Ιφιγένεια Καστανά: “Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η απόλυτη ελευθερία στην σκέψη”

Συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “Τerrain vague – Μεταβατικά Τοπία” στη Luminus Eye

“Το θέμα της έκθεσης είναι ούτως ή άλλως από τα αγαπημένα μου και η έμπνευση είναι από εικόνες ταξιδιών και από την πόλη μου”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Σίγουρα όλα ξεκινούν από την εσωτερική ανάγκη για έκφραση, από κει και πέρα το που θα βρει αυτή χώρο για να ευδοκιμήσει και τελικά να υπάρξει, μάλλον επηρεάζεται καταλυτικά από το περιβάλλον και τα ερεθίσματα. Στη δική μου περίπτωση η ενασχόληση με τη ζωγραφική έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι είχα άμεση επαφή με το χώρο από μικρή ηλικία -αγαπημένη θεία ήταν ζωγράφος- οπότε σ’ εκείνα τα παιδικά μάτια το ατελιέ της έμοιαζε ένας μικρός μαγικός κόσμος. Το θέμα της έκθεσης είναι ούτως ή άλλως από τα αγαπημένα μου και η έμπνευση είναι από εικόνες ταξιδιών και από την πόλη μου.

Ποιά θέματα απασχολούν το έργο σας; Πως και από τι εμπνέεστε; Στην πλειοψηφία των έργων, η φύση. Έμπνευση είναι το φως του ήλιου πάνω στα σύννεφα, η βροχή, η μουσική, μια βόλτα στη θάλασσα. Και σίγουρα, σκέψεις και συναισθήματα που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να βρουν την θέση τους στον καμβά.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Νομίζω πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει δημιουργία χωρίς αγωνία • η διαδρομή από τον λευκό άδειο καμβά στο ολοκληρωμένο έργο είναι πάντα μια εσωτερική αναζήτηση και μια συναρπαστική -αλλά άγνωστη- διαδρομή, δεν θα μπορούσε να μην εμπεριέχει αγωνία.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Έχω πολλούς αγαπημένους αλλά στην κορυφή είναι ο Paul Cezanne.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 17-26 Μαρτίου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Η απόλυτη ελευθερία στη σκέψη. Πάρα πολλοί παράγοντες όπως για παράδειγμα οι επιρροές από αγαπημένους καλλιτέχνες ή η προσδοκία για την γνώμη του θεατή, κάνουν πιο δύσκολη την πορεία προς το αυθεντικό.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Θεωρώ πως οι κοινωνικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Το μέσο για την ατομική εξέλιξη και αυτοβελτίωση, που μπορεί να οδηγήσει και στην εξέλιξη του όλου, είναι η τέχνη, ο πολιτισμός και η παιδεία, έννοιες απόλυτα συνυφασμένες.

Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Μέχρι και τις 26 Μαρτίου διεξάγεται έκθεση στην γκαλερί τέχνης Luminous Eye στην περιοχή της Ακρόπολης, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ακόμα περισσότερη ζωγραφική.

Σύντομο βιογραφικό: Η Ιφιγένεια Καστανά γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ζεί και εργάζεται και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Οικονομικές Επιστήμες. Είναι αυτοδίδακτη, ζωγραφίζει κυρίως με λάδι αλλά συχνά και με μεικτές τεχνικές σε καμβά και αγαπημένο θέμα είναι οι τοπιογραφίες. Στα έργα της προσπαθεί να αντικατοπτρίσει την ομορφιά και την αρμονία στις πιο απλές μορφές τους και σε πρωταγωνιστικό ρόλο συνήθως είναι η φύση.

Χορηγός επικοινωνίας
www.polismagazino.gr