ΚΟΣΜΑΣ ΔΑΛΑΚΛΗΣ: “Δε θα ήθελα να ζω στη Κρήτη, γιατί κάποια στιγμή θα αναγκαζόμουν να την “απομυθοποιήσω” Δε θέλω να χάσω τη “μαγεία” αυτού του τόπου…

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα και θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν με έμπνευση κυρίως τη ζωή και το έργο του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη.

Συμμετέχετε στο Capsis Astoria heraklion στην Κρήτη. Θα θέλατε να μας πείτε ενα απόφθεγμα του Ποιητή, συγγραφέα, φιλοσόφου, στοχαστή από το οποίο εμπνεύστηκατε; “Αυτό θα πει άνθρωπος: να πονάς, ν’ αδικιέσαι, να παλεύεις και να μην το βάζεις κάτω! Αν ήταν να με ρωτούσαν ποιος δρόμος πάει στον ουρανό, θ’ απαντούσα: ο πιο δύσκολος. Μεγάλη κολυμπήθρα τα δάκρυα, παιδί μου…” Ν. Καζαντζάκης.

Τι σημαίνει για εσάς αυτό; Προφανώς, δε χρειάζεται επεξήγηση για το νόημα του συγκεκριμένου αποφθέγματος και τη σημασία του στη ζωή του καθενός μας, πόσο μάλλον σ’ αυτή τη περίοδο που διανύει ο κόσμος.

Η Κρήτη είναι από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, θα το επιλεγατε καποια στιγμή ως τόπο διαμονής σας ή ως τόπο έμπνευσης; Δε θα ήθελα να ζω στη Κρήτη, γιατί κάποια στιγμή θα αναγκαζόμουν να την απομυθοποιησω. Δε θέλω να χάσω τη “μαγεία” αυτού του τόπου. Φυσικά και αποτελεί μέσο έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη και για κάθε μορφή τέχνης.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Κρήτη; Δε νομίζω να μπορώ να επιλέξω μόνο ένα αγαπημένο σημείο. Θα την αδικήσω. Ίσως κάτι γενικό, όπως οι πανέμορφες άγριες παραλίες της και τα χωριά της, καθώς βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον να παρατηρώ και να μαθαίνω για τη ζωή και τη φιλοσοφία των κατοίκων αυτών των χωριών. Μοιάζει να ζουν σ’ έναν άλλο κόσμο, μακρυά από εμάς.. Με τη καλή έννοια φυσικά…

ΚΟΣΜΑΣ ΔΑΛΑΚΛΗΣ
MOMAS ART – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Παιδί ακόμα ήμουν όταν συνειδητοποίησα την ανάγκη μου να επικοινωνώ και να εκφράζω συναισθήματα, εικόνες και λέξεις, μέσω της τέχνης.

Με γοήτευε το γεγονός ότι μπορούσα να “ερμηνεύσω” τον κόσμο φτιάχνοντας κάτι όμορφο και δημιουργικό. Έτσι λοιπόν, είχα πάντα μαζί την φαντασία μου να φτιάχνει και να διακοσμεί χώρους, το χαρτί και τα μολύβια μου για να ζωγραφίζω. Μεγαλώνοντας, αναζητούσα κι άλλους τρόπους έκφρασης. Ασχολήθηκα με την φωτογραφία, έκανα μαθήματα ορθοφωνίας, έπαιξα σε ερασιτεχνικό θέατρο, έγραψα το πρώτο μου και μοναδικό θεατρικό έργο και φυσικά συνέχισα να ζωγραφίζω πίνακες, τοίχους και να φτιάχνω χώρους.

Αυτό είναι το μεράκι μου και συνεχίζω να το κάνω για φίλους και γνωστούς, με γνώμονα την δική μου αισθητική, αλλά και των ανθρώπων που μου κάνουν την τιμή να μου το ζητήσουν.