Γιώργος Ηλιάδης: “η έμπνευση πηγάζει από τον ψυχισμό του κάθε δημιουργού, μια στιγμιαία αντανάκλαση του εσώτερου μας εαυτού”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ζωγράφισα πολύ πριν αρχίσω να γράφω, όπως κάθε παιδί άλλωστε…

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Η φύση επιλέγει να χαρισθεί στον καλλιτέχνη.

Εκείνος οφείλει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να επικοινωνήσει ό,τι του χαρίστηκε, να καταθέσει τις δικές του ανήσυχες σκέψεις, να συμβάλλει ενεργά στον πολιτισμό που τον ανέθρεψε…

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Φαντασία, τι άλλο;

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η πρωτογενής ιδέα ενός έργου μου προκύπτει μάλλον από ασυνείδητες διεργασίες, ενισχυμένη από την επίμονη ανάγκη να αποτυπώσω τις σκέψεις μου με τον μυστικιστικό τρόπο που μόνο η τέχνη ορίζει.

Προφανώς η έμπνευση πηγάζει από τον ψυχισμό του κάθε δημιουργού, μια στιγμιαία αντανάκλαση του εσώτερου μας εαυτού.

Ο καλλιτέχνης όσο δημιουργεί εμπνέεται και όσο εμπνέεται δημιουργεί… Ωστόσο κάποιες ιδέες μου παραμένουν στα αζήτητα και ανακαλούνται σε άλλη χρονική στιγμή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ονειροπόλο, ασυμβίβαστο, εραστή της τέχνης…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να παραμείνω παραγωγικός, συνεχίζοντας την εξαιρετική συνεργασία μου με ανθρώπους που εμπιστεύθηκαν την δουλειά μου και που εκτιμώ βαθύτατα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Από την παιδική του ηλικία ήταν εμφανής η κλίση του στη ζωγραφική. Μέσα από την αυτοδιδαχή, οι εικαστικές του ανησυχίες βρήκαν σύντομα διεξόδους και τον οδήγησαν σε συνεχείς πειραματισμούς με σωρεία υλικών.

Το λάδι παραμένει το κυρίαρχο μέσο έκφρασης του, ακόμα και όταν επιλέγει για εικαστική επιφάνεια των έργων του, παλιά ξύλινα καλαπόδια. Παράλληλα με τη ζωγραφική δραστηριοποιείται σαν σχεδιαστής κοσμημάτων-κοσμηματοποιός, έχει διδάξει τεχνικές κατασκευής εικαστικού κοσμήματος (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο) και ενίοτε δημιουργεί γλυπτά μικρού μεγέθους από μέταλλο ή άλλα υλικά.

Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Παρίσι το 1991 και εξέθεσε άλλες τρεις φορές ατομικά δημιουργίες του, σε αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχε σε 37 ομαδικές εκθέσεις στην πόλη του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έργα του ανήκουν στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Τεχνών Κοζάνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Σχέδια κοσμημάτων του έχουν τύχει διάκρισης ( σειρά “Αιγηίς”, Kosmima 1998).

Το έργο του «Καλαποδιών Αφηγήσεις», τιμήθηκε με το Γ’ βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Παράλληλοι δρόμοι» ( ΣΚΕΤΒΕ, 2012). Το έργο του «Δώρο Αθηνάς» διακρίθηκε με τον Α’ έπαινο (2ος διεθνής εικαστικός διαγωνισμός FEEDHOPE, 2013).

https://eliadesart.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/kallistitechni

[email protected]