Η Roksolana συμμετέχει στην εικαστική έκθεση «Ταξίδι στο χρώμα» στην Πλάκα Μήλου

“Η δουλειά μου είναι βαθιά προσωπική. Αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στη ζωή μου. Ειδικά τη συναισθηματική μου κατάσταση, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μου… Αποχωρίζομαι τα έργα μου με ανάλαφρη καρδιά, γιατί ένα κομμάτι μου θα μένει για πάντα σ’ αυτά, όπου κι αν βρίσκονται…”

Συμμετέχετε στην εικαστική έκθεση στη Μήλο στις 8 Ιουλίου. Ποιά είναι τα συναισθήματά σας και τι σας συνδέει με το νησί; Γεννήθηκα σε οικογένεια καλλιτεχνών. Θυμάμαι πώς, ως παιδί, ο μπαμπάς μου μου έδειξε μια φωτογραφία ενός γλυπτού – μια γυναίκα χωρίς χέρια, και είπε: αυτή είναι η Αφροδίτη της Μήλου. Τότε ήξερα ήδη ότι η Αφροδίτη είναι μια όμορφη γυναίκα, αλλά τι είναι η Μήλος; ρώτησα τον μπαμπά. Μου είπε ότι βρέθηκε στο νησί της Μήλου και είναι στην Ελλάδα. Έτσι πρωτοάκουσα για αυτό το νησί και αποφάσισα ότι μάλλον όλες οι γυναίκες της Μήλου είναι όμορφες. Τώρα, χάρη στην πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση, θα μπορέσω να μάθω αν αυτό ισχύει ή όχι. Αλλά σοβαρά… για μένα, αυτό είναι πραγματικά ένα φανταστικό νησί με πλούσια ιστορία, που θα ανακαλύψω με ευχαρίστηση και ευλάβεια, σαν θησαυρός.

Πόσο “δένεται” ο καλλιτέχνης με το έργο του; Εσείς ξεχωρίζετε κάποιο έργο σας; Η σχέση ενός καλλιτέχνη με το έργου του μοιάζει με μια μικρή ιστορία ζωής. Με κάθε δουλειά έχω τη δική μου σύνδεση. Και όλα ξεκινούν από τη διαδικασία δημιουργίας. Άλλοτε είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, άλλοτε μια καλά συντονισμένη, ήσυχη διαδικασία και άλλοτε δύσκολη και συναισθηματική. Η δουλειά μου είναι βαθιά προσωπική. Αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στη ζωή μου. Ειδικά η συναισθηματική μου κατάσταση, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μου. Όταν όμως τελειώσει το έργο, πιστεύω ότι πρέπει να το «αφήσω», να ζήσει τη δική του ζωή. Αποχωρίζομαι τα έργα μου με ανάλαφρη καρδιά, γιατί ένα κομμάτι μου θα μενει για πάντα σ’ αυτά, όπου κι αν βρίσκονται. Υπάρχει ένα ζωγραφικό έργο που μπορώ να ξεχωρίσω ως προς τη σημασία του για μένα. Ονομάζεται Protect My Dreams. Το δημιούργησα εν μέσω της πανδημίας του Covid, όταν όλη μας η ζωή ανατράπηκε και η βεβαιότητα, το απρόβλεπτο και η ευαλωτότητα αντικατέστησαν τον συνήθη τρόπο ζωής μας. Άλλαξαν και τα όνειρά μας. Η χαμένη πραγματικότητα, αυτή που θεωρούσαμε δεδομένη, έγινε το όνειρό μας. Και εκείνη τη στιγμή, η ανάγκη για αυτό το ιδιαίτερο, στενό άτομο με το οποίο μπορουσα να μοιραστω όχι μόνο επιθυμίες αλλά και συναισθήματα, φόβους και όνειρα. Αυτό είναι το έργο που δημιούργησα.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την Τέχνη χρειάζεται να έχει ταλέντο; Για να είσαι καλλιτέχνης πρέπει να έχεις ταλέντο. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που χρειάζεται για να είσαι ένας επιτυχημένος αφηγητής. Και αυτό δεν είναι μόνο ταλέντο να σχεδιάζεις και να ζωγραφίζεις, είναι επίσης ταλέντο να βλέπεις και να αναγνωρίζεις σύμβολα και σχήματα, να μετατρέπεις τις ιδέες σου σε οπτικές εικόνες και να τις μεταφέρεις στο κοινό με την ατομική σου καλλιτεχνική γλώσσα. Οι καλλιτέχνες είμαστε άνθρωποι με υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας και αντίληψης. Χαιρόμαστε και εμπνεόμαστε από πράγματα που για πολλούς ανθρώπους είναι κάτι συνηθισμένο, δυσδιάκριτο ή ακόμα και αποκρουστικό. Για να δώσω ένα παράδειγμα, με γοητεύουν τα αρχαία ερείπια και τα παλιά ερειπωμένα σπίτια. Βρίσκω τόση ομορφιά στην εγκατάλειψη. Το ραγισμένο υπόβαθρο και οι στρώσεις της ξεφλουδισμένης μπογιάς λένε όλα μια ιστορία για τις ζωές που έχουν λάβει χώρα μέσα στους τοίχους. Ήταν το σπίτι μιας πολύτεκνης οικογένειας ή ενός μοναχικού ανθρώπου; Και η φαντασία μου ζωγραφίζει εικόνες ανθρώπων, ακούω τις φωνές των παιδιών, τα δάκρυα της απώλειας και τα χαρούμενα γέλια, τη συνηθισμένη επίγεια ρουτίνα της ζωής για πολλές γενιές ανθρώπων, που κάποτε ζούσαν σε αυτόν τον τόπο και τον αποκαλούσαν σπίτι τους. Αυτή είναι μια μαγική εμπειρία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και ποιοι οι φόβοι σας; Μένω μόνιμα στην Ελλάδα 2 χρόνια, οπότε είμαι ακόμα σε μια διαδικασία μάθησης, ανακάλυψης και ένταξης. Είναι συναρπαστικό και προκλητικό ταυτόχρονα. Αλλά νιώθω ότι ήταν η μοίρα μου να ζήσω και να δημιουργήσω σε αυτό το μαγικό μέρος στη γη. Είμαι ευγνώμων για κάθε ευκαιρία να δείξω την τέχνη μου, να γνωρίσω τους συναδέλφους μου καλλιτέχνες, επιμελητές και φιλότεχνους. Τα σχέδιά μου είναι να κάνω την ατομική μου έκθεση στην Ελλάδα, όπου θα μπορώ να δείξω τους πίνακές μου και τη μικτή τεχνική μου.

ABOUT THE ARTIST

Roksolana was born in republic of North Ossetia, Russia. She is a third generation artist in her family following in her father and grandfather’s footsteps.

Her father – Magomet Chochiev was a great motivation for her to start studying art professionally, and in 1992, Roksolana was accepted to one of the most prestigious Fine Art Schools in Russia, V.I. Surikov State Academic Institute of Fine Arts, where she was awarded a Master of Fine Arts in 1997. Since then she’ve worked with watercolour, pastel, pen & ink, and acrylic, but her favourite media has always been oil.

One of the main subjects in Roksolana’s art explores human psychology, emotions, and feelings between man and woman, mother and child, friends and competitors. But she doesn’t give all the answers, rather invites her viewers to come up with their own interpretation. This interactive process, the dialog over the artwork with her viewers is the biggest inspiration for her creativity. The artist currently lives and works in Athens, Greece. She won the second prize at the 2022 Apulia Contemporary Art Prize in Bari, Italy. Her work has been exhibited in USA, Canada, Austria, Germany, Italy, Russia and Greece. Roksolana’s artwork is in private collections around the world. 

Οργάνωση επιμέλεια:
Η ομάδα της ArtMilos [email protected]
και ο Πέτρος Μάλλης https://www.facebook.com/profile.php?id=100089958045646
https://instagram.com/artmilos23?igshid=Y2IzZGU1MTFhOQ==

Εγκαίνια στις 08 Ιουλίου 2023. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου 2023

Μήλος: χρωματιστή, άγρια, ηλιοκαμένη, δαντελωτή και γεωλογικά στολισμένη. Το νησί της θεάς Αφροδίτης, της ομορφιάς και του έρωτα.

Η έκθεση θα γίνει στον πανέμορφο χώρο της ArtMilos. Η ArtMilos βρίσκεται στην Πλάκα, όπου ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια της, οδηγούνται οι επισκέπτες στο μοναδικό κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

Οργάνωση επιμέλεια: Η ομάδα της ArtMilos [email protected] και ο Πέτρος Μάλλης https://www.facebook.com/profile.php?id=100089958045646 https://instagram.com/artmilos23?igshid=Y2IzZGU1MTFhOQ==

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr