Αφεντούλα Ραζέλη: “Με εμπνέει η γυναίκα αγωνίστρια, με όραμα, που αγαπά τον εαυτό της και τον σέβεται…”

Στις 8 Μαρτίου και με αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr απευθύνει 6 ερωτήσεις στη γυναίκα, τη μητέρα, την σύντροφο, την εργαζόμενη της διπλανής πόρτας.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει και γιατί; Γενικά μιλώντας, θα έλεγα ότι με εμπνέει η γυναίκα που είναι αγωνίστρια, με όραμα, που αγαπά τον εαυτό της και τον σέβεται, που την αφορά να έχει καλή σχέση με τον εαυτό της και αρμονία, που προσφέρει στον άνθρωπο, που μπορεί και χαίρεται τη ζωή. Θαυμάζω πολύ τέτοιες γυναίκες και έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας και είδαμε ότι αλλάξαν τη ροή της.

Έχεις υποστεί κάποια μορφή βίας έως σήμερα; Τι σημαίνει για εσένα το κίνημα #MeToo; Έχω υποστεί λεκτική βία (όχι στον επαγγελματικό μου χώρο) σε μικρή ηλικία, στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Αρκετά χρόνια αφιέρωσα σε ψυχοθεραπεία για να κατανοήσω, να συγχωρήσω και να τα βγάλω από μέσα μου. Είμαι σε πολύ καλό δρόμο. Το MeeToo  είναι κίνημα όπως ξέρουμε που τα τελευταία χρόνια εκδηλώθηκε εδώ στην Ελλάδα. Θαυμάζω τις γυναίκες που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν περιστατικά που τις πλήγωσαν ανεπανόρθωτα και τις στιγμάτισαν. Κόντρα σε μία ανδροκρατούμενη καθαρά κοινωνία που περιθάλπει το θύτη. Τα περιστατικά της έμφυλης βίας εξακολουθούν να μένουν κρυφά και οι δράστες να μην τιμωρούνται εξαιτίας των προκαταλήψεων και της έλλειψης ενημέρωσης των θυμάτων. Είναι η στιγμή η γυναίκα να βγει και να διεκδικήσει, να μιλήσει να ανακτήσει τη δύναμή της η θηλυκή ενέργεια, να εκδηλώσει τις ποιότητές της, να απελευθερωθεί από τέτοια βαρειά “μυστικά”. Και νομίζω πως αυτό συμβαδίζει και με την εποχή που ξεκαθαρίζονται πολλά πραγματα που για χρόνια ήταν κάτω από το χαλί. Πετά και ξερνά πολλά πράγματα η ίδια η Γή από κάθε μορφή βίας που έχουμε εξασκήσει οι άνθρωποι πάνω της με μεγάλη ασυνειδησία.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία; Επιτυχία θεωρώ και την απολαμβάνω, την αποδοχή, το σεβασμό και την αγάπη που εισπράττω από τις-τους συναδέλφους μου… Από τους ανθρώπους που είναι στη ζωή μου… Νοιώθω ευγνώμων απέναντι στον εαυτό μου για ό,τι έχω χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Καριέρα ή οικογένεια; Αυτό πού λέμε καριέρα, προτιμώ να το ονομάζω διαδρομή. Και τα δύο φυσικά. Στην περίπτωσή μου και τα τρία, μιάς και είμαι και εκπαιδευτικός σχεδόν όλα τα χρόνια της διαδρομής μου.

Πως θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα; Χμ!! πολλοί ρόλοι, που ζητούν την εκπλήρωση τους… Εργαζόμενη, μητέρα, νοικοκυρά, σύντροφος. Βγαίνει πολύ κούραση, οι προσωπικές ανάγκες σε δεύτερη μοίρα. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου όλα αυτά. Ομως από την άλλη και περισσότερο αυτόνομη και δυναμική. Χειρίζεται διαφορετικά τις ισορροπίες της ανάμεσα στα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα που συχνά εργάζεται. Στη σημερινή κοινωνία οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτες, αφου συχνά οι σύντροφοι είναι σε ανταγωνιστικη θέση, μιάς και η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας την έκανε να διεκδικεί τη ζωή της. Σε πολλές περιπτώσεις εχουν αλλάξει και οι ρόλοι στα ζευγάρια. Όπως και νάχει, θεωρώ, ότι, αν και πιεσμένη, είναι σίγουρα σε καλύτερη θέση απ’ ότι πρίν από μερικά χρόνια.

Ποιο είναι moto της ζωής σου; Tο moto της ζωής μου είναι: ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.