Κασσάνδρα Δημοπούλου: “Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες Ελεύθερους Επαγγελματίες Καλλιτέχνες και Δημοσιογράφους”

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μοιράζομαι παρακάτω την δική μου άποψη για το τι πραγματικά πρέπει να απαιτηθεί αυτή την στγιμή από το κράτος, σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες καλλιτέχνες, κατηγορία στην οποία υπάγομαι κι εγώ προσωπικά και η οποία πλήττεται περισσότερο από ποτέ. Δεν θέλω να επισκιάσω τους δημόσιους υπαλλήλους συναδέλφους, εστιάζω όμως σε αυτό το κομμάτι, στο οποίο γνωρίζω ότι υπάγεται και η πλειοψηφία από τους Έλληνες καλλιτέχνες.
Αν σας εκφράζουν τα παρακάτω, μια επιστολή στο υπουργείο πολιτισμού, που θα συνυπογράφαμε όλοι, είναι μία σοβαρή και ουσιαστική κίνηση που δημιουργεί ένα προηγούμενο.

Το να ζητήσουμε να συμβεί κάτι που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε ένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι δικαίωμά μας ως πολίτες της Ε.Ε.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλλιτέχνες είναι μια ειδική κατηγορία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια από το κράτος.

Χρειαζόμαστε άμεσα ένα Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης Καλλιτεχνών, όπως ακριβώς έχει κάνει η Γερμανία (ονομάζεται Kuenstler Sozial Kasse ή αλλιώς KSK) το οποίο να εξυπηρετεί τους ελεύθερους επαγγελματίες καλλιτέχνες όλων των τεχνών: παραστατικές και εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, φωτογραφία, σκηνογραφία, κοστούμια, μόδα κτλ. Στην Γερμανία “πιάνει” και τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Διαβάστε Σχετικά:
“Το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης των Καλλιτεχνών (KSK) είναι ένα τμήμα της Ομοσπονδιακής Ασφάλισης και των Ατυχημάτων Σιδηροδρόμων. Με την εφαρμογή του Artists ‘Social Insurance Act (KSVG) διασφαλίζει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν παρόμοια προστασία στη νόμιμη κοινωνική ασφάλιση με τους υπαλλήλους. Δεν είναι ο ίδιος πάροχος υπηρεσιών, αλλά συντονίζει την καταβολή εισφορών για τα μέλη του στην ασφάλιση υγείας της επιλογής τους και στη νόμιμη ασφάλιση σύνταξης και μακροχρόνιας περίθαλψης. Όλη η νόμιμη γκάμα υπηρεσιών είναι διαθέσιμη σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και δημοσίους. Πρέπει να πληρώσετε μόνο τις μισές συνεισφορές από την τσέπη σας, το KSK συμπληρώνει τα ποσά από μια ομοσπονδιακή επιχορήγηση (20%) και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από εταιρείες (30%) που χρησιμοποιούν τέχνη και δημοσιογραφία. Η μηνιαία εισφορά που καταβάλλει ένας καλλιτέχνης / δημοσιογράφος στο KSK εξαρτάται από το ποσό του εισοδήματός του. Εάν αυτό δεν υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 3.900,00 ευρώ ετησίως, το KSK δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κανόνα (εξαίρεση: νέοι επαγγελματίες).

Πηγή: https://www.kuenstlersozialkasse.de

Θεωρώ ότι οτιδήποτε λιγότερο από αυτή την απαίτηση, είναι κατώτερο της αξίας μας. Θυμηθείτε ότι όλοι μας, ασχέτως αν μας αρέσει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του κάθε ένα μας, έχουμε επενδύσει όλη μας την ζωή σε αυτό που κάνουμε. Σε κάθε επαγγελματία καλλιτέχνη, ακόμη και τον πιο ταπεινό, ή αυτόν που θεωρούμε “όχι αρκετά καλό” για τα δικά μας προσωπικά κριτήρια, αξίζει να διασφαλίζεται από το κράτος με βιώσιμο τρόπο. Είναι υποχρέωση του κράτους μας, όπως και του κάθε κράτους που προωθεί την τέχνη ως αντικείμενο σπουδών, να παρέχει και την ανάλογη κρατική πρόνοια για τους επαγγελματίες που θα δημιουργηθούν.

Σας ευχαριστώ.

Κασσάνδρα Δημοπούλου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εταιρίας Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος
Μεσόφωνος/ Σκηνοθέτης Όπερας