Μάνια Βλαχογιάννη: “Αυτό που μετριάζει αποτελεσματικά τη στέρηση, είναι η διαρκής δημιουργικότητα και η ευέλικτη, θετική σκέψη”

Η Μάνια Βλαχογιάννη, Σοπράνο crossover – Mουσικός, Λογοτέχνης, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, Μέλος Δ.Σ. Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, τοποθετείται στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Η επιβολή εξουσίας μέσα από τη βία είναι δυστυχώς ένα από τα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας ανά τους αιώνες.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας;
Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Επέλεξα να βιώσω τη δύσκολη φάση του εγκλεισμού μέσα από μια αισιόδοξη οπτική γωνία, μετατρέποντας ολόκληρο το χρονικό αυτό διάστημα σε μια πλούσια δημιουργική περίοδο. Από το Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα εμπλούτισα τη δισκογραφία μου με 3 νέες δισκογραφικές κυκλοφορίες σε συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη Κώστα Νούσια: τα διπλά single Όλο τον κόσμο γύρισα (2020) και Έπος Καρδιάς & Δέησις : 2 τραγούδια σε ποίηση Κ.Π.Καβάφη (2020) καθώς και το maxi single Λίγο πιο Ψηλά (2021) με τη συμμετοχή της βιρτουόζου στο ακορντεόν και συνθέτριας Ζωής Τηγανούρια ενώ μια τέταρτη δισκογραφική δουλειά ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες.
Στα πλαίσια επίσης των καθηκόντων μου ως Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου για Πολιτιστικά Θέματα πρωτοστάτησα για λογαριασμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου στη διοργάνωση του 1ο Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2020, ο οποίος με 419 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο βρήκε τεράστια απήχηση στο λογοτεχνικό κόσμο και καθιερώθηκε πλέον ως ετήσιος θεσμός.
Παράλληλα, ως μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος πρωτοστάτησα στη διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού 2020, ο οποίος, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 75 σπουδαστών από Ελλάδα και εξωτερικό (Οκτώβριος 2020), με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και με Πρόεδρο το διακεκριμένο συνθέτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η έντονη αυτή καλλιτεχνική δημιουργικότητα δεν με άφησε να αισθανθώ ιδιαίτερα εγκλωβισμένη, αντιθέτως με γέμισε χαρά, συγκίνηση και αισιοδοξία.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δεν εντυπωσιάζομαι από το γεγονός, η επιβολή εξουσίας μέσα από τη βία είναι δυστυχώς ένα από τα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας ανά τους αιώνες. Εκπλήσσομαι και προβληματίζομαι όμως κάποιες φορές από τους πρωταγωνιστές, θύτες και θύματα, όταν πρόκειται για καταξιωμένες στο χώρο τους προσωπικότητες ή άτομα που γνώρισα και συνεργάστηκα στον καλλιτεχνικό χώρο.
Στα καλλιτεχνικά μου βήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε θεατρικές παραγωγές συνάντησα κάποιους ηθοποιούς με συμπεριφορές που άγγιζαν τα όρια της παρενόχλησης, ευτυχώς όμως δεν έτυχε να υποστώ κάποια μορφή βίας.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω πως δεν μπορούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή να γνωρίζουμε ακριβώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Είναι κάτι που θα φανεί και αποδειχθεί σε μερικούς μήνες.
Προσωπικά ακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια μια εντελώς διαφορετική διαδρομή από εκείνη της παραδοσιακής ιατρικής και των φαρμάκων. Πιστεύω πως ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς και υποστηρίζω ένθερμα την εξατομικευμένη και εναλλακτική ιατρική. Για το λόγο αυτό θα αποφύγω να εμβολιαστώ.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Νομίζω πως όλοι έχουμε στερηθεί τα ίδια σημαντικά και όμορφα πράγματα. Τις ανέμελες στιγμές στις προσωπικές μας επαφές, μικρά και μεγαλύτερα ταξίδια, το θέατρο – σινεμά, τις βραδινές εξόδους, τα χόμπυ μας, την ελεύθερη οργάνωση της καθημερινότητας μας.
Πιστεύω πως εκείνο που μετριάζει αποτελεσματικά τη στέρηση είναι η διαρκής δημιουργικότητα και η ευέλικτη, θετική σκέψη.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Ο επαγγελματικός χώρος των καλλιτεχνών έχει πληγεί καίρια από το Μάρτιο 2020.
Θεωρώ πως είναι σχετικά νωρίς για να σκεφτόμαστε το σημείο του οριστικού απεγκλωβισμού, ειδικά στον καλλιτεχνικό χώρο.
Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες θα γίνουν κάποιες συναυλίες και παραστάσεις, έστω και με συγκεκριμένους κανόνες, η επιστροφή όμως στην κανονικότητα για τον δικό μας κλάδο θα αργήσει να έρθει και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Ας είμαστε όμως αισιόδοξοι και ας παραμείνουμε καλλιτεχνικά ενεργοί με κάθε τρόπο παλαιό ή νέο, που μας προσφέρεται.