Κατερίνα Βασιλείου: “Εικαστική δημιουργία είναι η αγωνία του καλλιτέχνη να αποδώσει αυτό που θέλει να εκφράσει στον κόσμο”

Η Κατερίνα Βασιλείου γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα. Το 2010 ξεκίνησε τις σπουδές ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική σχολή Κέρκυρας με δασκάλους τους Κώστα Τομπρο,Μαρια Κριγκα και Φίλη Κενταρχο από όπου αποφοίτησε το 2016. Από το2016 εως το 2019 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Εικαστικό Εργαστήρι της Σοφίας Σταύρου και από το 2021 εως και σήμερα συνεχίζει μαθήματα ζωγραφικής στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δημήτρη Μηλιωτη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχει συμμετάσχει σε 6 ομαδικές εκθέσεις και έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές της χώρας.

Πότε και με ποια αφορμή συνειδοτοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε καλλιτέχνης;
Ξεκινησα το 2010. Η αγάπη μου για την ζωγραφική ήταν τόσο μεγάλη που θέλησα να αποτυπώνω στον καμβά ότι έβλεπα.

Με ποιες θεματικές έχετε ασχοληθεί;  Πως και από τι εμπνέεστε;
Θαλασσογραφιες. Με χρώματα υδατογραφίας και ακρυλικά. Η άμεση επαφή με την θάλασσα λόγω του τόπου που κατοικώ (Κέρκυρα) ήταν το κίνητρο για την έναρξη της απεικόνισης της θάλασσας σε καμβά. Αποτυπώνοντας τη θάλασσα με κάνει να νιώθω ελευθερία, ακούω όλους τους ήχους της και μου αποβάλλει όλες τις αρνητικές σκέψεις.

Τα έργα σας  έχουν βιωματικά στοιχεία;
Οπως σας προανέφερα γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα ένα νησί περιτριγυρισμένο από θάλασσα και απίστευτες ομορφιές. Και μόνο μία βόλτα από την κεντρική πλατεία στη Γαρίτσα το πρωί την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος είναι ένα θαύμα της φύσης. Είναι μια μαγεία.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία;
Ναι υπάρχει. Είναι η αγωνία του καλλιτέχνη στο να μπορέσει να αποδώσει στον καμβά αυτό που ο ίδιος θέλει να απεικονίσει και να εκφράσει στον κόσμο.

Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και των εικαστικών καλλιτεχνών σήμερα;
Η τέχνη εξυψώνει την ψυχή. Ο Γκαίτε είχε πει για την τέχνη: “Μια τέχνη όσο ταπεινή και αν είναι εξυψώνει την ψυχή”. Μέσα από τη μορφοπλαστικη διαδικασία της τέχνης προκαλείται η απολύτρωση του ανθρώπου από την μηχανιστική και άχρωμη καθημερινότητα.

Πού πιστεύετε ότι είναι ο κατάλληλος χώρος να τοποθετηθούν τα έργα σας;
Σε γκαλερί, σε εκθέσεις ζωγραφικής. Θα ήθελα επίσης να κοσμούν χώρους σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων, όχι ως απλό στολίδι του τοίχου τους, αλλά έχοντας αγγίξει την ψυχή τους και προκαλώντας τους συναισθηματική πληρότητα.


Η κα. Κατερίνα Βασιλείου εκθέτει στην Αθήνα αυτό τον καιρό και μέχρι το Σάββατο 15 Ιουλίου, σε μία έκθεση σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου με τίτλο “Χρώμα σε νερό 7: Θερινή Ραστώνη”, η οποία λαμβάνει χώρα στη Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) και είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00.