Λυδία Μουσδράκα: “Η μουσική είναι μία μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας και έκφρασης, όπου βοηθάει να εκφραστούν όσα είναι δύσκολο να ειπωθούν με λόγια”

“Ετοιμάζω το πρώτο μου τραγούδι “Κοίτα με στα μάτια” σε μουσική του συνθέτη και μαέστρο μου Νίκου Πατρή και σε στίχους δικούς μου”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Η μουσική είναι μια γλώσσα παγκόσμια που και φυσικά μπορεί να ενώσει λαούς και πολιτισμούς. Είναι η γλώσσα που περιλαμβάνει πολύ σημαντικές αισθήσεις τους σώματος όπως η ακοή και ακόμα σημαντικότερη η αίσθηση, διότι ακούγοντας μια μελωδία ο κάθε άνθρωπος θα πάρει αυτό που θέλει να περάσει ο ίδιος ο μουσικός – ερμηνευτής.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί; Θαυμάζω τον Δημήτρη Μητροπάνο.. έχοντας ψάξει για τη ζωή του φαινόταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε δουλέψει σκληρά και προσπάθησε πολύ για να φτάσει εκεί που έφτασε.. και έχει καταφέρει κάτι αρκετά δύσκολο (τουλάχιστον για τα δικά μου πιστεύω)… να αγγίξει τον κόσμο και να τον κάνει να ταυτιστεί μέσα από της ερμηνείες του.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Θα μπορούσα να πω πως συνδέεται με την προηγούμενη ερώτηση εφόσον η μουσική είναι (μία) και ενώνει λαούς και πολιτισμούς. Ευτυχώς που και οι μουσικοί είναι πολλοί διότι έχουμε την ευχέρεια να επιλέγουμε ανάλογα το πώς είμαστε ψυχολογικά τι να ακούσουμε και ποιόν…

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα με την μουσική παιδεία… δε θα έλεγα πως είναι πολυτέλεια, είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας και έκφρασης, όπου βοηθάει να εκφραστούν όσα είναι δύσκολο να ειπωθούν με λόγια.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική; Η κλήση του κάθε ανθρώπου προς τη μουσική ή στην Τέχνη γενικότερα νομίζω πως υπάρχει μέσα μας. Από εκεί και πέρα ο ρόλος του γονιού μεγαλώνοντας σωστά θα δει ότι κάτι όμορφο υπάρχει και θα πρέπει να το στηρίξει!

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Δυστυχώς όχι και τόσο. Παρόλο που ζούμε και είμαστε Έλληνες προτιμούν να διδάξουν την δυτική μουσική μέσα από τα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία πολύ σοβαρή και αξιόλογη προσπάθεια από τα μουσικά σχολεία της χώρας μας και τους δασκάλους των παραδοσιακών οργάνων να γνωρίσουν στα νέα παιδιά την παράδοσή μας αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι μέσα από τα ήθη και τα έθιμα μας.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Σαφώς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακόμη και σήμερα η μουσική με νέους Έλληνες μουσικούς εξελίσσεται. Οι γνώσεις των μουσικών πλέον δεν είναι απλά εμπειρικές αλλά ακαδημαϊκές.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Προς το παρόν σκέφτομαι τη μουσική περισσότερο σαν απόλαυση και χρόνο απελευθέρωσης συναισθημάτων και όχι τόσο επαγγελματικά παρόλο που φέτος ετοιμάζουμε το πρώτο μου τραγούδι “Κοίτα με στα μάτια” σε μουσική του συνθέτη και μαέστρο μου Νίκου Πατρή και σε στίχους δικούς μου. Παράλληλα με ενδιαφέρει και το σχέδιο μόδας. Βέβαια θα μου άρεσε πολύ στο μέλλον να μπορέσω να ασχοληθώ και με τα δύο επαγγελματικά!

Βιογραφικό

Λυδία Μουσδράκα

Γεννημένη το 2002 στη Κατερίνη όπου κατάγεται από την Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Σπουδάζει κιθάρα, φωνητική και είναι στο τμήμα ανώτερων θεωρητικών Αρμονίας στο μουσικό εργαστήρι Ολύμπου με υπεύθυνο σπουδών τον κ. Νίκο Πατρή.
Πρωτοετής στη σχολή σχέδιο μόδας και σε λίγο καίρο θα κυκλοφορήσει το πρώτο τραγούδι σε στίχους της ίδιας και μουσική Νίκου Πατρή με τίτλο “Κοίτα με στα μάτια”.