Θανάσης Σάλτας: “H μεγαλύτερη Μούσα όλων των ποιητών και των συγγραφέων είναι η ίδια η ζωή”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Υπήρξα ανέκαθεν εραστής της γραφής και της ανάγνωσης. Από μικρό παιδί ξεφύλλιζα βιβλία, και διάβαζα μαγεμένος παραμύθια και κλασική λογοτεχνία. Στην εφηβική ηλικία άρχισα να ανακαλύπτω τους νεοέλληνες ποιητές της γενιάς του 30,το βάθος και η ομορφιά της ποίησης τους με συνεπήρε και με ώθησε να τολμήσω να γράψω τους πρώτους μου στίχους. Έκτοτε, άρχισα να μελετώ πιο επισταμένα τόσο έλληνες όσο και ξένους ποιητές και λογοτέχνες, κάθε ανάγνωσμα μου πυροδοτούσε και μια νέα έμπνευση. Ασχολήθηκα με όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας, ποίηση (ελεύθερη και έμμετρη), στιχουργική, πεζογραφία, διηγήματα, παραμύθια, θεατρικά κείμενα, μυθιστόρημα και συνεχίζω μέχρι σήμερα να μελετώ και να γράφω με την ίδια λαχτάρα, αγωνία κι αγάπη λογοτεχνικά κείμενα με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η Αγάπη. Η Αγάπη είναι ο πολυάχτιδος ήλιος που φωτίζει τις καρδιές μας. Είναι για μένα ο σκοπός της ζωής μας. Να δίνεις το είναι σου όλο χωρίς να προσδοκάς τίποτα, απλά να αγαπάς και να φωτίζεται γύρω σου ο κόσμος ολάκερος… Μεγαλείο ψυχής είναι η Αγάπη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η έμπνευση μοιάζει με ένα αεράκι, που ξάφνου φυσά μέσα σου, και σε παρασύρει σαν ένα φτερό στους δικούς της ουρανούς. Μια αφορμή αρκεί για να σε ταξιδέψει και άλλοτε έρχεται με την μορφή μιας εικόνας, άλλοτε με την μελωδία μιας μουσικής, άλλοτε με τον παλμό ενός συναισθήματος. Άλλοτε αναδύεται αυτοσχέδια και άλλοτε αναπλάθεται μέσα από την ενδελεχή έρευνα και από τον ισχυρό κάματο μιας μεθοδικής εργασίας…
H μεγαλύτερη Μούσα όμως όλων των ποιητών και των συγγραφέων είναι η ίδια η ζωή. Το ένα πόδι της έμπνευσης πατά στα βιώματα και το άλλο στα όνειρα. Στη ζήση του χθες και στο όραμα του αύριο. Μια εικόνα, ένα συναίσθημα, μια στιγμή αρκεί να ξεδιπλώσει το ποτάμι της φαντασίας μου και να μου δώσει την αφορμή να μεταπλάσω τη στιγμή σε έναν ολόκληρο ψυχικό κόσμο μέσα από τις λέξεις. Αγαπώ τη φύση, τους ανθρώπους, τη τέχνη, την ιστορία, και εμπνέομαι συχνά από την επαφή μου μαζί τους. Και δεν μιλώ για επικοινωνία αλλά για επαφή, που σημαίνει πως αν με αγγίξει στη ψυχή ένα χάδι, ένα βλέμμα, μια μελωδία, ένας πίνακας, ένα ιστορικό γεγονός ή μια καθημερινή ιστορία, νιώθω την ανάγκη να διασώσω το συναίσθημα μου για πάντα, μέσα από τη γραφή μου. Κάπως έτσι συμβαίνει με κάθε έργο που γράφω, στην ουσία προσπαθώ να διασώσω όσα νιώθω μέσα μου. Σαν να προσπαθώ να ανασύρω νερό από ένα βαθύ πηγάδι όπου βυθίζονται σκέψεις, αγωνίες ,συναισθήματα, τα οποία αναζητούν ένα χέρι σωτηρίας για να δουν το φως της ζωής.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Προσωπικά βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση της ευτυχίας μέσω της δημιουργίας. Είμαι απλά ένας αθεράπευτα ρομαντικός ποιητής και ένας στοχαστικός συγγραφέας που αναζητά την ευτυχία στην απλότητα… Η τέχνη με κάνει να ονειρεύομαι, να δημιουργώ και να πορεύομαι προς ένα ευτυχέστερο αύριο…

Ποια η σχέση σας ως ποιητής και συγγραφέας με τις άλλες τέχνες; Κάθε μορφή τέχνης αποτελεί κι ένα άλλο ερέθισμα για μένα ως λογοτέχνη και έχω την χαρά μέσα από τα ποιητικά και συγγραφικά γραπτά μου να έχω πραγματοποιήσει σημαντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες σε όλα σχεδόν τα είδη τεχνών, σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχουν κυκλοφορήσει σε βιβλία ποιητικές συλλογές μου, παραμύθια και ανθολογίες διηγημάτων μου. Ποιήματά μου έχουν μελοποιηθεί, στίχοι μου έχουν γίνει τραγούδια και έχουν κυκλοφορήσει στην δισκογραφία. Θεατρικά έργα μου και παιδικά παραμύθια μου, έχουν ανέβει σε κεντρικές σκηνές θεάτρων. Ποιητικές μου συνθέσεις για έργα εικαστικών τόσο ζωγράφων όσο και γλυπτών έχουν παρουσιασθεί σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και έχουν κυκλοφορήσει σε βιβλίο, στην ποιητική συλλογή μου με τίτλο: Φωνές στον Ελικώνα. Επίσης έχω αναλάβει σκηνοθεσία θεατρικών έργων και έχω συγγράψει άρθρα για τον κινηματογράφο τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά κινηματογραφικά περιοδικά. Η συνομιλία της τέχνης του λόγου με τις υπόλοιπες τέχνες είναι μια εποικοδομητική διαδικασία που αναγεννά την σπίθα της έμπνευσης και εξυψώνει το πνεύμα μας. Προσωπικά, με τη ζωγραφική μαγεύομαι, δημιουργώ ποιήματα από τα χρώματα και τη γοητεία της σύνθεσης, με τους στίχους για μουσική ανακαλύπτω το μέτρο και ταξιδεύω στα άστρα της φαντασίας, με τη γλυπτική ανακαλύπτω τους αρχέγονους νόμους της φύσης, μια δύναμη της πλαστικότητας η οποία αναδεικνύει την πνευματικότητα της ύλης και με το θέατρο εμβαθύνω στα αιώνια και αναπάντητα Γιατί; του ανθρώπου…

Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες διακρίσεις σας στον χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης; Πράγματι, είχα την ευτυχία και την τιμή πολλά ποιήματά μου και διηγήματά μου να λάβουν τιμητικές διακρίσεις. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά τα σημαντικότερα:Α΄ Βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος, Δοκιμίου ,Θεατρικού Έργου για έργο του “Δίστομο Τότε, Δίστομο Τώρα..”, από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων, στο σπίτι της Κύπρου (Κυπριακή Πρεσβεία) (2013)

Α΄ Βραβείο Διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Λογοτεχνικής Συγγραφικής Ομάδας ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ-ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ &ΤΕΧΝΗΣ-ΙΑΜΒΟΣ ΑRT για το Διήγημα “Ο Ταχυδρόμος της Κερύνειας” (2013)

A΄ Βραβείο Διηγήματος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ για το διήγημα “Ικαρία” (1998).

Α΄ Βραβείο Στίχου σε Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιών που διενεργήθηκε στον Βόλο με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ευρώπη και Αυστραλία για το τραγούδι “Φονικό” (2008).

Α Πανελλήνιο Βραβείο Παραμυθιού 29ου Πανελλήνιου Συμπόσιου Ποίησης και Πεζογραφίας (2013) για το παραμύθι μου: To Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης, το οποίο διδάχτηκε σε όλα τα σχολεία, από το Βιωματικό σχολείο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Αριστείο Μελοποιημένου Στίχου, από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (2013) για το ποίημά μου : Βερέμιασε η καρδούλα μου.
-Α΄ Έπαινο Διηγήματος σε Διεθνή Διαγωνισμό από τον Ομάδα Φίλων Ελληνικού Πολιτισμού Στουτγκάρδης (2013) για το διήγημα «Από το Άαχεν στο Αιγαίο»
-Β΄ Βραβείο Διηγήματος και Τιμητική Διάκριση Ποίησης για τα έργα του “Καφενείον ο Νόστος” και “Ιούλης 74” από τη Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού , Λεμεσός (2013).
-Τιμητικό Βραβείο A Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης της International Art Academy για την ποιητική συλλογή : Παράλληλοι Δρόμοι (2014).
-Το μελοποιημένο ποίημα μου Ήλιε που βασίλεψες, τραγούδι από το cd Τα Πάθη της Αγάπης συμπεριλήφθηκε στην διεθνή συλλογή Greek Poetry Society, όπου συμπεριλαμβάνονται μελοποιημένα ποιήματα των σημαντικότερων ελλήνων ποιητών,όπως Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου κλπ.

Μετά από μια σειρά πανελληνίων και διεθνών λογοτεχνικών διακρίσεων το 2018, μου έγινε η τιμή να διατελέσω κριτής στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνια Ένωσης Λογοτεχνών και στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Όμιλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Από το 2019 έχω την τιμή να αποτελώ μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Επίσης, σημαντικές είναι οι διακρίσεις στο χώρο του θεάτρου. Τα θεατρικά μου έργα έχουν αποσπάσει βραβεία και άριστες κριτικές, συνοπτικά σας αναφέρω:
«Τα Πάθη Της Αγάπης», ένα έργο που μεταφράστηκε στα Τούρκικα και παίχτηκε στην Τουρκία στο ιστορικό θέατρο Bademler της Σμύρνης, τα 2 παιδικά θεατρικά μου έργα και βραβευμένα παραμύθια: «Δόνα Γη και Δον Αστέρης» και «Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» τα οποία σκηνοθέτησε η Ιωάννα Μαστοράκη.
Επίσης ανέλαβα την σκηνοθεσία στο βραβευμένο θεατρικό έργο «Βλέπε και Φεύγα» της Ιωάννας Μαστοράκη, και στη συνέχεια συγγράψαμε μαζί το θεατρικό έργο «Ο Αλαφροϊσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», το οποίο παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα για την Κρήτη, από τον πολιτιστικό φορέα Ιδεόπνοον και Πνοές Λόγου και Τέχνης με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Έχουμε λάβει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις μας από κριτικό παραστάσεων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού.

Ποια είναι τα σημαντικότερα συγγραφικά και δισκογραφικά σας έργα σε κυκλοφορία; Από τις εκδόσεις Cambia κυκλοφορεί η ποιητική μου συλλογή: Φωνές στον Ελικώνα, με 44 ποιήματά μου για γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Στο βιβλίο υπάρχει cd με μελοποιημένα τα ποιήματά μου από την συνθέτρια Χρυσάνθη Οικονομάκη. Επίσης, κυκλοφορεί το βραβευμένο παραμύθι μου: Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης, επίσης μελοποιημένο από την συνθέτρια Χρυσάνθη Οικονομάκη. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν 3 νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης στα οποία συμμετέχω, μια συλλογή με αστυνομικά διηγήματα με τίτλο Αναζήτηση και Αποκάλυψη όπου συμμετέχω με το διήγημά μου: Το μυστήριο της πανσιόν Petit Amour . Επίσης συμμετέχω με ποιήματά μου, στην ποιητική συλλογή: Το κρυφό σημειωματάριο των Ποιητών III και στην ποιητική συλλογή: Πνοές του Έρωτα. Επίσης, με το ποίημα μου Σιωπή, συμμετέχω στην ποιητική ανθολογία με τίτλο: Επί των Ανθέων, μια ανθολόγηση του ποιητή Αντώνη Σαμιωτάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.
Παράλληλα στην δισκογραφία, κυκλοφορoύν από την Fm Records, 3 cd σε στίχους μου με τίτλο: Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή (Στίχοι: Θανάσης Σάλτας-Μουσική: Γιώργος Παπαδόπουλος), Τα Πάθη της Αγάπης (Στίχοι: Θανάσης Σάλτας-Μουσική: Πηγή Λυκούδη, Ιστορίες Τango με το Trio Sentimento (Στίχοι: Θανάσης Σάλτας-Μουσική: Τατιάνα Μανωλίδου). Επίσης κυκλοφορεί από το CD-Baby, το διπλό cd: Φωνές στον Ελικώνα/ Helicon’s Voices I, II (Ποίηση: Θανάσης Σάλτας-Μουσική: Χρυσάνθη Οικονομάκη). Ενώ, ένα τραγούδι μου με τίτλο: Tης ψυχής το χρυσάφι, συμπεριλαμβάνεται στο cd του συνθέτη Μηνά Μπόγρη με τίτλο Παράθυρο με Θέα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Τέλος, ετοιμάζεται ένα νέο cd με 16 πρωτότυπα τραγούδια με τίτλο Στη Σμύρνη Κάποτε, σε στίχους Θανάση Σάλτα και μουσική σύνθεση της Αρετής Κοκκίνου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Την φετινή χρονιά θα συνεχίσουμε την παρουσίαση του μουσικοθεατρικού μου έργου Στη Σμύρνη κάποτε, ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια σε μουσική Αρετής Κοκκίνου και σκηνοθεσία Ιωάννα ς Μαστοράκη. Επίσης, εστιάζω στην κυκλοφορία 3 νέων βιβλίων μου, στην έκδοση της ποιητικής μου συλλογής Θερμοπύλια, στην έκδοση ενός βιβλίου με βραβευμένα διηγήματά μου καθώς και στην έκδοση και παρουσίαση του θεατρικού μας έργου Ο Αλαφροϊσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης, που συγγράψαμε μαζί με την Ιωάννα Μαστοράκη. Παράλληλα συνεχίζω να συνεργάζομαι με μουσικοσυνθέτες για την μελοποίηση στίχων μου και συγγράφω ποιήματα για μια προγραμματιζόμενη μεγάλη έκθεση εικαστικών στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με θέμα τα 2500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Βιογραφικό:
Ο Θανάσης Σάλτας είναι ποιητής, συγγραφέας, στιχουργός και σκηνοθέτης και μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται με τη λογοτεχνία από το 1996. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους για τραγούδια, παραμύθια, θεατρικά έργα, διηγήματα, και άρθρα για την τέχνη. Έχει κερδίσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία σε όλα τα είδη του λόγου σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς επί σειρά ετών, με σημαντικότερη διάκριση του, το 2013 όπου τιμήθηκε με Α βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος, Δοκιμίου και Θεατρικού έργου από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κύπρου και την Κυπριακή πρεσβεία. Για την προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό έχει τιμηθεί από πολιτιστικούς φορείς σε πολλές χώρες, όπως από την Ομάδα Φίλων Ελληνικού Πολιτισμού Στουτγκάρδης, το λογοτεχνικό περιοδικό του απόδημου ελληνισμού της Μελβούρνης (diasporic literature) της Αυστραλίας, από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σμύρνης στην Τουρκία, από την Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού στη Κύπρο. Παραμύθια του διδάσκονται στα σχολεία μέσω του Βιωματικού Σχολείου με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Το παραμύθι του Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης έλαβε Α Βραβείο Παραμυθιού 29ου Πανελλήνιου Συμπόσιου Ποίησης και Πεζογραφίας (2013). Κυκλοφορούν τα βιβλία του “Φωνές στον Ελικώνα” και “Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης” από τις εκδόσεις Cambia. Ενώ συμμετέχει σε πολλές συλλογές ποιημάτων και διηγημάτων των εκδόσεων Πνοές Λόγου και Τέχνης.
Ο Θανάσης Σάλτας μαζί με την Συγγραφέα Σκηνοθέτη Ιωάννα Μαστοράκη ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο με σκοπό να προάγουν σύγχρονα θεατρικά έργα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.
Οι παραστάσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενά τους χαρακτηρίζονται από την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική, την ποιότητα και την αμεσότητα στον θεατή.
Εστιάζουν σε πρωτότυπα έργα τους που χαρακτηρίζονται για την υψηλή λογοτεχνική και συναισθηματική τους αξία και από τα διαχρονικά ανθρωποκεντρικά νοήματά τους. Ο Θανάσης Σάλτας και η Ιωάννα Μαστοράκη έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις τους από κριτικό παραστάσεων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού.κ.Νίκο Μπατσικανή. Κυριότερα Θεατρικά έργα του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη είναι : Η Δόνα Γη και ο Δον Αστέρης (Θέατρο Σταθμός), Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης (Θέατρο της Ημέρας), Στη Σμύρνη κάποτε (Θέατρο της Ημέρας). Ενώ το βραβευμένο θεατρικό έργο Βλέπε και Φεύγα της Ιωάννας Μαστοράκης σε σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα παρουσιάστηκε στο Θέατρο Παραμυθίας και στο Θέατρο της Ημέρας. Επίσης το θεατρικό έργο Τα Πάθη της Αγάπης, το οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Σάλτας, μεταφράστηκε στα τούρκικα και παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Τουρκία, στο ιστορικό θέατρο Bademler, της Σμύρνης. Παράλληλα, ο Θανάσης Σάλτας έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες συνθέτες και στη δισκογραφία κυκλοφορούν τα παρακάτω cd με μελοποιημένα ποιήματα και στίχους του: Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή σε μουσική Γιώργου Παπαδόπουλου, Τα Πάθη της Αγάπης σε μουσική Πηγής Λυκούδη, Ιστορίες Tango σε μουσική Τατιάνας Μανωλίδου, Helicon’s Voices I,II σε μουσική Χρυσάνθης Οικονομάκη, Της ψυχής το χρυσάφι σε μουσική Μηνά Μπόγρη και υπό έκδοση cd, Στη Σμύρνη κάποτε σε μουσική Αρετής Κοκκίνου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
(2014) The Garden of Joy and Sadness, Εκδόσεις Cambia

(2013) Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης, Εκδόσεις Cambia

(2013) Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης, Εκδόσεις Cambia

(2013) Φωνές στον Ελικώνα, Εκδόσεις Cambia

(2013) Φωνές στον Ελικώνα, Εκδόσεις Cambia Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2020) Πνοές του έρωτα 3, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2019) Αναζήτηση και αποκάλυψη, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2019) Εαρινό λογοτεχνικό λεύκωμα 2019, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2019) Επί των ανθέων…, 24 γράμματα

(2019) Καλοκαιρινές πνοές, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2019) Πνοές του έρωτα 2, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2019) Το κρυφό σημειωματάριο των ποιητών 3, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2015) Κυπριακή φιλολογικής πρωτοχρονιά 2015, Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος
(2014) Δρόμοι χαράς και θλίψης, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2014) Η ζωή είναι ποίηση, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2014) Στα βάθη του έρωτα, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2013) 11 συγγραφείς, σύγχρονα διηγήματα, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2013) 17 ποιητές, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2013) 26 ποιητές, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2013) 8 συγγραφείς, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2013) Ημερολόγιο 2014: Ερωτικές γραφές, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

(2012) Τα κείμενα ΙΙΙ, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

(1997) Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές, Εκδόσεις Σκαραβαίος

(1996) Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές, Εκδόσεις Σκαραβαίος