Λευτέρης Καλλινικίδης: “Τί μέλλον μπορεί να έχει ένας πολιτισμός χωρίς θέατρο, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις… Τον Πολιτισμό δεν τον ακουμπάμε!”

Ο Λευτέρης Καλλινικίδης, Πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης Δήμου Δράμας, Πρόεδρος της thessaloniki-brand.gr, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“…Είναι βέβαιο πως αύριο ο καλλιτέχνης θα επιβιώσει, διότι έτσι πρέπει. Επιβάλλεται η επιβίωση του. Αλλοίμονό μας εάν τον αφήσουμε να χαθεί. Και σε αυτό πρέπει όλοι να είμαστε μαζί και να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Θεωρώ πως τα στοιχεία της υπερβολής είναι περισσότερα από αυτά της σοβαρότητας. Ξεκινήσαμε καλά, το χάσαμε στο δρόμο.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Τί μέλλον μπορεί να έχει ένας πολιτισμός π.χ. χωρίς θέατρο, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις κλπ; Στο αεροπλάνο δεν κολλάς τον ιό και ας κάθεσαι κολλητά με τον άλλο. Στο θέατρο όμως κολλάς και ας κάθεσαι με απόσταση. Τον πολιτισμό δεν τον ακουμπάμε! Δεν είναι τυχαίο η ραγδαία αύξηση των καταθλιπτικών χαπιών. Ρωτήστε τους φαρμακοποιούς!

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Και αυτό μας το απαγορεύουν. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να χωρούσαμε σε μία αγκαλιά. Ό,τι πιο ανθρώπινο. Η αγκαλιά σημαίνει αγάπη. Και η αγάπη όλα τα υπομένει, τα αντέχει και τα συγχωρεί.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Όχι καθόλου. Ο φόβος είναι μακρυά από μένα, ωστόσο η απώλεια ανθρώπων είναι πάντα ένα στενάχωρο γεγονός.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Έτσι φαίνεται, αλλά δε νομίζω πως εδώ στην Ελλάδα θα τη φοράμε για πολύ.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Κοιτάξτε… χωρίς ελπίδα χαθήκαμε. Είναι βέβαιο πως αύριο ο καλλιτέχνης θα επιβιώσει, διότι έτσι πρέπει. Επιβάλλεται η επιβίωση του. Αλλοίμονο μας εάν τον αφήσουμε να χαθεί. Και σε αυτό πρέπει όλοι να είμαστε μαζί και να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ανοικτά όλα. Σαφώς με τις ανάλογες προφυλάξεις, τα ανάλογα μέτρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κλείσαμε και τι ακριβώς κερδίσαμε, πάντα και σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών. Όλοι αυτοί οι χώροι πρέπει να ανοίξουν «χθές». Δείγμα της στήριξης που πρέπει να παράσχουμε στους καλλιτέχνες και στον πολιτισμό.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το χαμόγελο. Δεν το βάζουμε κάτω, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Και γι΄αυτούς που πιστεύουν, γνωρίζουμε καλά πως στο τέλος θα νικήσει το ΦΩΣ και η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Η σταθερή αξία του περιοδικού σας έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης και η σοβαρότητα σας. Το περιεχόμενο πάντα επίκαιρο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και ποιοτικό. Θεωρώ πως οι αναγνώστες σας μένουν πάντοτε ικανοποιημένοι γι΄αυτό και έχετε και τόσους πολλούς σταθερούς και φανατικούς αναγνώστες. Θα έλεγα λοιπόν απλά, συνεχίστε να διαβάζετε polismagazino.gr, γιατί αξίζει.