Ισμήνη Τελιγιορίδου: “Η ανάγκη για δημιουργία μετατρέπεται σε προσωπική έκφραση απόψεων, βιωμάτων και ερεθισμάτων”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Είναι όλα αυτά. Η ανάγκη για δημιουργία μετατρέπεται σε προσωπική έκφραση απόψεων, βιωμάτων και ερεθισμάτων. Η προβολή των έργων και το γεγονός ότι απευθύνονται στο κοινό αποτελεί μορφή επικοινωνίας. Αυτό που με ελκύει περισσότερο όμως στην δημιουργία τέχνης είναι η διαδικασία μέχρι την παραγωγή του έργου. Η έρευνα, η συλλογή πληροφοριών και εικόνων και η διαλογή των ερεθισμάτων. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Είμαι παραστατική ζωγράφος με επιρροές από την κλασική και την ποπ κουλτούρα και τέχνη. 

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Πηγή έμπνευσης για μένα έχει αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό η τέχνη της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Θαυμάζω την αισθητική της εποχής, την δεξιοτεχνία των ζωγράφων αλλά και την φιλοσοφία της εποχής, με την άνθηση σε όλους τους τομείς του τότε βίου. Επίσης, πηγή έμπνευσης έχει αποτελέσει η ιστορία, η λογοτεχνία, αλλά και τομείς του σύγχρονου πολιτισμού. Ένα μοτίβο που μου αρέσει να χρησιμοποιώ στα έργα μου είναι η αντιπαράθεση κλασικών και σύγχρονων στοιχείων. 

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Άπο τις μορφές του παρελθόντος, θα ήθελα να γνωρίσω την Sofonisba Anguissola και να συζητήσουμε για την ζωή της γυναίκας ζωγράφου κατά την Αναγέννηση. Από τις σύγχρονες μορφές, θα ήθελα να έρθω σε επαφή με τον Dino Valls και να μιλήσουμε για τεχνικές ζωγραφικής.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Με ενδιαφέρει πολυ η ενδυματολογία και η σκηνογραφία. Μέσα στην σχολή είχα πάρει κάποια μαθήματα και ανακάλυψα ότι μου αρέσει ο σχεδιασμός και η κατασκευή των σκηνικών και κυρίως των κουστουμιών για το θέατρο. Επίσης η ψηφιακές τέχνες είναι πολύ δημιουργικές και άπτονται πολλών εφαρμογών. 

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;  Φυσικά και θα επέλεγα την Ιταλία της Αναγέννησης για να γνωρίσω από κοντά τις πολιτιστικές αλλαγές και τους ανθρώπους οι οποίοι συντέλεσαν στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών και έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Νομίζω θα με συνάρπαζε η δημιουργική διαδικασία όπως την βίωναν οι ζωγράφοι της εποχής, με την παρασκευή των υλικών εκ του μηδενός, την έρευνα και την παρατήρηση.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του είναι μια περίπλοκη σχέση που μεταλλάσσεται σε βάθος χρόνου. Από αγάπη μπορεί να γίνει απέχθεια και απόρριψη ή και το ανάποδο. Είναι φυσιολογική διαδικασία της εξέληξης του καλλιτέχνη. Εγώ προσωπικά αγαπάω τα περισσότερα έργα μου και ειδικά η στιγμή της ολοκλήρωσης τους, μου προσφέρει σχεδόν πάντα ευχαρίστηση, οπτική και συναισθηματική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η προετοιμασία έργων για κάποιες εκθέσεις που βρίσκονται στα σκαριά. Στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μου ανήκουν η δημιουργία κάποιας επιχείρησης που να προωθεί την δημιουργικότητα, αλλά και η πραγματοποίηση διδακτορικού πάνω στην τέχνη.