Ευτυχία Πουλουκτσή: “Με δεδομένες τις προβλέψεις για μεγάλη οικονομική ύφεση, το διαδίκτυο θα προσφέρει σίγουρα ευκαιρίες σ’ εκείνους που είναι σε θέση να κατανοήσουν την αξία του”

Η Πρόεδρος της Πραξιτέλειον, Ταμίας στο asteriorg.eu Ευτυχία Πουλουκτσή απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“…Νομίζω ότι η καραντίνα ήταν μια καλή ευκαιρία για «φρενάρισμα» και ενδοσκόπηση καθώς και μια ευκαιρία επανατοποθέτησης όσον αφορά τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς προκλήσεις τόσο σαν Κοινωνία όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Π.χ. εμείς συμμετέχουμε σε πολλά ευρωπαικά προγράμματα που μέχρι τώρα συμπεριελάμβαναν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό με εκπροσώπους από διάφορες Χώρες. Μόνο κατά τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαμε ένα ταξίδι στη Φλωρεντία και τον Μάρτιο στο Άμστερνταμ, στη Λισσαβώνα, στα Σκόπια, στο Βελιγράδι και στην Τραπεζούντα. Επίσης είμασταν έτοιμοι να υποδεχτούμε εκπροσώπους από διάφορες Χώρες. Όλα αυτά αναβλήθηκαν επ αόριστον. Πολλές αεροπορικές εταιρείες ίσως να μην υπάρχουν την επόμενη μέρα. Και σίγουρα θα περάσει καιρός μέχρι να περάσει και ο φόβος της προσωπικής επαφής. Από την άλλη ο Κόσμος θα στραφεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής εντάσσοντας στην καθημερινότητα του περισσότερα φυσικά προιόντα.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Πρόσφατα διάβασα σε άρθρα πολύ έγκυρων διεθνών πολιτιστικών εκδόσεων ότι οι γκαλερίστες και οι καλλιτέχνες στο Βερολίνο αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. Το ίδιο ισχύει και στο Λονδίνο. Με δεδομένες τις προβλέψεις για μεγάλη οικονομική ύφεση και τον σκεπτικισμό για τον προσωρινό περιορισμό του Τουρισμού, το διαδίκτυο θα προσφέρει σίγουρα ευκαιρίες σ’ εκείνους που είναι σε θέση να κατανοήσουν την αξία του. Δυστυχώς, οι Ελληνες βλέπουν το διαδίκτυο περιορισμένα και ίσως λόγω και της γλώσσας αδυνατούν να απευθυνθούν σε παγκόσμιο κοινό. Παρόλα αυτά αυτό ελπίζω ότι αρχίζει να αλλάζει.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Ασφαλώς θα πληγεί προσωρινά. Μπορεί να διαθέτουμε ξενοδοχεία εξαιρετικής ποιότητας αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε υποδομές. Και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε κάποια αυτοκριτική και να αναζητήσουμε τις αιτίες. Φαντάζομαι ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κανείς δεν θα ταξιδεύει αν δεν έχει εξασφαλίσει τον αναπνευστήρα του, ας πούμε, ή ένα μέρος όπου υπάρχουν σοβαρές υποδομές υγείας. Φυσικά κι αυτό θα ξεχαστεί, αλλά μέχρι τότε, θα κλείσουν πολλές μονάδες. Αντίθετα νομίζω ότι δεν θα πληγούν σοβαρά τα μκρά καταλύματα και το Airbnb, αν η ίδια η εταιρεία μπορέσει να αντέξει μέχρι τότε.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Νομίζω ότι η καραντίνα ήταν μια καλή ευκαιρία για «φρενάρισμα» και ενδοσκόπηση καθώς και μια ευκαιρία επανατοποθέτησης όσον αφορά τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή. Πιστεύω ότι η Δημοκρατία θριαμβεύει ούτως ή άλλως. Θεωρώ πολύ σημαντικές τις αποφάσεις που πήρε άμεσα η Κυβέρνησή μου και η επιστημονική Επιτροπή της κι ευγνωμονώ τους υπεύθυνους που απέδειξαν στον Κόσμο ότι η δική μου φτωχή μου Πατρίδα νοιάζεται περισσότερο για τους ανθρώπους της παρά για τα χρήματα.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά. Κάνουμε διαδικτυακές συναντήσεις, καταθέτουμε προτάσεις σε προγράμματα, σχεδιάζουμε. Ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα θα μας βρεί έτοιμους να ανταποκριθούμε και να προσαρμοστούμε.

Ευτυχία Πουλουκτσή
Πρόεδρος της Πραξιτέλειον, Ταμίας στο asteriorg.eu