματα για να παρακολουθησουμε την συνέχεια και την εξέλιξη. του. Όπως και ναχει όμως, τα παιδιά πρέπει να τρέφονται με μουσική ακόμα και μέσα απο την κοιλιά της μητέρας τους.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Διδάσκεται κατ αρχήν στα μουσικά σχολεία που θα πρέπει να πολλαπλασιαστουν. Εκει οι καθηγητές κάνουν τον αγώνα τους να μάθουν τα παιδιά την μουσική μας παράδοση. Είναι έτσι κι αλλιώς η αρχή για να γνωρίσεις το σπίτι σου, την χώρα σου και τους ήχους της.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Υπάρχουν σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί και έρχονται και νέοι με προτάσεις, άποψη και πολυ μεράκι. “Αφτιά” χρειάζονται και μουσικοί παραγωγοί να ξεπεράσουν τα στεγανά και να τους επικοινωνησουν στον κόσμο.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Έρχεται ενα νεο cd σε μορφή βιβλιο-cd που μοιραζόμαστε με την…. αδερφή ψυχή Πενυ Ξενακη. Μουσική έγραψε η Αρετή Κοκκινου και στίχους η Μαρια Παπαδακη, υπέροχη συγγραφέας και στιχουργός. Θα λέγεται… ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, που είναι και το μοτο της ζωής μου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.

Γεννήθηκα στην Αθήνα με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Η πρώτη μου συνεργασία ήταν με τον Κώστα Μυλωνά στο Φεστιβάλ της Ιθάκης που με οδήγησε και στην συνεργασία με τον αξέχαστο Γιαννη Αργυρη στην Μπουάτ. ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ : ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ.

Γιωργος Σταυριανος
Λινα Νικολακοπουλου
ΡΙΓΚ Τακης Μπουγας, Κώστας Τριπολιτης
ΑΤΤΙΚ Δαυιδ Ναχμιας
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΚ ΣΤΟΝ ΓΟΥΝΑΡΗ. Δαυιδ Ναχμιας
Επισης συμμετοχες σε cd με τον Μιμη Πλεσσα, Τακη Βουη, Γιώργο Μεραντζα, Χρήστο Γιαννοπουλο.
Μεγαλη τιμη για μενα η συνεργασία μου με τον Λινο Κοκοτο.
Στο εξωτερικό έκανα παραστάσεις για πολλά χρόνια στην Αυστρία και την Ουγγαρία με τον Georges Dimou τραγουδιστή και ηθοποιό με μεγάλη καριέρα. Έτσι προέκυψε και δισκογραφία στην Αυστρία, το cd LIEDER DER LIEBE και η συνεργασία μου με τον Erwin Halletz διευθυντή της συμφωνικής του Μοντε Καρλο.
Συνεχίζω τα βήματα μου κάνοντας συναυλίες και παραστάσεις σε διάφορους χώρους στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.