Διονύσης Λεϊμονής: Η λέξη «εξέλιξη», με εκφράζει ως συγγραφέα καθώς η συνεχής ροή των πραγμάτων είναι η ίδια η ζωή…

“Προσωπικός στόχος μου είναι η εξέλιξη, η καλύτερη δυνατή «μεταμόρφωση» και ως συγγραφέας μέσω της ανάγνωσης η συγγραφική μου βελτίωση…”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Νομίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Φανταστείτε ότι η δασκάλα της δευτέρας τάξης δημοτικού είπε στη μαμά μου «το παιδί σας θα γίνει συγγραφέας με αυτή τη φαντασία που διαθέτει» και βέβαια τότε γελούσαμε στο σπίτι. Μιλάμε άλλωστε για τα μακρινά χρόνια της δεκαετίας του ’70! Αυτό ξεχάστηκε αλλά εγώ συνέχιζα να γράφω. Εξέφραζα έτσι τα συναισθήματά μου. Τους φόβους, τις ανησυχίες, τα όνειρα, τις ελπίδες μου, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις μου. Ήμουν πολύ κλειστό στον εαυτό μου παιδί, η εξωτερίκευσή μου πραγματοποιούνταν με τη γραφή. Και φυσικά όσα ως τα 35 μου έγραφα δεν φανταζόμουν ότι θα τα μοιραστώ με κανέναν ούτε και με τους οικείους  μου. Τα κλείδωνα σε επτασφράγιστα κιτάπια.

Ποια λέξη σάς εκφράζει ως συγγραφέα; Νομίζω η λέξη «εξέλιξη», καθώς η συνεχής ροή των πραγμάτων είναι η ίδια η ζωή… Χωρίς αλλαγή, εξέλιξη, ροή δεν νοείται ζωή, δεν νοείται άνθρωπος που βαλτώνει σε μια ελώδη απραξία. Μού αρέσει να αναθεωρώ, να επανεξετάζω τα πράγματα και τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνθήκες γύρω μας, αφού το «τα πάντα ρει» του Ηράκλειτου μάς κάνει να εξελισσόμαστε ως προσωπικότητες, να επαναπροσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε μακριά από κάθε ακούσια ή εκούσια αδιαλλαξία

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η «έμπνευση» είναι η μύγα που μάς τσιμπάει και ερεθίζει το συγγραφικό κύτταρο. Είναι όμως πολυδιάστατη και πολυπρόσωπη. Πολλές πολλές «εμπνεύσεις», ιδέες, θέματα κλωθογυρίζουν στο κεφάλι μου προκαλώντας συχνά πονοκέφαλο και σύγχυση. Για μένα η πιο σημαντική, ιερή ώρα είναι η μαγική στιγμή που θα κάνεις στην άκρη τις 100 για να ασχοληθείς με τη 1. Η στιγμή που θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια ιστορία, συχνά όχι με προκαθορισμένο σχέδιο συγγραφικής πορείας και θα δοθείς σε μια αφήγηση σαν αυτή που θα ‘θελες να διαβάσεις ως αναγνώστης σαν αυτή που εσένα θα συνέπαιρνε αν θες να συνεπάρει τους αναγνώστες σου και μάλιστα τους μικρούς αναγνώστες σου, παιδιά και εφήβους. Εκεί δίνω εγώ βάση κι η στιγμή αυτή είναι απροσδιόριστη όπως μία γέννα μετά από πολύμηνη κύηση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ενας απλός άνθρωπος, καθημερινός, σε γενικές γραμμές αισιόδοξος ακόμη κι αν αυτό συχνά παρεξηγείται, ρομαντικός, ιδεολόγος, δημιουργικός με αρκετές αδυναμίες και ελαττώματα, που όμως κατά κύριο λόγο αναγνωρίζω, κάποια μάλιστα πασχίζω να τα διορθώσω παρόλο που στον αστερισμό του λέοντα λένε ότι ζουν ισχυρογνώμονες εγωιστές. Ίσως ο ωροσκόπος μου να πολεμάει λιονταρίσια να απεκδυθώ κάποια αρνητικά που κουβαλώ. Αστειεύομαι, όπως καταλαβαίνετε… Στην πραγματικότητα είμαι μαχητής μάλλον με κάποιες στιγμές επανάπαυσης ή εκεχειρίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σχέδια κάνω πολλά, όχι μόνο για μένα αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι. Σχέδια κάνω και για τους φίλους μου, τους μαθητές μου, το μικρόκοσμό μου. Πάντοτε όμως έχοντας συνείδηση της ανθρώπινης αδυναμίας και της ματαιότητας… Προσωπικός στόχος μου όπως προείπα είναι η εξέλιξη, η καλύτερη δυνατή «μεταμόρφωση» και ως συγγραφέας μέσω της ανάγνωσης η συγγραφική μου βελτίωση αρνούμενος να γράφω τα ίδια και τα ίδια εφόσον πια δεν γράφω για μένα αλλά για να διαβαστούν οι ιστορίες που στήνω με το μυαλό και τη φαντασία μου. Κάποιες φορές βέβαια ως άνθρωπος πέφτω στην πλάνη να κυνηγώ «μάγισσες» και «θεριά» επιδιώκοντας μια τελειότητα σε μια ιδανικά πλασμένη κοινωνία. Αλλά παλίρροια και άμπωτη μέσα μου κι αυτό κοπάζει ώστε να προσαρμόζομαι στα γήινα και στα δυνατά προσομοιάζοντας με κάθε άνθρωπο μιας και σ’ αυτό το είδος ανήκω αιωρούμενος σε ένα σύμπαν γεμάτο από αντιφάσεις και αναιρέσεις.

Βιογραφικό

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ.) Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π. από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ. Επιμελήθηκε και παρουσίαζε για 8 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» στο Ράδιο 1 του Βόλου. Είναι επίσης, υπεύθυνος επικοινωνίας με συγγραφείς, και δημιουργούς τα τελευταία 5 χρόνια σε μια σπουδαία διοργάνωση στον Βόλο, το Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου. Διατηρεί τη στήλη «11+1 ερωτήσεις» στο Bookia.gr με συνεντεύξεις συγγραφέων και εικονογράφων. Είναι αρχισυντάκτης εβδομαδιαίας λογοτεχνικής εκπομπής για το παιδικό βιβλίο στη Web Tv του Bookia.gr. Διδάσκει Παιδική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Νηπιαγωγών και Νηπιοβρεφοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Βόλο και τη Λάρισα. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων.

Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007

«Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις  Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009, κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου), 

«Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009(επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν Πλω, Αύγουστος 2017)

«Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις ΄Ήρα Εκδοτική, 2013

“Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2014

“Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2017

«Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων στις Εκδόσεις Γράφημα, 2018

«Ο θαλασσοσφυριχτής», Αρτέον Εκδοτική, 2018

«Ημερολόγιο δημιουργικής ραφής», Εκδόσεις Γράφημα 2019

«Τα χέρια της θεάς», σειρά «Περιστέρια», Εκδόσεις Πατάκη 2020

«Το παιδί με τη φουστανέλα», Αρτέον Εκδοτική 2020

«Αρωμα Ευγένειας», Εκδόσεις Νάμα 2022

Στη σειρά «Τα κλασικά μας διηγήματα» των Εκδόσεων Αρτέον έχει αποδώσει στη δημοτική το διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Στραβοκώσταινα», το πρωτοχρονιάτικο παραμύθι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού», το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Υπό τη βασολική δρυ» και το διήγημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά»

Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» μπήκε στη βραχεία λίστα του διαγωνισμού αναγνωστών Public στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, ενώ το 2018 «Το τέταρτο αλογάκι» του κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου της χρονιάς στην ίδια κατηγορία. Στις 2 Απριλίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.

Το μυθιστόρημα του με τίτλο «Άρωμα Ευγένειας» απέσπασε το 2ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου 2020 στην Κατηγορία «Ανέκδοτο Βιβλίο Γνώσεων»