Μαίρη Γκαζιάνη: “Η σύγχρονη γυναίκα είναι απαιτητική από τον εαυτό της. Έχει επιθυμίες και δεν συμβιβάζεται εύκολα. Σπουδάζει, δουλεύει, είναι κοινωνική, δημιουργική… μια σούπερ γυναίκα!”

Μαίρη Γκαζιάνη – Συγγραφέας Φωτογραφίες: Peter Tamas

Στις 8 Μαρτίου και με αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr απευθύνει 6 ερωτήσεις στη γυναίκα, τη μητέρα, την σύντροφο, την εργαζόμενη της διπλανής πόρτας.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει και γιατί; Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράδειγμα, ηρωίδες πολέμου, ηρωίδες της ζωής, ηρωίδες της τέχνης, της κοινωνίας, της καριέρας. Προσωπικά, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, δεν έχω πει ότι θα ήθελα να είμαι σαν την τάδε ή σαν τη δείνα. Κρατάω κάθε δυναμική πτυχή από γυναίκες που θαυμάζω κι ακολουθώ τα δικά μου βήματα για την πραγματοποίηση των ονείρων μου μέσα από τους στόχους μου.

Έχεις υποστεί κάποια μορφή βίας έως σήμερα; Τι σημαίνει για εσένα το κίνημα #MeToo; Πιστεύω πως, από ελάχιστα έως πάρα πολύ, σχεδόν κάθε γυναίκα έχει υποστεί μια μορφή βίας. Θαυμάζω και στηρίζω τα θύματα που βρίσκουν το σθένος να μιλήσουν δημόσια για όσα έχουν υποστεί. Θεωρώ ότι η εξυγίανση πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο –όχι μόνο στον θέατρο ή στον αθλητισμό- κυρίως εκεί που δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να επιτευχθεί η εκκαθάριση που θα επιτρέψει στην κοινωνία να βασίζεται σε σωστές βάσεις. Η οποιαδήποτε μορφή βίας καταρρακώνει έναν άνθρωπο και χρειάζεται υποστήριξη από το περιβάλλον του προκειμένου να μιλήσει προς τα έξω, άλλως κλείνεται στον εαυτό του και γίνεται ενοχικός από πράξεις που βαραίνουν άλλους. Είμαι ικανοποιημένη με όσα «βγαίνουν στη φόρα» αρκεί η εξομολόγηση των θυμάτων να στεφθεί με τη δικαίωση που τους οφείλεται.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία; Σαν μητέρα θα πω τα παιδιά μου, σαν σύζυγος θα πω τον υπέροχο άνθρωπο που έχω στο πλευρό μου, σαν καριέρα δεν θα αναφερθώ στον επαγγελματικό τομέα αλλά στις τέχνες με τις οποίες ασχολήθηκα, φωτογραφία, ζωγραφική, θέατρο, χορός, και κυρίως η συγγραφή. Αν και ξεκίνησα κάπως αργά, έχω ήδη στο ενεργητικό μου επτά βιβλία, τα δυο πρόσφατα μυθιστορήματα ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός έχουν γίνει best sellers, και σύντομα θα κυκλοφορήσει το όγδοο.

Καριέρα ή οικογένεια; Και καριέρα και οικογένεια! Δεν είναι ανέφικτο να συνδυαστούν και τα δυο, αρκεί να υπάρχει ένας σύντροφος που αντιλαμβάνεται, σέβεται τις ανάγκες της γυναίκας και στηρίζει τις επιλογές της.

Πως θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα; Η σύγχρονη γυναίκα είναι απαιτητική από τον εαυτό της. Έχει επιθυμίες και δεν συμβιβάζεται εύκολα, φροντίζει να είναι ανεξάρτητη ώστε να μην υποκύπτει σε παράλογες απαιτήσεις θεωρώντας ότι είναι εξαρτώμενη. Σπουδάζει, δουλεύει, είναι κοινωνική, δίνει χρόνο και χώρο στις ανάγκες της και αντίστοιχα σέβεται τον χρόνο και τον χώρο των άλλων. Είναι δημιουργική, έχει χόμπι και υπερβαίνει τις δυνάμεις της για να είναι συνεπής σε κάθε δραστηριότητά της. Ίσως περιγράφω μια σούπερ γυναίκα!

Ποιο είναι moto της ζωής σου; Αντέχεις;;;