Χρήστος Ντόντογλου: “Η επόμενη μέρα των ακινήτων”

“Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για τους εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο…Συμβουλεύω τους αγοραστές να μην χάσουν καθόλου χρόνο, να κάνουν την επόμενη επενδυτική κίνησή τους”

www.anakainismeno.gr

Με βάση την πολυετή εμπειρία σας στο χώρο της οικοδομής -ανακαίνισης, πείτε μας για τις δραστηριότητες της εταιρείας σας. Την τρεχουσα χρονική περίοδο διατηρώ μια επενδυτική εταιρία, ιδανική για τοποθετήσεις με απόδοση σε ακίνητα 7-8%/χρόνο. Απευθύνεται σε ανθρώπους, με προς επένδυση κεφάλαιο από 70.000 ευρώ μόλις. Διατηρώ ταυτόχρονα την κατασκευαστική renova, αναλαμβάνοντας ανακαινίσεις κατοικιών & επαγγελματικών χώρων και παράλληλα ετοιμάζω το e-diakosmisi.gr

Υστερα από την 10ετή περίοδο οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας ποια είναι η κατάσταση σήμερα στα ακίνητα; Η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ένας μύθος. Ναι, έπαψε η ανοικοδόμηση νεόδμητων blocks, αποτέλεσε πλήγμα, όμως τη διετία 2013-14 έγινε έκρηξη στον τομέα της ανακατασκευής. Είχαμε μια πτώση το 2015 με την κατάρευση του τραπεζικού συστήματος. Από το 2017 κι έπειτα η ζήτηση για ανακαίνιση έχει επανέλθει. Σταδιακά ξεκίνησαν νεόδμητες οικοδομές, με αποκορύφωμα το 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για τους εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τι θα συμβουλεύατε στους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων την επόμενη ημέρα του lock down; Η αγορά των ακινήτων έχει δώσει ξανά+ξανα τις εξετάσεις. Οι αγοραστές να εμπιστευτούν περισσότερο τους μεσίτες που γνωρίζουν τις παραμέτρους που οι ιδιώτες αγνοούν. Συμβουλεύω τους αγοραστές να μην χάσουν καθόλου χρόνο, να κάνουν την επόμενη κίνησή τους. Ακόμη και το 6μηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης το 2015 που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών οι τιμές δεν είχαν πτώση. Το ίδιο ακριβώς ακίνητο από το 2017 ως σήμερα έχει αυξήσει την αξία του σταδιακά έως και 30% στις εμπορικές περιοχές με επενδυτικό ενδιαφέρον. Όσο περισσότερο αργήσουν, τόσο περισσότερα θα πληρώσουν για ακριβώς το ίδιο ακίνητο. Χρειάζεται αποφασιστικότητα.

Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σήμερα στο χώρο των ακινήτων; Ο όρος ευκαιρία δυστυχώς στο μυαλό των περισσοτέρων συνεπάγεται “φθηνό”. Ευκαιρία αποτελεί και η διαθεσιμότητα του ακινήτου που καλύπτει τα κριτήρια, προφάνως όχι όλα. 7 στα 10 εκπληρωμένα κριτήρια είναι ένα πολύ καλό σκορ. Σε σχέση με τις τιμές, αυτό που θεωρείται σήμερα ευκαιρία, πριν 4 χρόνια ήταν ακριβό. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και στο κοντινό μέλλον.

Κατά τη γνώμη σας η απομόνωση του κορωνοιού θα έχει επιπτώσεις μόνο στην οικονομία ή και στην κοινωνία; Η εγρήγορση για την αυτοπροστασία θα παραμείνει για αρκετούς μήνες. Σε σχέση με την οικονομία οι Έλληνες είμαστε πιο «προπονημένοι» από όλους τους Ευρωπαίους ενώ ταυτόχρονα είχαμε την “καλύτερη αντιμετώπιση” της ευρώπης. Σε ένα μέσο νοικοκυριό τα εισερχόμενα χρήματα ειναι 2.000. Χάθηκαν 2μήνες, δηλαδή 4.000ευρώ. Οι φυσιολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες ζημιώθηκαν προφανώς περισσότερο, στην πλειοψηφία τους έχουν αποθεματικό ώστε να αντέξουν την ζημιά; Μισώ την τρομολαγνία, όλοι χάσαμε, συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε σε επίπεδο επαγγελματικής δραστηριότητας.

Η “φούσκα των ακινήτων” μύθος ή πραγματικότητα; Ξεκίνησε το 2004 και τερμάτισε το 2010, με συμμετοχή του πολιτικού & τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες δέχονταν προφορικές διαβεβαιώσεις εισοδήματος και βάση αυτών όριζαν την πιστοληπτική ικανότητα.

Παράδειγμα: Δημόσιος υπάλληλος, εκπαιδευτικος με εκκαθαριστικό 16.000 ευρώ, δήλωνε στην τράπεζα οτι πραγματοποεί ιδιαίτερα μαθήματα και έχει «μαύρο κέρδος» άλλα 7.000/χρονο. Η τράπεζα το δεχόταν και εξέδιδε δάνειο πιστοληπτικής ικανότητας 23.000/έτος. Μία μέση οικογένεια είχε δυνατότητα να δανειστεί υποθηκεύοντας το σπιτι που θα αγοράσει 200-250.000, ήταν επόμενο να φτάσουν οι τιμές στο Θεό!Επόμενο είναι να μην υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των δανείων αυτών. Η φούσκα έσκασε το 2010, πλέον οι τιμές είναι δίκαιες.