Ιωάννα Πέτσα: ποιητική συλλογή «Ανθρώπων δρώμενα από το Α στο Ω»

Κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Ανθρώπων Δρώμενα από το Α στο Ω» της Ιωάννας Πέτσα από τις εκδόσεις ΑΤΤΙΚΟΣ /ΑΓΓΕΛΑΚΗ τον Φεβρουάριο 2023

Στην ποιητική αυτή έκδοση η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την ίδια την συγγραφέα. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι φωτογραφία της συγγραφέως Ιωάννας Πέτσα.

Η μακέτα του εξωφύλλου είναι της Δήμητρας Τσεκούρα.

Ποίημα: «Γιατί»

Γιατί δεν υπάρχει ξεκούραση για τους απόμαχους της ζωής;

Γιατί ο ζητιάνος θα ‘ναι πάντα μόνος στο τέλος της ταινίας;

Πού πήγαν τα περιστέρια του παραδείσου;

Ποιος άφησε ξεκούρδιστο το πιάνο;

Το τρένο γιατί δεν ανεβαίνει πια στο βουνό των Κενταύρων;

Ποιος έφαγε την τελευταία στυμφαλίδα όρνιθα;

Το καλάθι της υπομονής ξεχείλισε!

Δείτε με Θεοί του ονείρου!

Δώστε μου Ελπίδα να κοινωνήσω…

Χαρά να ξεδιψάσω…

Αγάπη για να ντυθώ…

Ίσως και έτσι μπορέσω να σταματήσω τον ταξιδιώτη, που ετοιμάζεται να πέσει στον Καιάδα…

Σημείωμα της συγγραφέως Όλγα Αχειμάστου που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Αχτίδες φωτός, δέσμες θαυμάτων, οι γραφές της ψυχής, στα εκφραστικά πινέλα της Ιωάννας Πέτσα, φυλαγμένα στο Α της Ανδρομέδας, στις όχθες της Αχερουσίας, σε μια υγρή μνήμη κι ένα λόφο από χώμα Ελληνικό, σ’ ένα λόφο από στάχτη στο τζάκι των αναμνήσεων της, σε μια αναζήτηση συντροφικότητας στο χρόνο της μοναξιάς που φαντάζει αέναος και απειλητικός.

Η συλλογή των ζωών που έζησε στα συναισθηματικά δώματα της και ο έρωτας παρών – όχι πάντα- ξορκίζει την ψυχική μοναξιά με ποίηση. Μα είτε παρών είτε απών, προμηνύει βαθιά σύζευξη στο μοτίβο της αναζήτησης, παρά σωματικές τυχαιότητες, συνευρέσεων με ένα ρομαντισμό κοριτσίστικο και μια αναζήτηση ώριμων χυμών χρόνων.

Η ελπίδα που τόσο περιμένει ο απελπισμένος ερωτευμένος, ο επαίτης της Ερμού, ο άνω θρώσκων καθένας, ο απλός ζων υπό το Απολλώνιο φως, κατοικεί μεσ’ της αγάπης τον ελεύθερο θόλο.

Επικλήσεις, είναι τα ποιήματά της, ικεσίες και θούρειοι στα εγκαίνια της Νέας Γης, που η ειρήνη, η αγάπη, η ελευθερία, η ανεξικακία, η αρμονία των αξιών, του έρωτα, της χαράς, της πνοής είναι οι στυλοβάτες αυτής της νέας ζωής. Μιας ζωής που θα είναι σαν διακοπές στη Σέριφο, στην Μονμάρτη, στο Εδιμβούργο, στην Ακρόπολη της αληθινής ζωής, της μοναδικής, της Ελλάδας.

Η έκφραση -η προσωπική της έκφραση -ντύνεται με λυρική δύναμη, κι αυτό συνθέτει μια λάμψη. Μια λάμψη γραφής. Πάμε μαζί για ένα υπέροχο ταξίδι.

Όλγα Αχειμάστου Συγγραφέας

Σημείωμα της συγγραφέως Ιωάννας Πέτσα

Από πολύ μικρή σκάρωνα ιστορίες, στιχάκια και παραμύθια που μέσα τους ζούσα. Άφηνα την πόρτα της φαντασίας μου ανοιχτή και έβγαινα στον κήπο της. Εκεί έπαιζα ευτυχισμένη.. σκαρφάλωνα στα δέντρα της και έκοβα τους μεστούς της καρπούς, που τους γευόμουν με πάθος, καθώς οι χυμοί τους κυλούσαν στο μυαλό μου και στη ζωή μου και την ομόρφαιναν. Κάποια στιγμή έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που έπρεπε να αποτυπώσω στο χαρτί τις εμπειρίες μου, τη γνώση μου και τα ταξίδια του νου μου.

Το βιβλίο μου «Ανθρώπων δρώμενα από το Α στο Ω» είναι μία πρώτη γεύση των ιστοριών μου που θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε ένα μαγικό ταξίδι!

Αυτοβιογραφικό σημείωμα: Ιωάννα Πέτσα 

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Νέο Φάληρο. Είμαι κόρη του Βαγγέλη Πέτσα, λαϊκού ποιητή και χαλκουργού, από τη Σκουληκαριά Άρτας και της Στυλιανής Βουτετάκη, από τα Χανιά Κρήτης, μιας χαρισματικής μητέρας και ανθρώπου, η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσης στην μετέπειτα ζωή μου. 

Είμαι μητέρα τριών παιδιών τα οποία θεωρώ τον μεγαλύτερο θησαυρό στον κόσμο.

Τελείωσα το 5ο Λύκειο Πειραιά και σπούδασα στο Παρίσι, Εθνολογία στη Σορβόννη και ηθοποιία στο ecole superieure d’ art dramatique. Μιλάω Αγγλικά και Γαλλικά. Mελετάω ελληνική και ξένη λογοτεχνία και ασχολούμαι με το γράψιμο από νεαρά ηλικία. Εναρμονίζομαι εύκολα σε όλες τις καταστάσεις και τα κοινωνικά γίγνεσθαι. Μου αρέσει να είμαι σε επαφή με το κοινό και τα τελευταία χρόνια παίζω στο θέατρο. Αγαπώ την συγγραφή, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την ζωγραφική, τα ταξίδια και την ζωή στη φύση.

Αγαπώ να βοηθώ ασθενείς και ηλικιωμένους ανθρώπους και αυτό με έσπρωξε νωρίς προς την νοσηλευτική, την οποία εξασκώ μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή και πιστεύω ότι θα βρει μία θέση στην καρδιά σας.

Πού θα βρείτε το βιβλίο: Το βιβλίο κυκλοφορεί από το Φεβρουάριο 2023 και διατίθεται από την συγγραφέα.

Μπορείτε να το παραγγείλετε από την ίδια στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από τις εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ – Χαριλάου Τρικούπη 41, Αθήνα – 106 81 (τηλέφωνο : 210 38 26220)

Το βιβλίο βρίσκεται επίσης στα ράφια των βιβλιοπωλείων ΙΑΝΟΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε σε οποιοδήποτε Βιβλιοπωλείο. 

Έτος έκδοσης : 2023

Είδος : ποίηση

Σελίδες : 92

Τιμή : 10 ευρώ

ISBN : 978- 960- 7890- 81- 8