Κωνσταντίνα Παρασκευόπουλου: “Προσπαθώ να ενώσω με γνώση τις αφηρημένες έννοιες με το συναίσθημα”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική για εμένα είναι η σχέση με τον εαυτό μου, μορφή προσωπικής έκφρασης, αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης, η ανακάλυψη της αλήθειας που υπάρχει μέσα μας και η αποκάλυψη του υποσυνείδητου κόσμου. Επικοινωνία με τον εσώτερο εαυτό και ερεθισμάτων που εκφράζονται στην ζωγραφική επιφάνεια. Επίσης συναισθηματική ταύτιση με τους θεατές του έργου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Είμαι ανεξάρτητη εικαστικός γιατί μπορώ να εμπνέομαι από κάθε τι που με συγκινεί να το επιλέγω και να το μετουσιώνω σε έργο με στόχο την ανάδειξη της τέχνης γενικότερα και ανεξάρτητα.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Τα ερεθίσματα μου τα αντλώ από την διαρκή ανησυχία μου. Την έμπνευση μου την εκφράζω μέσω ενός ποιήματος , εικόνας μνήμης, ονείρου, διήγησης, χαράς η λύπης. Προσπαθώ να ενώσω με γνώση τις αφηρημένες έννοιες με το συναίσθημα. Δίνω την μορφή και την αίσθηση προκαλώντας μικρές καταστροφές και ασυνείδητα φτάνω στην επιθυμητή έκφραση. Η γραφή μου είναι επηρεασμένη από το κίνημα του εξπρεσιονισμού.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσω πίσω τον χρόνο θα ήθελα να γνωρίσω τον Πικάσο, τον Σεφέρη, τον Μαρσέλ Προυστ και πολλούς σύγχρονους ανώνυμους που έχουν πάθος και αγάπη για την τέχνη. Θα ήθελα να μάθω, να γνωρίσω την σκέψη τους, να επικοινωνήσω μαζί τους να έχω νέους ερεθισμούς και να πειραματιστώ στις τεχνικές τους και συγκεκριμένα:
Ο Πικάσο να μου εξηγούσε τα μυστικά της ζωγραφικής.
Ο Μαρσέλ Προυστ γιατί η ευτυχία θεραπεύει το σώμα και μόνο η θλίψη αναπτύσσει την δύναμη του νου.
Από τον Γ. Σεφέρη γιατί σε αυτόν τον τόπο όλοι είμαστε τραγικά αυτοδίδακτοι και γιατί δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Θα μπορούσα να ασχοληθώ με την σκηνογραφία, θέατρο, μουσική, ποίηση. Πιστεύω ότι οι τέχνες συνδέονται και επηρεάζει η μία την άλλη. Έχει ήδη εκδοθεί η ποιητική συλλογή το 2018 « Όταν οι εικαστικοί….. γράφουν»

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Θα ήθελα να ζούσα στο μέλλον σε άλλο χωροχρόνο και να δημιουργούσα ενδιαφέρουσες εικόνες και επιρροές από όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Η συγκίνηση της δημιουργίας συνδέει τον καλλιτέχνη με το έργο του. Υπάρχει μια εσωτερικότητα που προσλαμβάνει από το έργο και είναι ανάλογη με τα ερεθίσματα και εμπειρίες που έχει ο θεατής. Η σχέση του δημιουργού είναι αλληλένδετη με το πάθος και το συναίσθημα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μελέτη των νέων τεχνολογιών, υλικών, μέσων, νέων ιδεών, πειραματισμός με νέα ερεθίσματα, νέες εμπειρίες, ανακαλύψεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κωνσταντίνα Παρασκευόπουλου γεννήθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά. Φοίτησε για δύο χρόνια σε Σχολή Κεραμικής. Μετά από μαθήματα σχεδίου με δάσκαλο τον Παν. Μπελντέκο και Δημ. Σαρασίτη φοίτησε στο Εικαστικό Τμήμα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ 2006-2011 με καθηγητή Κυριάκο Κατζουράκη, 2 χρόνια χαρακτική με καθηγητή τον Ξ. Σαχίνη.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις Ελλάδα και επαρχία. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, ΣΚΕΤΚΕ, Ορίζοντας Γεγονότων.