Ιορδανίδης Ιορδάνης: “Με διακατέχει ένα δέος και μια τεράστια ευγνωμοσύνη”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς σήμερα αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τις φωτογραφίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων ηρώων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον φωτογραφικό σας φακό; Δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι λιγότερο από ευγνωμοσύνη για την τεράστια θυσία που έκαναν οι αγωνιστές της Ελληνικής Επαναστάσεως αλλά και θαυμασμό γιατί αν ανατρέξουμε στη νοοτροπία της εποχής ήθελε τεράστια τόλμη και ανδρεία για κάτι τέτοιο πράγμα που λείπει στις μέρες μας. Αν ζούσα εκείνη την εποχή μάλλον θα έκανα πολεμικό ρεπορτάζ για να αποθανάτισω τα πεδία των μαχών αλλά και τα πορτραίτα όλων των πρωτοπαλίκαρων.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Σαφώς και τους επηρέασε. Δεν είναι λίγες οι αποτυπώσεις τόσο σε ελαιογραφίες αλλά και άλλα είδη όπως συγγράματα κλπ.

Με ποια φωτογραφία από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο μια. Αυτές που μου έρχονται αυτή τη στιγμή είναι αυτή με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που ουσιαστικά ήταν και η επίσημη έναρξη της Επανάστασης αλλά και του παπά στο κρυφό σχολειό που χάρις αυτούς κρατήσαμε την γλώσσα και τα ήθη μας ζωντανά. Ένα δέος και μια τεράστια ευγνωμοσύνη!!!.

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την φωτογραφική σας κάμερα και γιατί; Νομίζω θα έλεγα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ίσως γιατί ήταν μια σπάνια ηγετική μορφή χωρίς να θέλω να μειώσω τους υπόλοιπους φυσικά.

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Δυστυχώς όχι λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.