Μελοποίηση… Το λιμάνι της ποίησης

Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός

Ενα ποίημα είναι η πλήρης αποτύπωση των σκέψεων και των συναισθημάτων του ποιητή.

Η ποίηση ανέκαθεν αποτελούσε τρόπο έκφρασης τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους αναγνώστες. Όλα τα συναισθήματα σε στίχους. Μέσα από ένα ποίημα ο ποιητής επιτυγχάνει να επικοινωνήσει άμεσα με τον αναγνώστη ειδικά όταν το ποίημα “μιλήσει” στην καρδιά του. Η ποίηση ξεκινάει από την καρδιά του ποιητή και κατ’ επέκταση φτάνει στον αναγνώστη. Ωστόσο εκτός από τον αναγνώστη η ποίηση έχει ως λιμάνι της τη μουσική.

Πόσα ποιήματα έχουν μελοποιηθει από σπουδαίους μουσικούς; Η ποίηση πηγάζει μέσα από τον ποιητή και καταλήγει στον συνθέτη. Η σχέση της με τη μουσική άμεση…

Η μελοποίηση είναι το λιμάνι της ποίησης ο προορισμός της, που όταν φτάσει ο κάθε αναγνώστης έχει επιτευχθεί ο στόχος των δημιουργών (συνθέτη και ποιητή) ο οποίος δεν είναι άλλος από το να επικοινωνήσουν με τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε αναγνώστη – ακροατή.

Τεχνικές της μελοποίησης υπάρχουν πολλές ωστόσο βασικότερη από όλες και αυτό που φροντίζω να κάνω και εγώ όταν μελοποιώ είναι να κατανοήσω πλήρως το κείμενο να προσέξω τα σημεία στίξης και στη συνέχεια να μπω μέσα στο ποίημα και να δημιουργήσω μια μελωδία.

Είναι κάτι που θέλει πολύ δουλειά και εγώ ως σπουδαστής μουσικος το ψάχνω καιρό… Να βρεθεί μια μελωδία που να κουμπώνει απόλυτα στο ποίημα και να μπορέσει να αγγίξει τον κάθε άνθρωπο. Διότι η μουσική είναι επικοινωνία… Όταν καταφέρει να αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων τότε έχει επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος. Η μουσική θεραπεύει.. Γιατρεύει και γαληνευει την ψυχή. Το ίδιο και ο στίχος.

Με ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά ματιά, βλεπουμε όλοι αισθανόμαστε και συναισθανομαστε τον κάθε στίχο την κάθε λέξη, την κάθε νότα.