Δημήτρης Νάπας: “η μουσική είναι μία από τις τέχνες που μπορεί να ενώσει ολόκληρο σύμπαν”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Προσωπικά πιστεύω πως ναι! Στη σημερινή εποχή κυριαρχεί το συναίσθημα της αποξένωσης.

Ο καθένας κλείνεται στο δικό του μικρό κόσμο και δεν εκφράζει τα συναισθήματα του, τους προβληματισμούς του, τις σκέψεις του γενικότερα.

Η μουσική και κάθε είδος τέχνης είναι μια διέξοδος από όλο αυτό. Αυτόματα, μέσω της τέχνης μπορείς να επικοινωνήσεις με τον συνάνθρωπο σου.

Οπότε ναι, η μουσική είναι μια από τις τέχνες που μπορεί να ενώσει ολόκληρο σύμπαν.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Ίσως να ειναι μια από τις πιο δύσκολες απαντήσεις αυτή.

Από πολύ μικρός λόγω οικογένειας, του πατέρα μου συγκεκριμένα, είχα μια ευρεία γκάμα μουσικής παιδείας και ειδικότερα πάνω στην Rock/Metal μουσική.

Υπάρχουν αρκετοί που μέσα σε αυτά τα χρόνια της μουσικής μου πορείας με έχουν επιρρεάσει αλλά θα αναφέρω μερικά ονόματα που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό.
John Petrucci, Yngwie Malmsteen, Kai Hansen, Frank Zappa, Gary Moore, Ritchie Blackmore κλπ.

Ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά έχουν δημιουργήσει ιστορικά τραγούδια, μέχρι και μουσικά είδη χωρίς πολλές φορές να το έχουν ως αυτοσκοπό.

Έχουν αναδείξει μουσικούς που και εκείνοι με τη σειρά τους έκαναν το ίδιο.

Για παράδειγμα χωρίς τον Ritchie Blackmore ίσως να μην ακούγαμε την φωνή του Ronnie James Dio, χωρίς τον Frank Zappa να μην είχαμε έναν Steve Vai ή έναν Terry Bozzio.

Ίσως αυτό να είναι τελικά που θαυμάζω στους συγκεκριμένους μουσικούς εκτός από τη μουσική παιδεία που έχουν μας δώσει όλα αυτά τα χρόνια.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Πάντα μου φαινόταν περίεργη η συγκεκριμένη έκφραση. Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω το πρώτο σκέλος. Δηλαδή το “Η μουσική είναι μία”.

Ο καθένας έχει το δικό του ύφος και εντελώς διαφορετική μουσική παιδεία. Άρα και το μουσικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.

Η μουσική σαν έννοια είναι μία ναι, αλλά χωρίζεται σε διαφορετικά είδη με πολλούς μουσικούς να παίζουν το είδος που τους εκφράζει.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική είναι μέσα στην καθημερινότητα μας.

Οποιαδήποτε τέχνη είναι σημαντική για να διαμορφώσουμε χαρακτήρα. Προσωπικά με βοήθησε πολύ η μουσική στα χρόνια που έχουν περάσει. “Μεγάλωσα” μαζί της και με βοήθησε να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις.

Στη σημερινή εποχή όλοι μας μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί της και πολλές φορές την έχουμε ανάγκη! Για μερικούς ανθρώπους είναι πολυτέλεια, λόγω οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα. Θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα σίγουρα, αλλά δυστυχώς τείνει να διαιωνίζεται.

Για παράδειγμα η εταιρεία “Gibson” απέσυρε πριν λίγους μήνες κάποια μοντέλα της σειράς Firebird επειδή δεν είχαν την αποδοχή που περίμεναν.

Και υπάρχει σχετικό βίντεο στο YouTube που καταστρέφουν εκατοντάδες τέτοιες κιθάρες ενώ θα μπορούσαν να είχαν γίνει δωρεές σε μουσικά σχολεία ή σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε μουσικό εξοπλισμό.

Οπότε ίσως είναι ένα γενικότερο πρόβλημα το θέμα της πρόσβασης στη μουσική παιδεία.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Το μόνο που μπορεί και χρειάζεται να κάνει ένας γονιός είναι να είναι δίπλα στο παιδί του.

Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τη έφεση μου προς τη μουσική. Βέβαια είχαν ακολουθήσει χρόνια που μου έδινε τα ανάλογα μουσικά ερεθίσματα.

Σαν χθές θυμάμαι οτι σε ηλικία 14 ετών έπεσε στα χέρια μου ένα αρμόνιο. Μέσα σε 10 λεπτά έπαιξα όλη την εισαγωγή του Child In Time, χωρίς να έχω επαφή με το αντικείμενο πριν.

Αμέσως πήγα στον πατέρα μου και του έδειξα τι έμαθα. Μετά από ένα μήνα μου πήρε την πρώτη μου κιθάρα!

Αυτό ήταν και το καθοριστικό σημείο για να αποδείξω οτι μου αρέσει η μουσική και έχω ένα μίκρο ταλέντο για να ξεκινήσω την μουσική μου πορεία.

Είναι λίγο αμφίδρομη η κατάσταση, πρέπει και ο γονιός να δώσει την ευκαιρία στο παιδί ώστε να ανακαλύψει το ταλέντο του, αλλά και το παιδί να δείχνει με κάθε ευκαιρία οτι του αρέσει η μουσική και θέλει να μάθει.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Νομίζω πως όχι. Τουλάχιστον στα χρόνια που ήμουν μαθητής ή φοιτητής δεν υπήρχε κάτι τέτοιο εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις και μερικούς καθηγητές που είχαν μουσική παιδεία και ήθελαν να διδάξουν αυτά που ήξεραν.

Συνήθως στην ώρα του μαθήματος “Μουσική” ήταν απλά μια κενή ώρα που συμπλήρωναν άλλο μάθημα.

Η μόνη ευκαιρία για να αποκτήσεις κάποιες γνώσεις μουσικής μέσω της εκπαίδευσης είναι να είτε να περάσεις σε μια σχολή μουσικών σπουδών είτε να πας σε κάποιο ωδείο.

Υπάρχουν και τα μουσικά σχολεία βέβαια, τα οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένα, που μαθαίνεις και κάποιο μουσικό όργανο όπως Τσέλο, Φλάουτο κλπ από μικρή ηλικία.

Επίσης υπάρχουν και οι ιδιώτικες σχολές που στους τομείς της ηχοληψίας και της μουσικής παραγωγής είναι απαραίτητο μάθημα η “Ιστορία Μουσικής” , “Θεωρία Μουσικής” και η “Οργανογνωσία”.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά και υπάρχουν! Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα!

Από τη δεκαετία του ’60 αν ξεκινήσουμε θα δούμε τους μεγάλους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Ντέμη Ρούσσο. Τον Σπανουδάκη, τον Πολυδούρη, τον Χιώτη που ο καθένας στο είδος του είναι μοναδικός. Τον Γιάννη Σπάθα που μας άφησε πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη.

Τον Gus G φυσικά που την προκείμενη χρονική στιγμή έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τα ελληνικά δεδομένα!

Πάντα ήταν μεγάλος κιθαρίστας, από το ξεκίνημα του στους Dream Evil και τις περιοδείες με Arch Enemy μέχρι και τους δικούς του Firewind και την βαρύτατη θέση που πήρε στην μπάντα του Ozzy Osbourne.

Πάντα λοιπόν είχαμε καλούς μουσικούς στην Ελλάδα σε διαφορετικά είδη μουσικής, και πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές. Υπάρχει μεγάλο ταλέντο και πολύ όρεξη εντός συνόρων.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Τα μουσικά σχέδια δεν τελειώνουν ποτέ.

Με τους Sirius, το προσωπικό μου “όχημα”, ανοίξαμε πριν λίγες μέρες την συναυλία του Luke Appleton, ενεργό μέλος των Iced Earth και Absolva, σε ένα ακουστικό show που δεν είχαμε ξανακάνει κάτι παρόμοιο ποτέ πριν!

Κυκλοφορήσαμε και σε ακουστική έκδοση πριν λίγο καιρό ένα από τα κομμάτια του πρώτου δίσκου μας, το “The Last Angel”, ώστε να προωθήσουμε την συγκεκριμένη μας εμφάνιση.

H ανταπόκριση του κόσμου ήταν εκπληκτική και στην κυκλοφορία του βίντεο αλλά και στο live.

Τώρα θα δώσουμε βάση στα τραγούδια του νέου δίσκου που ετοιμάζουμε και θα ανακοινώσουμε κάποιες συναυλίες ακόμα πριν μπούμε στο στούντιο για την ηχογράφησή του.

Με την δεύτερη μπάντα/οικογένεια των Devil Rolling Dice έχουμε ήδη τον πρώτο δίσκο μας έτοιμο και ετοιμάζουμε την παρουσίαση και την προώθηση του τους επόμενους μήνες.

Είμαι ενεργό μέλος στην house band του Tithora Rock Club, ενός από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας, και ετοιμάζουμε την επόμενη εμφάνιση μας στο μαγαζί το οποίο θα είναι μέσα στον Οκτώβριο.

Με τους Repentless, το tribute project στους Slayer, ετοιμάζουμε παράλληλα μια παρουσίαση μαζί με άλλες tribute μπάντες, η οποία θα λάβει χώρα κοντά στο τέλος του έτους γιατί προέχουν τα προσωπικά σχήματα του καθενός μας.

Γενικότερες guest εμφανίσεις και project είναι και αυτές μέσα στο πρόγραμμα αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες αυτή χρονική περίοδο. Όλα θα ανακοινωθούν μέσω των social media που θα παραθέσω παρακάτω.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους συμπαίκτες μου και τους fans που μας ακολουθούν σε κάθε μουσικό βήμα.

Επίσης, τους αναγνώστες του polismagazino.gr και τον Μιχάλη Γωνιωτάκη για την πολύ όμορφη συνέντευξη.

-Music Is Unity-

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Νάπας είναι κιθαρίστας και τραγουδιστής, γεννήθηκε τον Μάιο του 1990 στην Νίκαια Αττικής. Eίναι απόφοιτος με πτυχίο “Μουσικής Τεχνολογίας” με συνεχιζόμενη εκπαίδευση στα “Frank Gambale’s Guitar Masterclass” , “1st Guitar Workshop By Panos Arvanitis” κλπ .

Από μικρός ασχολήθηκε με την μουσική και στην ηλικία των 12 ετών ξεκίνησε σπουδές στην βυζαντινή μουσική.

Στα 15 του ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ. Δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τους Sirius, αναλαμβάνοντας καθήκοντα κιθαρίστα και τραγουδιστή, που είναι ενεργοί μέχρι τώρα και έχουν στο δυναμικό τους ένα δίσκο με το όνομα “Wings Of Fire”, και αμέτρητες εμφανίσεις με γνωστά ονόματα του εγχώριου και παγκόσμιου μεταλλικού χάρτη.

Παράλληλα ξεκίνησε να λαμβάνει μαθήματα φωνητικής από τον Γιώργο Προκοπίου των Poem και Mother of Millions. Στα 25 του εντάχθηκε στο ενεργητικό των Devil Rolling Dice ως lead κιθαρίστας, και είναι ήδη έτοιμος προς κυκλοφορία ο πρώτος δίσκος τους.

Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε τους Repentless, την πρώτη ελληνική tribute band στους Slayer. Με μέλη από μπάντες όπως Flames, Gungnir, WEB, Devil Rolling Dice κλπ.

Μετρούν ήδη κάποιες συναυλίες εντός Αττικής και τα άμεσα σχέδιά τους είναι να εμφανιστούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μαζί με μέλη από διαφορετικές μπάντες ξεκίνησε μια house band που στην αρχή ήταν στο Remedy Live Club και μετά από δύο επιτυχημένα χρόνια και πολλά live, “μετακόμισαν” στο Tithora Rock Club στο οποίο θα βρίσκονται και την νέα σεζόν.

O Δημήτρης έχει συμμετάσχει ως guest με διάφορες μπάντες όπως τους Paladine, στο άνοιγμα της πιο πρόσφατης συναυλίας των Q5 στην Αθήνα, καθώς και επίσης στο φιλανθρωπικού χαρακτήρα live των Rock ‘n’ Roll Children που κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα στο Κύτταρο και τα έσοδα πηγαίνουν σε ιδρύματα για την βοήθεια συνανθρώπων μας.

Έχει επίσης ανέβει στην σκηνή με τον Luke Appleton των Iced Earth και διασκεύασαν το I Died For You, στο πιο πρόσφατο live των Sirius οι οποίοι ήταν και το opening act.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα και ετοιμάζει κανάλι στο YouTube με διάφορα βίντεο.

Το κιθαριστικό του ύφος κυμαίνεται ανάμεσα σε Metal με Rock/Blues στοιχεία με επιρροές κυρίως τους John Petrucci, Yngwie Malmsteen και Zakk Wylde. Το φωνητικό του στυλ θυμίζει έντονα τον Tobias Sammet των Edguy/Avantasia και τον Kai Hansen των Gamma Ray.

Έχει ευρύ κιθαριστικό εξοπλισμό που αποτελείται κυρίως από τις Fender Stratocaster Corona California, Yamaha Rgx1212s και Jackson Kelly Ke3. Οι μαγνήτες που χρησιμοποιεί κατά βάση είναι Di Marzio Crunch Lab/Liquifire και Seymour Duncan Pegasus/Hotrails.

Για ακουστικό set έχει μια χειροποίητη Μ.S. Guitar και χρησιμοποιεί τον Seymour Duncan Woody Series SA-3HC.
Οι ενισχυτές που χρησιμοποιεί είναι Engl και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο τον Gigmaster 30.

Τα εφέ διαφοροποιούνται ανάλογα την περίπτωση και το εκάστοτε συγκρότημα που συμμετέχει.
Όσοι θέλετε να ακολουθήσετε και να δείτε τα νέα του Δημήτρη και των συγκροτημάτων που παίζει μπορείτε να τον βρείτε στα παρακάτω links.

Facebook :

https://www.facebook.com/dimitris.napas

Instagram :

https://www.instagram.com/dimitris.napas

YouTube : http://Dimitris Napas