Καλλιόπη Κώνστα: “Συμμετέχω στην έκθεση με τους «Αιχμάλωτους». Ένα ζευγάρι «αιχμαλώτων» των καταστάσεων του εγκλεισμού της πρωτόγνωρης εποχής του Covid-19”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Covid-19 Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα που θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αφ’ ενός καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου έργα που εκφράζουν την πρωτόγνωρη εποχή που διανύσαμε.

Συμμετέχετε δυναμικά και εσείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε δύο λόγια για την δική σας εικαστική παρουσία. Είναι μεγάλη μου τιμή που για ακόμη μία φορά θα ανήκω σε αυτή την «επίμονη» ομάδα! Γι’ αυτό και στην πρόταση της κας Χρύσας Μπαρτζόκα δέχτηκα με μεγάλη χαρά! Συμμετέχω λοιπόν στην έκθεση με τους «Αιχμάλωτους». Ένα ζευγάρι «αιχμαλώτων» των καταστάσεων του εγκλεισμού της πρωτόγνωρης εποχής του Covid-19.

Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με την πρώτη live έκθεση αφιέρωμα Covid-19. Θεωρείτε ότι διαθέσατε αρκετό χρόνο στη δημιουργία αυτές τις μέρες του εγκλεισμού; Αυτό που προέκυψε κατά τη διάρκεια των ημερών της καραντίνας ήταν η επιτακτική ανάγκη να ασχοληθώ και να αφοσιωθώ στη δημιουργία μέσα από την τέχνη μου. Σίγουρα η δημιουργία ήταν μία διέξοδος και ίσως και ένα μέσο για να βρω απαντήσεις και ανακούφιση σχετικά με το πρωτοφανές φαινόμενο του εγκλεισμού και της πανδημίας.

Βοήθησε η περίοδος ώστε να εκφραστειτε μέσω της τέχνης σας ή βιώσατε δημιουργικό αδιέξοδο; Ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα δημιουργική θα έλεγα. Ενώ από τη μία ένιωθα πως ο χρόνος είχε παγώσει για την καθημερινότητά μας που μέχρι χθες «έτρεχε» και βίωνα αυτό το πρωτόγνωρο και συνάμα τρομακτικό γεγονός, από την άλλη ένιωθα χαρά και ικανοποίηση γιατί μπορούσα ν’ ασχοληθώ πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας με την τέχνη μου που τόσο αγαπώ.

Ποια υλικά χρησιμοποιήσατε ως μέσο έκφρασης; Τα υλικά που σταθερά χρησιμοποιώ ως μέσο έκφρασης είναι το αγαπημένο υλικό-σκληρυντής POWERTEX σαν βάση και από εκεί και πέρα ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους και η φαντασία όπως δέρμα, χαρτί, πέτρα, ξύλο, σχοινί κλπ, υλικά πάντα οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ενημερωθήκαμε ότι σε αυτή την εκθεση, ο θεατής θα γίνεται μέρος του πρότζεκτ… Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλατε να μεταδώσετε στον θεατή; Η ιδέα της διαδραστικότητας που είχε η κα Μπαρτζόκα πραγματικά με ενθουσίασε! Το δικό μου μήνυμα είναι ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας μπορεί να νιώσαμε εγκλωβισμένοι, φοβισμένοι και «αιχμάλωτοι» μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, αλλά ίσως όλο αυτό να ήταν μια καλή αφορμή και ευκαιρία να εστιάσουμε και να δώσουμε προσοχή στο «μέσα» μας, επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες και τα πιστεύω μας.

Στα χέρια των καλλιτεχνών της Ε.Τ. μορφές κ ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση. Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σας; Προς το παρόν ετοιμάζω τα έργα με τα οποία θα συμμετέχω στην επόμενη έκθεση με την αγαπημένη πια «επίμονη» παρέα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, ως πιστοποιημένη εισηγήτρια τεχνικών Powertex, στόχος μου είναι να ετοιμάσω το πρόγραμμα νέων σεμιναρίων που θα ξεκινήσω να διδάσκω από τον Οκτώβριο του 2020.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία; Από τη μία θεωρώ ότι η περίοδος της καραντίνας ήταν ένα χτύπημα όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά ένα καθολικό χτύπημα σε όλες τις εκφάνσεις και επίπεδα των κοινωνιών του πλανήτη μας. Από την άλλη όμως για πολλούς ανθρώπους ήταν η αρχή για να ασχοληθούν, ίσως για πρώτη φορά, με τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους και να εκφραστούν μέσω της τέχνης, έχοντας στη διάθεσή τους τόσο ελεύθερο χρόνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Καλλιόπη Κώνστα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και από πολύ μικρή έχει ασχοληθεί με πολλές μορφές δημιουργίας όπως τη ζωγραφική, τον πηλό, το κόσμημα, με κατασκευές για παιδιά κ.α.

Τα τελευταία 8 χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια τεχνικών Powertex, ως πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων – Powertex Certified Master Trainer- από την Ακαδημία Powertex. Με το συγκεκριμένο υλικό δημιουργεί αγαλματίδια, πίνακες μεικτών τεχνικών, επιτοίχια μπούστα, κοσμήματα καθώς και χρηστικά διακοσμητικά αντικείμενα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Όλα τα έργα της μπορείτε να τα βρείτε εδώ: www.calliopespowertexart.gr

Άλλες ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει:

• «In Love» Miro Gallery – Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2020
• «ΗΥΑΤΤ», στα πλαίσια του MoneyShow – Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2019
• «Ελλάδα: Ψυχή, Σώμα και Πνεύμα» – Γύθειο, Αύγουστος 2018
• «Αρχαία Ολυμπία: Ψυχή, Σώμα και Πνεύμα» – Αρχαία Ολυμπία, Ιούλιος 2018
• «3-DAY ART in 3 BIDS» Miro Gallery – Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2018
• «Η Μαγική Δύναμη της Εικόνας» – Αθήνα, Μάρτιος 2018