Μαρία Ταπακτσόγλου – Μπούλη: “Οι τοξικές σκέψεις και τα συναισθήματα μολύνουν τον πλανήτη μας…”

Η ποιήτρια κα. Μαρία Ταπακτσόγλου -Μπούλη “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού; Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού από την πολυήμερη καραντίνα, θα είναι τελείως διαφορετική, από αυτό που ονομάζαμε πραγματικότητά μας. Αν πήραμε το μήνυμα, μέσα από το σκληρό μάθημα που μας δόθηκε, θα βγούμε πιο σοφοί και κερδισμένοι. Γιατί θα επικεντρωθούμε στην ουσία της Ζωής και στις αληθινές αξίες της. Θα περάσουμε από την έπαρση του Εγώ και του φαίνεσθε, στο Εμείς της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Αν το πήραμε…

Πολιτισμός και Κορονοϊός. Άλλο ένα “χτύπημα” στον πολιτισμό ή μια “ευκαιρία” για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Άλλο ένα χτύπημα στον πολιτισμό; Ο πολιτισμός το μεγάλο ζητούμενο, τι πραγματικά περικλείει και ορίζει σαν πολιτισμό η λέξη αυτή. Η παραγωγή πολιτισμού δεν εξαντλείται στις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολιτισμός κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι πρωτίστως ο σεβασμός στη φύση και τον συνάνθρωπο. Με τα παρθένα δάση να υλοτομούνται, τις θάλασσες να ασφυκτιούν από ρύπους, τις πόλεις να πνίγονται στα καυσαέρια, την πανίδα και τη χλωρίδα ν’ αφανίζονται, τους πολέμους των συμφερόντων να μαίνονται… μα πάνω απ’ όλα οι τοξικές σκέψεις και τα συναισθήματα να μολύνουν τον πλανήτη μας… πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στον πολιτισμό. Το διαδίκτυο από την άλλη πλευρά, μας δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας και αποτελεί ένα καλό εργαλείο πληροφόρησης, ενημέρωσης και προβολής, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση του. Παντού τελικά ισχύει το {ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ } των προγόνων μας.

Ο τουρισμός λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας πιστεύεται ότι θα αυξηθεί η πληγεί; Σίγουρα η Ελλάδα κέρδισε τα εύσημα για τη σωστή διαχείριση του προβλήματος που προέκυψε. Αυτό είναι ένα βέλος στη φαρέτρα της. Αλλά η μείωση η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Θα κριθεί από τις υπάρχουσες συνθήκες στις υπόλοιπες χώρες, από όπου περιμένουμε τις συνήθεις αφίξεις.

Η καραντίνα είναι η αρχή ενός ελέγχου της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητας μας; Θα ήθελα να αντιστρέψω την ερώτηση και να πω, ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να ελέγχει τη συμπεριφορά του από εδώ και πέρα και να παίρνει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν. Η εύκολη λύση είναι να αποδίδουμε ευθύνες σε υποθετικά κέντρα αποφάσεων, αλλά ποτέ στα λάθη που συνειδητά η ασυνείδητα διαπράττουμε στην καθημερινότητα μας, δημιουργώντας ένα σύστημα αξιών με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάποια μοιραία στιγμή. Κι αυτό δεν μας αρέσει καθόλου..

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη μέρα της κανονικότητας; Για μένα κανονικότητα θα υπάρξει… εάν λιώσουν επιτέλους οι μάσκες πίσω από τις οποίες κρυβόμαστε και γίνουμε αληθινοί και ουσιαστικοί.
Όσο για το τι θα κάνω προσωπικά; Μια απόδραση στη φύση είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό μου και στην Ψυχή μου.

Μαρία Ταπακτσόγλου-Μπούλη Ποιήτρια