Κωστής Σχιζάκης: «Αγάπα ως εαυτόν» στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Ο ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κωστής Σχιζάκης αρχιτέκτων μηχανικός, ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο.

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Αγάπα ως εαυτόν» σε διοργάνωση του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού παρουσιάζεται στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της παρουσίασης διοργανώνεται στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή του ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κωστή Σχιζάκη, της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, του Γιάννη Σπανούδη, ιδρυτή & διευθυντή του KROMA Magazine καθώς και εικαστικών που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, με θέμα «Η διαδικασία της μοναχικής δημιουργίας στο εργαστήριο σε αβέβαιους καιρούς».

Με ποιον τρόπο βιώσατε το κατά μόνας στη δημιουργία κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού; …Ομολογώ ότι δέχτηκα μια αφαίρεση συναναστροφής κατ’ ουσίαν η οποία συνειδητά συνέπιπτε με την καθημερινότητα. Όμως προσαρμόστηκα. Ήξερα ότι δεν θα διαρκέσει κι ακόμα ότι η επικινδυνότητα της νόσου ήταν αρκετή ώστε να δεχτώ τη λογική της απομόνωσης. Εξ άλλου υπήρξα τυχερός στο ότι σπίτι-μουσείο είναι μια διαδρομή τριών ορόφων. Μέσα εκεί έγιναν θαυμαστά πράγματα κι όχι μόνο τακτοποιήσεις του νου. Γράφτηκε η Σούζη και δρομολογήθηκε επιτυχώς και εκδόθηκε επίσης ο κατάλογος έργων.

Τι σας έλειψε περισσότερο και τι σας παρηγόρησε πιο πολύ; …Η παρέα του πρωινού καφέ και η βοή που παράγει. Η οχλοβοή αν προτιμάτε του χώρου που σερβίρεται και κουβεντιάζεται  η καθημερινότητα. Με παρηγόρησε εν μέρει η ηλεκτρονική επικοινωνία που όμως απέχει πολύ από την κατά πρόσωπο επικοινωνία.

Πώς αποκωδικοποιείται για εσάς προσωπικά το μήνυμα «Αγάπα ως Εαυτόν»; …Δεν το θεωρώ απαραίτητο. Εφʼ όσον αφορά αυτογνωσία, έχει καλώς.  Ενδέχεται να αφορά όμως και ναρκισσισμό.  Αισθάνομαι τρομερή αντιπάθεια για τους ανθρώπινους χαρακτήρες του είδους. Σταματώ εδώ και τονίζω ότι καλόν είναι να τον προσέχουμε τον εαυτό μας και κυρίως να τον συγκρατούμε στις υπερβολές του.

Ποια είναι κατά την άποψή σας η θέση της τέχνης στη μετά covid-19 εποχή, παράλληλα με όσα βιώνουν σήμερα η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος; …Θεωρώ ότι δεν έχουν γίνει θετικά βήματα ως προς το ερώτημά σας. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ίσως φανεί αργότερα όμως δεν βλέπω να έχει διατυπωθεί κάτι νέο στην εικαστική σκηνή της χώρας. Πιστεύω πως αν αυτό έρθει ως κύμα και φτάσει μέχρις εμάς θα το αντιληφθεί και θα το προβάλλει πρώτα το ΕΜΣΤ ως χώρος ταγμένος από την πολιτεία να πρωτοπορεί και να δέχεται τα σύγχρονα ρεύματα όπου κι όπως αυτά εκδηλώνονται. Ειλικρινά δεν με έχει συγκινήσει κάτι το νέο. Μένει να παρακολουθώ τις καλές στιγμές των καλλιτεχνών που γνωρίζω.

«Αγάπα ως εαυτόν»

Εγκαίνια & Στρογγυλή Τράπεζα: Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 19.00-21.30

Οργάνωση: Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Φιλοξενία έκθεσης & εκδήλωσης: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού            

Υποστήριξη έκθεσης & εκδήλωσης: KROMA

Διάρκεια έκθεσης: 8 – 13 Νοεμβρίου 2022

Είσοδος Ελεύθερη

ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα – Τηλ.: 21 0342 6842 [email protected][email protected]