Δημάκη Άννα: “Ο καλλιτέχνης μέσα από μια άσχημη κατάσταση της πραγματικότητας μπορεί να δημιουργήσει νέα έργα τέχνης και να σηματοδοτήσει μια εποχή”

Η Εικαστικός Δημάκη Άννα “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr www.dimakiart.com

“Το Υπουργείο Πολιτισµού πρέπει να δηµιουργήσει ένα βήµα ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων ανθρώπων της τέχνης. Η πρωτοβουλία και η συμμετοχή των ανθρώπων της τέχνης είναι απαραίτητη και σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να παραμένουν θεατές των εξελίξεων.”

Τοπικό και Γενικό Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Είναι απαραίτητα τα τοπικά Lockdown για τη διαφύλαξη της υγείας μας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση της νόσου. Όμως αυτή τη στιγμή φθάσαμε σε ένα γενικό lockdown που δυστυχώς ήταν αναπόφευκτο. Πρέπει να κινητοποιηθεί η Πολιτεία και οι πολίτες. Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και αλληλεγγύη για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε.
Δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και να στηρίξει άνεργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Ο Πολιτισμός είναι η συμπεριφορά, είναι η Παιδεία μας, είναι η Τέχνη και η Τέχνη είναι στο DNA μας και πάντα θα είναι το οξυγόνο μας.
Η Χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό θα πρέπει να αγκαλιάσει τα παιδιά της, να τα ακούσει, να τα κρατήσει και να τα φροντίσει. Το Υπουργείο Πολιτισµού πρέπει να δηµιουργήσει ένα βήµα ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων ανθρώπων της τέχνης. Η πρωτοβουλία και η συμμετοχή των ανθρώπων της τέχνης είναι απαραίτητη και σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να παραμένουν θεατές των εξελίξεων.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Αυτές τις δύσκολες ημέρες δοκιμάζεται η ψυχική ανθεκτικότητά μας. Αλλάζουν οι συνήθειές μας και αναθεωρούμε. Κάθε άγγιγμα είναι ενοχοποιημένο.
Κρατάω τη θετική σκέψη της έννοιας της λέξης, την πραγματική της αξία και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Όλοι βιώνουμε την απώλεια σε κάποια φάση της ζωής μας. Ο φόβος και η απώλεια είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής και μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά. Ο τρόπος με τον οποίο τα βιώνει ο καθένας, εξαρτάται από τις προσωπικές εμπειρίες και την ανθεκτικότητά του. Ο φόβος και η απώλεια στη ζωή μου υπάρχουν
ως ένα φως που βγαίνουν από ρωγμές και γίνονται κίνητρα για να δημιουργήσω και να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα ήρθε για να μείνει στην καθημερινότητά μας. Οι μάσκες σώζουν ζωές εμποδίζοντας τη μετάδοση της νόσου και παίζει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και της απόστασης.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Υπάρχει ελπίδα γιατί ο καλλιτέχνης δεν αδυνατεί να οραματιστεί ένα καλύτερο αύριο. Ο καλλιτέχνης μέσα από μια άσχημη κατάσταση της πραγματικότητας μπορεί να δημιουργήσει νέα έργα τέχνης που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια εποχή. Το έχει αποδείξει η ιστορία μας.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Η επιδημική πραγματικότητα έχει δραματικό αντίκτυπο στο πολιτιστικό τοπίο της Χώρας. Θα πρέπει να μείνει ενεργή, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις απαραίτητες συνθήκες περιορισμού του COVID-19.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το αντίδοτό μου; Μα φυσικά το θάρρος και η ψυχραιμία που έχω να συνεχίζω να δημιουργώ.
Με την Τέχνη αντιμετωπίζω την αβεβαιότητα που κουβαλάει το άγνωστο αύριο.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να είστε επιλεκτικοί και να τολμάτε. Το μέλλον δεν είναι θέμα ευκαιριών αλλά επιλογών.