Μαρία Νενάδη: “Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα και θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν με έμπνευση κυρίως τη ζωή και το έργο του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη.

Συμμετέχετε στο Capsis Astoria heraklion στην Κρήτη. Θα θέλατε να μας πείτε ένα απόφθεγμα του Ποιητή, συγγραφέα, φιλοσόφου, στοχαστή από το οποίο εμπνεύστηκατε; Συμμετέχω με μεγάλη χαρά σε ένα ακόμη project της Επίμονης Τέχνης, ένα αφιέρωμα στον ασύλληπτο Νίκο Καζαντζάκη. Για εμένα έμπνευση υπήρξε αυτό το υπέροχο απόσπασμα από την Ασκητική:
“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο·
το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”

“DON’T LET THEM”

Τι σημαίνει για εσάς αυτό; Τόσο η κατάσταση πριν γεννηθούμε, όσο κι αυτή που ακολουθεί το θάνατό μας, είναι εντελώς άγνωστες σε εμάς. Τις καλύπτει ένα βαθύ σκοτάδι μέσα στο οποίο αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη να αιωρηθούμε, μέχρι να συναντήσουμε ξανά το Φως της Ζωής.
Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των σκοτεινών φάσεων που βιώνουμε μέσα στη φωτεινή διάσταση της Ζωής μας. Μια τέτοια ήταν και η πρόσφατη περιπέτεια που πέρασε ολόκληρη η ανθρωπότητα εξαιτίας του Covid-19. Παιδί της ήταν το έργο που εκθέτω σε αυτό το αφιέρωμα. Ένας τρόπος να επισημάνω στο κοινό πως μέσα στη σκοτεινή άβυσσο, εκεί που ο χρόνος παγώνει και η αβεβαιότητα μου στερεί την ανάσα, εγώ θα αφεθώ να αιωρηθώ με Εμπιστοσύνη. Η Ζωή θα επιβληθεί της “Παύσης”. Η Ζωή είναι υπέρ της Ζωής.

Η Κρήτη είναι από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, θα το επιλεγατε καποια στιγμή ως τόπο διαμονής σας ή ως τόπο έμπνευσης; Υπέροχη Κρήτη, ποιός δεν ονειρεύεται να ζήσει ένα μέρος της ζωής του σε αυτόν τον τόπο;

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Κρήτη; Αγαπώ τόσο πολύ αυτό το νησί, θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω! Έχω παρόλα αυτά μια αδυναμία στα Μινωικά της παλάτια, στη μεγαλοπρέπεια εκείνου του τεράστιου πολιτισμού που κατάφερε να φτάσει ως εδώ και να ενώσει τις αύρες των ανθρώπων του με αυτές των σύγχρονων ανθρώπων.

ΒΙΟ – Μαρία Νενάδη

Γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη, εκεί μεγάλωσε, στην Καλαμαριά.

Ανήκει στη γενιά που οι γονείς της είχαν το μεγάλο όνειρο να ζήσει καλύτερη ζωή από εκείνους, που ήταν τα παιδιά του πολέμου. Και ποιό ήταν το μεγαλύτερο εφόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση σύμφωνα με εκείνους τους γονείς; Οι σπουδές.

Κάπως έτσι βρέθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Τελείωσε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για εννέα χρόνια. Ποτέ όμως δεν ένιωσε Μηχανικός, ήταν ένα επάγγελμα που έμαθε να το εξασκεί καλά όμως δε γέμιζε την ψυχή της. Η ευκαιρία μιας επαγγελματικής παύσης ήρθε με τη γέννηση της κόρης της. Τα πρώτα χρόνια δίπλα της της έδωσαν το χώρο να αναδιοργανωθεί και το μεγάλο κίνητρο να γίνει ο άνθρωπος που ήταν πραγματικά.

Μπήκε στο χώρο της δημιουργίας από άλλη πόρτα, δοκίμασε το ρούχο. Σχεδίαζε το πατρόν του, το έραβε και είχε τη χαρά μικρού παιδιού όταν το έβλεπε φορεμένο. Εθίστηκε σε αυτή τη χαρά πολύ γρήγορα.

Ένα χρόνο μετά δοκίμασε τον αυτοξηραινόμενο πηλό. Γοητεύτηκε από το πλάσιμο, το ερωτεύτηκε. Άλλαξε μορφή η δημιουργία τότε, μπήκαν στο παιχνίδι τα πινέλα και τα ακρυλικά χρώματα. Μαγικό ταξίδι, που τελικά την οδήγησε μπροστά στην πόρτα της ζωγραφικής. Ανοίγοντάς την ένιωσε πως επέστρεψε στο σπίτι της. Εδώ θα έμενε, το ήξερε.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, εξακολουθεί να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής, να μελετά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να τρυπώνει σε διαδικτυακά σεμινάρια αγαπημένων ζωγράφων του εξωτερικού.
Τα τελευταία δύο χρόνια οργάνωσε το χώρο του εργαστηρίου της στο κέντρο της Καλαμαριάς, που είναι και το βασικό σημείο όπου έρχεται σε επαφή με τον κόσμο που αγαπά την τέχνη της.
Διαδικτυακά, τα σημεία που φιλοξενούν την Τέχνη της είναι η γκαλερί THEARTSPACE.GR, η SINGULART.COM και το ηλεκτρονικό της κατάστημα στην πλατφόρμα του ETSY.COM

Δίνει βαρύτητα στο χώρο του διαδικτύου, την γοητεύει αυτή η άνευ ορίων αγορά. Θεωρεί μεγάλο το δρόμο που διάλεξε να πάρει. Νιώθει όμως έτοιμη να τον περπατήσει και πολύ ευλογημένη που έχει κοντά της ανθρώπους που της έμαθαν πως η επιτυχία είναι μόνο μια απόφαση στην οποία αρκεί να μείνεις πιστός και προσηλωμένος.