Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης: “Όταν γράφω αναπνέω, ελπίζω”

Ονομάζομαι Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης. Γεννήθηκα στη Λάρνακα. Είμαι Μαθηματικός Οικονομολόγος, διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών Από το 2019 διατελώ Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. (Περισσότερη εργοβιογραφία στον Διεθνή Διαδικτυακό Κόμβο ΣΠΕΚ http://www.cultural-association.org).

Η λογοτεχνία είναι Αναπνοή Ελπίδας και κλαδί στον γκρεμό ν’ αρπαχτεί απ’ αυτό ο άνθρωπος για να μην γκρεμιστεί – κυρίως στις κρίσιμες εποχές μας. Θ’ άλλαζα το λατινικό ρητό σε Cum scribo spero = Όταν γράφω αναπνέω, ελπίζω.

Συγχαίρω τον ΣΠΕΚ που επιτελεί μέγα έργο σε Γράμματα και Πολιτισμό. Φέρνει το κοινό κοντά στη Γνώση, στη Γλώσσα, σε αξίες και βοηθά στην προβολή των έργων μας με τη Λέσχη Ανάγνωσης ΔΑΔΑ, εκδόσεις, e-book, audiobook, παρουσιάσεις, εκπομπές WEB RadioTV “Solomos” και τώρα μέσω της Έκθεσης Βιβλίων Συγγραφέων (10-11 Δεκεμβρίου, Μέγαρο Φ.Α.Α.Θ.) . Παρουσιάζονται 4 έργα μου (2 ποιητικά, 1 θεατρικό, μία Ιστορική Μελέτη) σε έκδοση ΑΡΧΥΤΑΣ\ ΣΠΕΚ.

Κορυφαία η «Φιλαναγνωσία» που προωθεί ο ΣΠΕΚ. Γράφω στο ποίημα «ΔΙΑΒΑΖΕ»(2003):

Διάβαζε, το μπουμπούκι του βιβλίου ν’ ανοίξει

το παράθυρο διάπλατα στην άνοιξη.

….το βιβλίο θα φωσφορίζει στο έβενος

….Διάβαζε, να δεις την ψυχή στον καθρέφτη του χτες,

….κι έρχεται «ο πιστός δεύτερος», μάτι του νου της ψυχής,

που σε βλέπει πριν τον κοιτάξεις και σου μετουσιώνει 

μαύρο κρασί το μελάνι, ροδοπέταλα τις σελίδες,

να δεις τους πάπυρους του Αριστοτέλη λευκές φτερούγες

να πετάξεις εκπολιτιστής στην Αλεξάνδρεια την Εσχάτη.

Διάβαζε, ν’ ακούς αίμα να ρέει στις φλέβες του χαρτιού,

Διάβασέ με, στα δάκτυλά σου ν’ αναστηθώ, να συντυχάνω μαζί σου και να υπάρχω στην απουσία μου. 

Τα έργα μου που πρόκειται να παρουσιάσω στη Θεσσαλονίκη:

H Ιστορική Μελέτη μου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821» αναφέρεται στον πατριωτισμό 1000 περίπου Κυπρίων που πολέμησαν δίπλα στους γενναίους Έλληνες οπλαρχηγούς. Άλλοι θυσιάστηκαν, πολλοί συνέχισαν στην Ελλάδα σε βιοπάλη, άλλοι επέστρεψαν στην Κύπρο όπου λόγω Τουρκοκρατίας ‘έκρυβαν’ τα κατορθώματά τους.

Η Ποιητική Συλλογή «ΕΡΩΣ, ΜΥΘΟΣ, ΒΑΘΟΣ – 220 Χαϊκού και 18 ποιήματα», μεταφέρει τον αναγνώστη σε νέα αξιόλογα πεδία Ελληνικού κλίματος και όχι ξένου, σε θέματα Έρωτα (πχ Άρπα δεν έχεις, \ μ’ ακούω τις χορδές σου \ σαν καρδιοχτυπάς), Μύθου (πχ  Σίσυφε μην κλαις, \ η πέτρα σου φθείρεται \ κατεβ’ ανέβα) και Βάθους ή ανθρώπινου στοχασμού (πχ  Όσο σε λιώνουν \ Ανθέ, τόσο πιο πολύ \ ευωδιάζεις).

Η Ποιητική Συλλογή μου «ΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ» συνεχίζει την ανάδυση των αρχών και αξιών από το χθες στο σήμερα, για να στηρίζεται το άτομο και το σύνολο. Είναι ποίηση Αγάπης που τα κάνει Όλα και όλα τα Μπορεί (Αγάπησε τον Κούρο της ως τον άωτο πόνο. \ Ο πόνος έπαυσε, η αγάπη έλαμψε) και στοχασμού μπροστά σε κρίσεις.

Το θεατρικό ‘ΕΓΩ, Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ’ είναι αντιπολεμική αλληγορία με φαντασία, ανατροπές, μυστήριο, με όραμα ένα άξιο μέλλον των παιδιών μας που αδικήσαμε.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου – Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου


Σημείωση: Το παρόν αφιέρωμα στο έργο του Δρ Ιωσήφ Σ Ιωσηφίδη, φιλοξενείται με αφορμή τη συμμετοχή του στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ και την παρουσίαση των έργων του στο φιλαναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11/12/2021 στο μέγαρο της Φ.Α.Α.Θ, Αγίας Σοφίας 38, στις 11:00-12:00 ώρα πρωινή.

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Hellenic Cypriot Cultural Association
Web: www.cultural-association.org
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr