ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΜΠΑΣ: “Η ενασχόληση με τη μουσική είναι γεμάτη προκλήσεις κάτι που σε εξελίσσει συνεχώς και σαν άνθρωπο”

“…Αυτό το διάστημα ετοιμάζω κάποια καινούρια τραγούδια, γράφοντας στίχους και μουσική. Ειδικά σε δύο από τα τραγούδια που γεννήθηκαν πρόσφατα, δοκιμάζω διαφορετικούς ήχους και μουσικά όργανα και αυτή είναι μία πολύ γόνιμη και απολαυστική διαδικασία”

Ποια ήταν η σχέση σας με τη μουσική όταν ήσασταν παιδί; Έχω να θυμάμαι αρκετά από τα παιδικά μου χρόνια όπου οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές με προέτρεπαν να τραγουδώ σ’ όλες τις σχολικές μας εκδηλώσεις. Επίσης με παιδικό μου φίλο, αγαπημένο, αγοράσαμε τις πρώτες μας κιθάρες με λεφτά από δουλειά που βρήκαμε εκείνο το καλοκαίρι στις διακοπές μας, κι από το χαρτζιλίκι των γονιών μας. Ένα καλοκαιρινό απόγευμα στην αγαπημένη μας αλάνα, μαζέψαμε πολλές καρέκλες, στήσαμε ένα πρόχειρο πάλκο, καλέσαμε φίλους, γονείς, και γνωστούς και δώσαμε την πρώτη μουσική μας παράσταση.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω αρκετούς συναδέλφους που με το ταλέντο και την προσωπικότητα τους έφεραν φρέσκο αέρα και μια καινούργια αντίληψη στην μουσική που υπηρετούμε. Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω μόνο ένα άτομο καθώς είναι πολλοί οι μουσικοί που εκτιμώ ως συνάδελφος μα και ως ακροατής. Θα αναφέρω ενδεικτικά τη τεχνοτροπία και το ύφος του Δημήτρη Μυστακίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και του Δημήτρη του Λάππα με τον οποίο έτυχε να βρεθούμε επί σκηνής κι είναι μία συνεργασία που άφησε πολύ ωραίες αναμνήσεις. Επί σκηνής βρεθήκαμε μια βραδιά στο Σταυρό του Νότου και με τον Νίκο Ζιώγαλα και θα ήθελα να ξαναβρεθούμε καθώς πιστεύω πως θα δέναν πολύ αρμονικά τα τραγούδια μας φτιάχνοντας ένα ενδιαφέρον κράμα.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα στο δημοτικό ωδείο Θεσσαλονίκης όταν ήμουν έφηβος και παράλληλα έπαιζα μουσική και τραγουδούσα με κάθε ευκαιρία. Επίσης θυμάμαι να το σκάω από το σχολείο για να συμμετέχω σε φεστιβάλ και φοιτητικές εκδηλώσεις, αποκτώντας την πρώτη μου επαφή με το κοινό. Πολύ σύντομα ήξερα πως αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου καθώς η ενασχόλησή μου με τη μουσική με γέμιζε πάρα πολύ. Από τότε παίζω κιθάρα και τραγουδάω σε μουσικές σκηνές, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη κυρίως αλλά και σε άλλες πόλεις πιο περιστασιακά. Γράφω δικά μου τραγούδια μερικά εκ των οποίων περιλαμβάνονται στις δύο δισκογραφικές δουλειές μου. Η ενασχόληση με τη μουσική είναι γεμάτη προκλήσεις κάτι που σε εξελίσσει συνεχώς και σαν άνθρωπο. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με συναδέλφους και μέσα από την κοινή μας πορεία, χωρίς αντιπαλότητα και ανταγωνισμό, να χτίσουμε πολύ όμορφες καταστάσεις. Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πάντα ήταν δύσκολο να αποκτήσει κανείς δημοτικότητα και να γίνει ευρέως γνωστή η δουλειά του. Τα μουσικά talent shows υπόσχονται μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό και γνώσεις και αρκετοί μουσικοί τα επιλέγουν προσπαθώντας να εξελιχθούν και να προωθήσουν τη δουλειά τους. Είδα πολλά παιδιά με απίστευτο ταλέντο και ψυχή και είπα μπράβο! Είναι σαφώς συναρπαστικό για αυτόν που το ζεί, αλλά μετά, αφού κλείσουν τα φώτα, όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να ξαναμοντάρουν τα όνειρα τους και να βρουν άλλη σχεδία να ταξιδέψουν την μουσική τους.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Κάθε συνεργασία που μπορεί να έρθει στην καριέρα σου είναι πάντα καλοδεχούμενη και αφήνει ένα όμορφο αποτύπωμα. Υπήρξαν όμως στιγμές που παίζοντας και τραγουδώντας σε αρκετά live, με κάποιους μουσικούς ταίριαζε απίστευτα η χημεία και η θετική μας ενέργεια στη σκηνή. Και έτσι, απλά με τα μάτια, υπήρχε συνεννόηση και χωρίς πρόβα αυτοσχεδιάζαμε και έβγαινε η ψυχούλα μας και η διάθεση κι αυτό φαινότανε στο κόσμο που περνούσε όμορφα κι αυτός μαζί μας! Ονειρεύομαι κι άλλες τέτοιες συνεργασίες όπου μέσα από την αρμονική συνύπαρξη, δημιουργούνται μαγικά live!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Ένα από τα πιο αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου είναι το να παράγει μουσική και με την γλώσσα της να επικοινωνεί και να δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα. Σε κάθε χρονική περίοδο του ανθρώπινου πολιτισμού, τα άτομα δημιουργούν τους κατάλληλους ήχους και τις δονήσεις, με οτιδήποτε έχουν στην διάθεση τους κάθε εποχή (παλιότερα πέτρες και ξύλα, σήμερα μουσικά όργανα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές) ώστε να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Η μουσική παιδεία προάγει τη δημιουργικότητα , την ευαισθησία, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συνεργασία. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ζωτική ανάγκη του ανθρώπου από την αρχή του κόσμου.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογους μουσικούς με γνώσεις και μεράκι που υπηρετούν την μουσική και τον πολιτισμό, κάποιοι που έφυγαν στο εξωτερικό και προσπαθούν εκεί και άλλοι που παλεύουν εδώ. Οι νεώτεροι παίρνοντας την σκυτάλη από τους πιο παλιούς συνεχίζουν με ήθος και όραμα αυτή την ευγενή τέχνη εξελίσσοντας τη διαρκώς. Καθηγητές ωδείων, μουσικοί των συναυλιών, των νυχτερινών μαγαζιών, μουσικοί του δρόμου που παρά τις δυσκολίες και τα αντίξοα του επαγγέλματος προσπαθούν με όλη τους τη δύναμη και προσφέρουν σε όλους εμάς. Και είναι κρίμα τώρα με αυτή την πανδημία που βρέθηκαν απλήρωτοι και εκτός λίστας οι περισσότεροι, χωρίς να λάβουν το οικονομικό βοήθημα που παρείχε το κράτος.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αυτό το διάστημα ετοιμάζω κάποια καινούρια τραγούδια, γράφοντας στίχους και μουσική. Ειδικά σε δύο από τα τραγούδια που γεννήθηκαν πρόσφατα, δοκιμάζω διαφορετικούς ήχους και μουσικά όργανα και αυτή είναι μία πολύ γόνιμη και απολαυστική διαδικασία. Το ένα είναι σχεδόν έτοιμο και πολύ σύντομα θα το μοιραστώ με τον κόσμο μέσω του καναλιού μου στο youtube.

Bio. Ο Κώστας Καρμπάς γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Γράφει τραγούδια, παίζει κιθάρα και τραγουδάει, έχοντας στο ενεργητικό του εμφανίσεις σε συναυλίες, φεστιβάλ και σε μουσικές σκηνές στη Θεσσαλονίκη, συνεργασίες με χώρους όπως ο Μύλος, η Μονή Λαζαριστών το Άβατο στην Πολίχνη, το Καφωδείο Ελληνικόν, ο Παπαγάλος Rock bar κλπ. Συμμετείχε στην συναυλία-αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, πήρε μέρος στις εκδηλώσεις Παρά θίν’ αλός 2017 του Δήμου Καλαμαριάς, άνοιξε με τους συνεργάτες του την συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ταξιδεύοντας με τη κιθάρα του και σε άλλες πόλεις, έπαιξε στο Σταυρό του Νότου με την συμμετοχή του Νίκου Ζιώγαλα, και τραγούδησε στο αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης [Plovdiv] στην Βουλγαρία.
Εκτός από τους δύο προσωπικούς του δίσκους “Στου Ήλιου το φως” (Cosmos Records) και «Έχω ένα δρόμο» (Final Touch-distributed by Cobalt) τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές “To νέο ελληνικό τραγούδι”, Summer Touch 2014” & “Final Touch Rocks 2015”. Αυτό το διάστημα προετοιμάζει καινούρια τραγούδια στο home studio του.

Επικοινωνία:
Ηλ. Διεύθυνση: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/kostas.karmpas

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCT9et5ryOiGL5oWM2mHkxlQ