Ίρις Κρητικού: «Αγάπα ως εαυτόν» στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Αγάπα ως εαυτόν» σε διοργάνωση του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού παρουσιάζεται στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της παρουσίασης διοργανώνεται στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή του ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κωστή Σχιζάκη, της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, του Γιάννη Σπανούδη, ιδρυτή & διευθυντή του KROMA Magazine καθώς και εικαστικών που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, με θέμα «Η διαδικασία της μοναχικής δημιουργίας στο εργαστήριο σε αβέβαιους καιρούς».

Με ποιον τρόπο βιώσατε το κατά μόνας στη δημιουργία κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού; Πέρασα ουσιαστικό και παραγωγικό χρόνο δημιουργικής εσωστρέφειας. Μελέτησα σημαντικά για εμένα βιβλία, άκουσα με προσήλωση πολλή καλή μουσική. Έγραψα ένα πολύτιμο για εμένα και τους γύρω μου εντελώς προσωπικό βιβλίο. Σε καιρούς αναταραχής, κοινωνικών στερήσεων και προσωπικής ερημίας, μου αποκαλύφθηκαν νέοι κήποι…

Τι σας έλειψε περισσότερο και τι σας παρηγόρησε πιο πολύ; Μου έλειψε το «μαζί» στον χώρο της τέχνης όπου δραστηριοποιούμαι. Μου έλειψαν οι αναγκαίες για την επιβίωσή μου εξωγενείς εισπνοές ομορφιάς. H ανάγκη οικειοποίησης, ψηλάφησης, ερμηνείας, ενόρασης, αποδόμησης, μεταποίησης και επαναδημιουργίας κάθε έκφανσης του μικρόκοσμου που μας περιβάλλει. Με παρηγόρησε ο ξανακερδισμένος χρόνος με τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Ο τρόπος που βρήκα να μετατρέψω όσα σκεπτόμουν, έβλεπα, άκουγα, διάβαζα και έγραφα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, , σε ένα δικό μου ενεργοποιημένο έδαφος, κέλυφος, χάρτη. Σε ένα δικό μου απτικό, πνευματικό και συναισθητικό οργανικό πεδίο που λειτουργεί έκτοτε ως κινητήριος δύναμη. 

Πώς αποκωδικοποιείται για εσάς προσωπικά το μήνυμα «Αγάπα ως Εαυτόν»; H θεματική του «Αγάπα ως Εαυτόν», επίκαιρη όσο ποτέ, αναπτύσσεται με έναν διηνεκώς έγκυρο τρόπο και άξονα σκέψης. Διαμορφώνεται εν κατακλείδι, ως ιδέα μετάβασης από την τρυφερότητα, τον έρωτα και το πάθος για τον άλλο στην ανάγκη επανεκτίμησης του εγώ και επανασυμφιλίωσης με το είναι, σε μια εποχή περιορισμών και ψιθύρων, επανεκτιμήσεων του εαυτού και του άλλου και συνεχών απολογισμών.

Ποια είναι κατά την άποψή σας η θέση της τέχνης στη μετά covid-19 εποχή, παράλληλα με όσα βιώνουν σήμερα η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος; Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενη πρόσφατη συνέντευξη «η τέχνη είναι μια πολύ δυνατή φωνή, είναι η ηχώ της εποχής της». Επουλωτική,  συντροφική, ενθαρρυντική και παγκόσμια, η τέχνη θα εξακολουθήσει να αρθρώνει, φωνή, να λειτουργεί ως κεραία των γεγονότων, να ενώνει και να παρηγορεί.

«Αγάπα ως εαυτόν»

Εγκαίνια & Στρογγυλή Τράπεζα: Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 19.00-21.30

Οργάνωση: Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Φιλοξενία έκθεσης & εκδήλωσης: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού            

Υποστήριξη έκθεσης & εκδήλωσης: KROMA

Διάρκεια έκθεσης: 8 – 13 Νοεμβρίου 2022

Είσοδος Ελεύθερη

ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα – Τηλ.: 21 0342 6842 [email protected][email protected]