Λουλούδια… Το πιο πολυζωγραφισμένο θέμα στην Εικαστική Τέχνη

Το λουλούδι κρύβει μέσα του ζωή! Από το μηδέν φτάνει σε σημείο να τραβά την προσοχή όλων και να γίνεται αντικείμενο πόθου και θαυμασμού!

Η μαγεία της Mητέρας Φύσης ξεδιπλώνεται ούσα αδιάφορη για το τι συμβαίνει στον κόσμο των ανθρώπων. Τα λουλούδια χαρίζουν αστείρευτη χαρά με την απέραντη ομορφιά τους και κυρίως χαρίζουν στους ανθρώπους δύναμη με αυτή, λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά, ψυχολυτρωτικά, φέρνουν αναμνήσεις με τις μυρωδιές τους, εξάπτουν τη φαντασία δημιουργώντας ονειρεμένες ή απλές και όμορφες εικόνες και γίνονται το απόλυτο μέσο έκφρασης των συναισθημάτων!
Αναμφισβήτητα τα λουλούδια αποτελούν το πιο πολυζωγραφισμένο θέμα στην εικαστική Τέχνη, είτε αυτόνομα, είτε συμπληρωματικά. Από τους πιο μεγάλους και διάσημους ζωγράφους έως ακόμη και τα παιδιά, τα λουλούδια ήταν, είναι και θα είναι πηγή έμπνευσης, σπουδής και αποτύπωσης στη ζωγραφική, κάνοντας τον άνθρωπο να προσπαθεί να “εγκλωβίσει”, να μεταφέρει ή να απαθανατίσει το μεγαλείο της απόλυτης αρμονίας και τελειότητας στον κόσμο!

Ο πολύ ιδιαίτερος και διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ που πούλησε μόνο ένα έργο του εν ζωή και μη έχοντας χρήματα για να πληρώνει μοντέλα και να τα ζωγραφίζει στον καμβά του, φιλοτεχνούσε έργα με λουλούδια. ‘Έτσι φιλοτέχνησε τον διασημότερο πίνακα όλων των εποχών με λουλούδια, τα γνωστά ‘’Ηλιοτρόπια’’!

Η έντονη προσωπικότητα της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο, συμπληρωνόταν από πολύχρωμα λουλούδια που κοσμούσαν σχεδόν πάντα το κεφάλι της και υπήρχαν ανελλιπώς στα έργα και στα πορτρέτα που φιλοτεχνούσε. Η πολυπονεμένη ζωγράφος που ζωγράφιζε με τον δικό της τρόπο τη πραγματικότητα και όλα όσα η ζωή της στέρησε, είπε μεταξύ άλλων: ‘’Ζωγραφίζω λουλούδια που δεν θα πεθάνουν ποτέ!’’

Ο εμβληματικός Πάμπλο Πικάσο που αποτύπωνε τις δημιουργίες του με ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο, συμπεριέλαβε τα λουλούδια σε κάποια διάσημα έργα του, όπως σε αυτό που τιτλοφορείται ‘’Χέρια με λουλούδια’’, αφήνοντας μέχρι σήμερα να πλανάται το μυστήριο εάν το έργο αφορά σε έναν ή δύο ανθρώπους.

Ο πολυσχιδής και έντονος Άντυ Γουόρχολ ο οποίος εργάστηκε αρχικά σαν σχεδιαστής παπουτσιών, όπου και τον πρόσεξε ο πασίγνωστος τότε γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας και τον προώθησε στο περιοδικό Glamour σαν εικονογράφο, μεταξύ των pop art έργων του, αποτύπωσε και λουλούδια, με πιο γνωστό το έργο που απεικονίζει ιβίσκους!

Ο Ιμπρεσιονιστής Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, ο οποίος επηρεάστηκε βαθιά από τον Ραφαήλ και αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα παραμορφώσεων στα χέρια λόγω αρθρίτιδας, συμπεριλάμβανε αρκετά συχνά τα λουλούδια στα ζωγραφικά του έργα, είτε συμπληρωματικά είτε πρωταγωνιστικά.

Ο Φλανμανδός, μπαρόκ ζωγράφος Πήτερ Μπάουλ Ρούμπενς που απέκτησε 8 παιδιά και ξεκίνησε τη μαθητεία του στην ηλικία των 14, συνεργάστηκε για τη σειρά έργων ‘’5 Αισθήσεις’’ με τον Γιαν Μπρίγκελ. Στον πίνακα που παραθέτουμε ‘’Η όσφρηση’’ ο Ρενουάρ ασχολήθηκε με τα πρόσωπα και ο Μπρίγκελ με τα υπόλοιπα στοιχεία. Πολλά από τα έργα του Γιαν Μπρίγκελ έχουν γίνει σε συνεργασία με άλλους ζωγράφους. Σε αυτά οι άλλοι ζωγράφοι δημιουργούσαν τις μορφές ενώ τα τοπία τα ζωγράφιζε ο Γιαν. Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως, ο Γιαν δημιουργούσε τις μορφές και άλλος ζωγράφος έφτιαχνε το τοπίο. Ο πλέον διάσημος συνεργάτης του ήταν ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς: Μαζί δημιούργησαν περίπου 25 πίνακες.

Τα παραδείγματα είναι χιλιάδες και είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν σε μία μόνο αναφορά. Βλέπουμε λοιπόν πως αυτοί οι πολύπλοκοι, ευωδιαστοί, ζωντανοί οργανισμοί, τα λουλούδια, αποτελούν σημείο αναφοράς και στη ζωγραφική. Αποτυπώνονται συνεχώς και αδιάλειπτα, από κλασσικούς και μοντέρνους καλλιτέχνες ανά τους χρόνους, συμπληρώνοντας πάντα με την γαλήνια αύρα τους αυτό που ο εκάστοτε καλλιτέχνης θέλει να επικοινωνήσει, κάνοντας τον καμβά να μοσχοβολάει!
Παρακάτω παραθέτουμε έργα με θέμα τα λουλούδια, σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων:

ΠΗΓΗ: LIKEWOMAN.GR