ΘΕΩΝΗ ΑΡΦΑΝΑΚΗ: “Το ότι στην τέχνη των Ελλήνων το επιδιωκόμενο ήταν η ομορφιά, μ’ επηρέασε σ’ αυτή την έκθεση στο να δείξω την ομορφιά του Ελληνικού καλοκαιρινού τοπίου”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα και θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν με έμπνευση κυρίως τη ζωή και το έργο του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη.

Συμμετέχετε στο Capsis Astoria heraklion στην Κρήτη. Θα θέλατε να μας πείτε ένα απόφθεγμα του Ποιητή, συγγραφέα, φιλοσόφου, στοχαστή από το οποίο εμπνευστήκατε; Πολλά είναι τα αποφθέγματα από τον Καζαντζάκη που μ’ εμπνέουν στη ζωγραφική μου. Εδώ το γνωστό: έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.

Τι σημαίνει για εσάς αυτό; Δημιουργώ έναν δικό μου κόσμο, έναν παράδεισο που είναι η καταφυγή μου στα δύσκολα της ζωής. Συμβολικά βέβαια χρησιμοποιεί τις λέξεις χρώματα…πινέλα… Ο καθένας μας μπορεί να φτιάξει τον παράδεισό του για να μπει εκεί και να νιώσει ευτυχισμένος. Μόνοι μας φτιάχνουμε τους παράδεισους μας!!! Το ότι στην τέχνη των Ελλήνων το επιδιωκόμενο ήταν η ομορφιά με επηρέασε σ’ αυτή την έκθεση στο να δείξω την ομορφιά του Ελληνικού καλοκαιρινού τοπίου. Τη θάλασσα που περιστοιχίζει την Κρήτη. Τη χαρά της ζωής σ’ αυτήν!

Η Κρήτη είναι από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, θα το επιλέγατε κάποια στιγμή ως τόπο διαμονής σας ή ως τόπο έμπνευσης; Αναμφισβήτητα είναι από τα πιο ωραία νησιά η Κρήτη. Θα το επέλεγα ως τόπο έμπνευσης. Τόπο ονειρικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Κρήτη; Η Κνωσσός έχει πολύ ενδιαφέρον. Ο Άγιος Νικόλαος για την ομορφιά του. Αυτά τα δύο σημεία είναι για εμένα τα πιο αγαπημένα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΘΕΩΝΗ ΑΡΦΑΝΑΚΗ Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διδάχθηκα τη ζωγραφική σε παιδική ηλικία σε ιδιωτική Σχολή. Συμμετείχα σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και 10 ατομικές. Εκπόνησα αφίσες και προγράμματα για θεατρικές παραστάσεις. 1997 Ζωγραφική μπροστά σε κοινό από τα δρώμενα παραστάσεων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης “Από το Σκοτάδι στο Φως” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Είμαι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημοσιές συλλογές.

Η δουλειά μου παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις (ΕΡΤ 3 “Το λίγο του Κόσμου”, ΤV 100).